Košės ir tyrės

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Uogienė ir Karlsonas. Taip, ar gali būti tikslesnis derinys? Taigi.. Uogienė. Slyvų ir graikinių riešutų. Tikrai skani. Karlsonui, tikiu, patiktų 🙂 Na taip.. Dabar nei graikinių riešutų nei slyvų Lietuvoj ant medžių nepamatysi. Bet jei vis tik po ranka atsiduria maišiukas graikinių riešutų ir kibiriukas slyvų.. na, dar keletas kilogramų cukraus, žiupsnis citrinų rūgšties ir […]

Morkų pyrago skonio avižinė košė

Morkų pyrago skonio avižinė košė

Jei atsibodo paprasta avižinė košė, siūlau pasigaminti labai skanią su morkomis, razinomis bei čija sėklomis. Reikės: mano puodelis apie 200 ml 1 puodelio pilno grūdo avižinių dribsnių (aš naudojau Dobele ekologiškas) 1 1/4 puodelio pieno 1/2 saujos razinų 1 vidutinės morkos (sutarkuotos) 3 a.š. agavų sirupo 1 a.š. cinamono 1 v.š. čija sėklų 1 a.š. […]

Naminė sveikuoliška granola su obuoliais ir cinamonu

Naminė sveikuoliška granola su obuoliais ir cinamonu

Granolą dažniausiai pirkdavau parduotuvėje, tik ieškodavau būtinai, kad būtų be pridėto cukraus. Jau senai knietėjo išbandyti pasigaminti ją pačiai. Šį kartą siūlau pasigaminti sveikesnę granolą, kuri kvepia obuoliais ir cinamonu. Labai skanu ją valgyt kartu su jogurtu, bei vaisiais  arba užpilus tiesiog augaliniu pienu. Reikės:  200 g pilno grūdo avižinių dribsnių (aš naudojau Dobele Eko […]

Moliūgų tyrė

Moliūgų tyrė

Ruduo – moliūgų metas. Tad verta naudotis proga pasigaminti gardžių ir kitiems metų laikams nebūdingų patiekalų. Šiandien gaminsime moliūgų tyrę. Tai dalis daugelio rudeniškų receptų. Paruoštą moliūgų tyrę šaldytuve galima laikyti savaitę laiko, o iš jos gaminti moliūgų duonelę, keksiukus, pyragus, moliūgų kavą, moliūgų sirupą ir t.t. Moliūgų tyrę gaminti paprasta. Tau reikės…. Moliūgo! 🙂 […]

Moliūgų sriuba

1 kg moliūgų, 0,5 l vištienos sultinio, šaukštas sviesto, šaukštas miltų, šaukštas cukraus, druskos, baltųjų pipirų, malto imbiero, cinamono, 150 g virto kumpio, 200 ml saldžios grietinėlės. Moliūgo gabalą nulupti, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais ir 15 min. virti vištienos sultinyje. Masę sutrinti, kad išeitų labai skysta košė, ir sudėti į sriubą. Sviestą sumaišyti su miltais […]

Košės naudingos kiekvienam

Jau  seniai košių nauda niekas neabejoja. Juk jas valgant gauname mažiausiai 15 rūšių organizmui reikalingų medžiagų: vitaminų, angliavandenių,  mineralų, aminorūgščių, augalinių riebalų. E to, jos ir labai skanios – pasidairius po internetą ar kulinarijos knygas pamatysite, kad jose puikuojasi įspūdingiausių košių patiekalų receptai. Košė yra sudėtingų angliavandenių turintis patiekalas. Profesionalų teigimu, būtent angliavandeniai ir turėtų […]

Raugintų kopūstų sriuba

500 g jautienos su kaulais arba rūkytos kiaulienos, 30 g džiovintų baravykų, 0.5 l raugintų kopūstų, įvairių prieskoninių daržovių, 10 pipirų, 1 lapelis, 1 šaukštas miltų, 1 šaukštas taukų, 1 šaukštas pomidorų košės, 3.5 l vandens. Iš mėsos su kaulais, prieskoninių daržovių ir grybų išvirti sultinį.Raugintus kopūstus (jei jie labai rūgštūs, reikia nuplauti) ištroškinti atskirame […]

Naminės dešrelės

800 g kiaulienos, 2 svogūnai, česnako, pipirų, druskos ir truputis sultinio, žarnų, stiklinė kmynų padažo. Mėsa sumalama mėsamale, pridedama prieskonių, susmulkinto česnako, supjaustytų svogūnų, druskos ir truputį sultinio ar vandens (jeigu masė kieta). Viskas labai gerai išminkoma ir nekietai sukemšama į žarnas. Dešrelės persukamos porcijomis ir verdamos truputį pasūdytame vandenyje, o išimtos apkepinamos ir tiekiamos […]

Raudona košė su grietinėle

500 g raudonųjų serbentų, 250 g aviečių, 100 g juodųjų serbentų, litras vandens, 150 g cukraus, 50-60 g bulvių krakmolo. Perrinktas ir nuplautas uogas pavirinti labai nedideliame kiekyje vandens, paskui nuspausti per marlę.Gautas sultis pavirinti su cukrumi.Krakmolą ištirpinti nedideliame kiekyje vandens ir, nuolat maišant, supilti į uogų sirupą.Sirupą užvirinti ir tuojau pat nukelti nuo ugnies.Raudona […]

Žuvies kukuliai drebučiuose

1 kg žuvies (menkės, ešerių), 2 riekelės pyrago, 1 kiaušinis, pieno pyragui mirkyti, 1 šaukštas sviesto, 2 svogūnai, 0.5 šaukšto sviesto svogūnams paspirginti, maltų pipirų, druskos, 2 – 3 lapeliai želatinos, petražolių lapelių, 3 stiklinės paruošto drebučiams sultinio. Žuvį išvalius nulupti, pašalinti kaulus, jos mėsą sumalti mašinėle kartu su piene ar vandenyje mirkytu, išspaustu pyragu […]