„Maisto bankas” kartu su 50 restoranų kviečia pasaldinti gyvenimą

„Maisto bankas” kartu su 50 restoranų kviečia pasaldinti gyvenimą

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt

Įsisiūbuojant vasaros sezonui socialiai atsakingi restoranai skelbia visuomeniško jautrumo mėnesį. Penkiasdešimt šalies restoranų ir kavinių savo lankytojams siūlys ragauti desertų, o gautą pelną skirs labdarai. Paprasčiausiai smaližiaudami specialiai šiam projektui siūlomus  desertus, geradariai galės prisidėti prie „Maisto banko“ teikiamos pagalbos nepasiturinčioms šeimoms.

„Pasaldink gyvenimą“ – tokiu ženkleliu žymėti patiekalai gundys restoranų lankytojus palepinti gomurį ir padėti pamaitinti tuos, kuriems ne tik apsilankymas restorane, bet ir kasdienė pilnavertiška mityba yra sunkiai įgyvendinama svajonė.

„Lietuvoje skursta kas penkta šeima“, – socialinės akcijos priežastis aiškina jos sumanytoja „Maisto banko“ vadovė Deimantė Žebrauskaitė. „Vasaros atostogų metu vieni vaikai gali mėgautis ledais ar šviežiais vaisiais – kitiems belieka pavydžiai ryti seilę. Vasarą vaikai iš skurdžių šeimų negauna ir nemokamo maitinimo mokyklose. Penktadalio skurdžiausiai gyvenančių šeimų mėnesio pajamos siekia vos 230 eurų, maistui dienai teišgalint išleisti vos porą eurų. Tokioms šeimoms gali padėti labdaros organizacijos, perduodamos iš parduotuvių surenkamus nespėjamus parduoti maisto produktus. Tačiau šiam darbui reikia lėšų“, tikina visuomenininkė.

„Pernai maisto skurstantiems išdalinti pavyko ketvirtadaliu daugiau, tačiau finansų maistui rinkti, transportuoti, sandėliuoti trūksta. Nusprendėme pagalbos kreiptis į restoranus ir jų lankytojus. Akcijoje „Pasaldink gyvenimą“ dalyvaujančiuose restoranuose ir kavinėse valgantiems klientams padavėjai pasiūlys specialių desertą, už kurį gautas pelnas bus skirtas „Maisto bankui“.

„Skanūs ir sotūs, paguodžiančiais kartais vadinami valgiai leidžia pakelti ūpą ar nuramina. Dėl mažų saldžių nuodėmių neverta krimstis“ – tikina puikiai maisto gamybą išmananti menininkė Nomeda Marčėnaitė. „Sunkiomis akimirkomis ar pavargus gabalėlis deserto yra nuo depresijos sergstintis vaistas. O dar jei tas desertas su teigiamu užtaisu ar prasminga misija – paragauti verta“, – juokiasi aktyvistė.

Iniciatyvoje „Pasaldink gyvenimą“ jėgas sujungė skirtingo braižo restoranai ir kavinės. Greito, lėto maisto propaguotojai, žaliavalgiai, mėsėdžiai ar smaližiai – kiekvienas ras savo skoniui ir kišenei tinkamą gardėsį.

Vienas pirmųjų padėti pamaitinti skurdo kamuojamas šeimas sutiko neapolietiškų picerijų tinklo „Jurgis ir drakonas“ savininkas Tom Nicholson. „Ši iniciatyva yra puiki proga dalytis ir kartu su restoranų svečiais pademonstruoti rūpestį už restorano durų – tiems, kurie šiuo metu negali  pasisvečiuoti, stokoja vienokios ar kitokios pagalbos. Herojumi tapti gali kiekvienas – tereikia pagalbos rankos ar geresnio žodžio”, sakė verslininkas.

Restorano „Takeway“ pesonalo vadovas Rokas Mikalauskas teigia: „Džiaugiamės galėdami prisidėti prie „Maisto banko“ iniciatyvos „Pasaldink gyvenimą“. Pagalba ar parama dažnai įsivaizduojama kaip didelis darbas, kuriam reikia daug pasiruošimo ar resursų. Išties kiekvienas iš mūsų kasdien prisidėdamas savo smulkiais darbais galime gerokai prisidėti prie paramos socialiai jautrioms visuomenės grupėms. Viskas prasideda nuo mažo žingsnio pirmyn“.

Kaune esančio restorano DIA vadovė Vaiva Gumbienė tvirtina, kad jiems bet kokia galimybe padėti tiems, kam yra reikalinga pagalba yra didžiausias malonumas, todėl nedvejodami nusprendę prisijungti prie iniciatyvos „Pasaldink gyvenimą“.

Desertų paskanauti kviečiančius stovelius jau pamatyti galima ant didmiesčiuose veikiančių restoranų. Tačiau „Maisto bankas“ kviečia prisidėti ir mažesnių miestų maitintojus. „Pasaldink gyvenimą“ ženklą ant savo durų jau pakabino Tauragėje veikianti studija „Šaukštelis“.

Labdaringa akcija  „Pasaldink gyvenimą“ tęsis iki liepos vidurio. Restoranų ir kavinių, kuriuose galima pasaldinti gyvenimą ne tik sau, sąrašas internete – maistobankas.lt/pasaldink

Kieto kuro Katilai.