5 receptai, kurie pakeis jūsų rytus: nustebsite, kiek daug gali viena daržovė

Sunku įsivaizduoti virtuvę be daržo karalienių morkų – jos pigios, sveikos ir pasakiškai universalios. Apie tai liudija ir statistika – šios traškios oranžinės gražuolės, pasak prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, yra viena populiariausių daržovių Lietuvoje. Lygiai taip, kaip jos perkamos ištisus metus, galima ir jomis mėgautis kiaurą dieną. Esame įpratę jas ruošti pietums, vakarienei ar desertui, tačiau morkomis labai skanu nuspalvinti ir pusryčius.
„Morkos mus lydi nuo vaikystės – dažnam vaikui jos net yra mėgstamiausia daržovė, nes yra traški, spalvinga, natūraliai šiek tiek saldi. Kramsnojame jas šviežias prie užtepėlių ar humuso, gaminame salotas, be jų neapsieinama verdant sriubą ar ruošiant troškinį, o morkų pyragu pakvimpa dažni namai. Nors morkos visuomet rikiuodavosi tarp populiariausių šviežių daržovių, pernai pastebėjome netgi ryškų pardavimų augimą. Panašu, kad vis daugiau žmonių įvertina ne tik gerą jų kainą, naudą sveikatai, bet atranda ir dar platesnes morkų galimybes virtuvėje“, – sako G. Kitovė.
Paprastas triukas, kaip sugrąžinti morkoms traškumą
Didelis šių nebrangių daržovių privalumas ir tai, kad morkos ilgai negenda, tad jų visad galima turėti po ranka. Žinoma, jei tinkamai jas laikysite, pabrėžia „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė.
„Jeigu jų neketinate valgyti dar tą pačią dieną, morkoms reikėtų parinkti tamsią ir šaltą vietą. Ideali vieta – vėsus, tamsus rūsys. Tačiau jei jo neturite arba nesinori kaskart prireikus morkų leistis laiptais žemyn, rinkitės šaldytuvą – tiesiog sudėkite morkas į maišelį ir jį pravirą laikykite daržovių stalčiuje. Jeigu įsigijote sufasuotas morkas – galite palikti tame pačiame maišelyje“, – pataria J. Sabaitienė.
Visgi, jeigu morkos užsigulėjo ir prarado savo tvirtumą – išeitis yra. Morkose, kaip ir, pavyzdžiui, ridikėliuose, yra daug vandens. Jei morkos vysta – reiškia, kad joms jo trūksta.
„Paprasčiausiai leiskite morkoms godžiai „atsigerti“. Įdėkite jas į labai šaltą vandenį, geriausia su ledukais, bent kelioms valandoms. Morkos sugers skystį ir dėl to atgaus ankstesnę išvaizdą bei traškumą“, – naudinga gudrybe dalijasi tinklo šviežių gėrybių žinovė.
Įprastiems patiekalams – morkų pagerinimas
Parduotuves nuklojęs rudeninis vaisių, daržovių derlius – priminimas, kad per dieną reikėtų suvalgyti mažiausiai 400 g šviežių gėrybių. Svarstant, kaip į visavertį šeimos meniu įtraukti daugiau daržovių, morkos bus tikros pagalbininkės, sako „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. Jei pasitaiko, kad vaikas raukosi dėl brokolio, tai retas kas iš lėkštės išstumia morkas.
„Net patiekaluose, kurie paprastai ruošiami be morkų, jos gali vaidinti svarbų vaidmenį, suteikdamos tradiciniams receptams šviežumo, skonio ir spalvų. Tai paprastas būdas valgyti daugiau šviežių daržovių – ir tą galima pradėti jau ryte. Vietoj įprasto sumuštinio pasiūlykite šeimai maistingą užtepėlę, blynų tešlą praturtinkite tarkuotomis morkomis, o drėgniems, labai gardiems keksiukams neatsispirs niekas – iškart galite kepti jų daugiau, nes keksiukai puikiai tiks ir į priešpiečių dėžutę“, – sako J. Tamoševičienė ir dalijasi net 5 receptais tiems, kas vertina gardų ir nebrangų naminį maistą.
Saldūs ir purūs morkų blyneliai su jogurto ir riešutų padažu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 min.
Reikės: 4 morkų, 200 ml kefyro arba išrūgų, 100 g kvietinių miltų, 1 šaukšto „chia“ sėklų, ½ šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio sodos, druskos, 1 šaukštelio cinamono, žiupsnelio muskato riešuto, žiupsnelio imbiero, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, 3 šaukštų medaus, 1 kiaušinio. Padažui: 3 šaukštų medaus, 50 g graikiško jogurto, 2 šaukštų pistacijų ar kitų riešutų.
Gaminame:
Morkas sutarkuokite vidutinio dydžio tarka. Sumaišykite su kiaušiniu ir kefyru. Pridėkite prieskonių, miltų, kepimo miltelių, sodos ir „chia“ sėklų, tada gerai išmaišykite.
Kepkite blynus įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus, kol abi pusės taps auksinės. Patiekite su jogurtu, medumi ir susmulkintomis pistacijomis. Skanaus!
Pikantiški morkų ir cukinijų blynai su petražolėmis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 15 minučių
Reikės: 2 didelių morkos, 2 cukinijų, 1 svogūno, 2 česnako skiltelių, saujelės šviežių petražolių, 4-5 šaukštų pieno, 4-5 šaukštų miltų, 2 kiaušinių, druskos, pipirų.
Gaminame:
Cukiniją nuplaukite, morkas nulupkite ir stambiai sutarkuokite. Svogūną stambiai supjaustykite, susmulkinkite česnaką, petražoles smulkiai supjaustykite.
Viską sumaišykite su miltais, kiaušiniu ir pienu. Pagardinkite druska, pipirais ir kepkite karštoje keptuvėje su trupučiu alyvuogių aliejaus. Blynai puikiai dera su įvairiais pagardais, pavyzdžiui, „tzatziki“, jogurtu ar šviežiomis salotomis.
Sveikesni morkų ir obuolių keksiukai
Porcijos: 12 keksiukų
Gaminimo laikas: 20 min. ruošti ir 25 min. kepti
Reikės: 1 puodelio tarkuotų morkų (maždaug 3 morkos), 1 puodelio tarkuotų obuolių (1-2 obuoliai), 3 kiaušinių, 110 g sviesto, 240 g miltų, 1,5 puodelio avižinių dribsnių, 2 šaukštelių cinamono, 1 šaukštelio kepimo miltelių, ½ šaukštelio smulkios druskos, ½ puodelio medaus arba klevų sirupo, jei norite – ½ puodelio smulkintų graikinių riešutų, razinų arba šokolado gabaliukų.
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. Keksiukų skardą išklokite popierinėmis formelėmis.
Dubenyje sumaišykite miltus, avižinius dribsnius, cinamoną, kepimo miltelius, druską ir, jei naudojate, papildomus ingredientus – smulkintus riešutus, džiovintus vaisius, šokoladą.
Atskirame dubenyje išplakite medų, kiaušinius ir sviestą. Įmaišykite tarkuotus obuolius ir morkas. Supilkite mišinį į sausus ingredientus ir išmaišykite.
Tešlą šaukštu supilkite į keksiukų formeles, užpildydami jas iki kraštų. Kepkite, kol keksiukai gražiai parus, o į vidurį įkištas dantų krapštukas išsitrauks švarus, apie 25–30 minučių.
Skrebučiai su morkų ir varškės užtepėle
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės: 4 didelių morkų, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 125 g varškės, 1 citrinos, 1 šaukštelio druskos, 1 šaukštelio pipirų, mėgstamos šviežios duonos.
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 190 °C.
Nulupkite ir smulkiai supjaustykite morkas, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir išmaišykite.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, ant jos suberkite morkas. Kepkite 20–25 minutes, kol suminkštės.
Iškeptas morkas trintuvu sumaišykite su varške, citrinos sultimis, druska ir pipirais, kol gausite vientisą masę. Paskrudinkite duonos, tepkite ant jos morkų užtepėlę ir mėgaukitės! Skanu ir ant viršaus papjaustyti šviežių morkų, kurios suteiks traškumo.
Maistingas morkų ir bananų glotnutis
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 2 morkų, 2 bananų, 1 puodelio graikiško jogurto, 1 puodelio pieno arba augalinio gėrimo, 2 šaukštelių cinamono.
Gaminame:
Morkas nulupkite, jas ir bananus susmulkinkite. Jeigu jūsų trintuvas nėra galingas, galite morkas prieš tai apvirti. Jei norite, kad glotnutis būtų itin kreminis, susmulkintą bananą idėkite į maišelį ir palikite šaldiklyje bent valandai.
Sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir sutrinkite dideliu greičiu. Pilkite į stiklinę ir mėgaukitės!
Kitą kartą galite ir eksperimentuoti – įdėti sėklų, riešutų, šaukštą riešutų kremo ar šiek tiek imbiero, įpilti ir šiek tiek apelsinų ar obuolių sulčių.