Konservavimas

Troškinys su perlinėm kruopom [atsargos žiemai]

Troškinys su perlinėm kruopom [atsargos žiemai]

Tokį dalyką, matyt, gamina ne viena. Tačiau man tai buvo atradimas, padarytas dar gal tik prieš metus. Malonus. Ir dabar tai – vienas mėgiamiausių mano troškinių. Kurį po to galima sėkmingai naudoti sriuboms. Reikia: 2kg agurkų 1kg morkų 1kg svogūnų 1kg pomidorų 800g perlinių kruopų 200g acto 2 šaukštų druskos, 300g cukraus [pastarųjų dviejų galima […]

Daržovių troškinys [atsargos žiemai]

Daržovių troškinys [atsargos žiemai]

Universalus, bet puikus troškinukas, kuriam reikia: 5kg cukinijų 1kg svogūnų 2kg morkų 2kg kopūstų puodelio aliejaus puodelio [ar kiek daugiau] pomidorų padažo pipirų, cukraus, druskos – pagal skonį Gaminti šitaip: Cukinijas nulupti, supjaustyt kubeliais; morkas, kopūstus ir svogūnus – šiaudeliais. Dėti sluoksniais į emaliuotą puodą. Dėti druskos, cukraus, pipirų. Pilti aliejų ir truputį vandens. Virti, […]

Moliūgų marmeladas

1.5 kg moliūgų, 1 l vandens, 2 apelsinai, 3 citrinos, keletas gvazdikėlių, 1 kg cukraus. Moliūgus nulupti, išimti sėklas, supjaustyti kubeliais.Gerai nuplautus apelsinus ir citrinas supjaustyti plonais griežinėliais (su žievėmis).Viską sudėti į puodą, užpilti vandeniu.Pavirinti 25-30min. Suberti nurodytą kiekį cukraus, įmesti gvazdikėlius ir maišyti, kol cukrus ištirps.Vėl užkaitinti ir ant vidutinio karštumo ugnies dar 25-30 […]

Slyvų uogienė su razinomis ir riešutais

3 kg slyvų 2 apelsinai 2 citrinų sultys 1 stiklinė razinų 1 stiklinė susmulkintų riešutų 1,2-1,5 kg cukraus Slyvas nuplauname, išimame kauliukus, stambiai supjaustome. Apelsinus nuplauname, nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustome vieno apelsino žievelę. Į puodą sudedame visas uogienės dalis ir ant mažos ugnies nuolat maišydami išverdame. Supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.

MARINUOTI POMIDORAI SU GARSTYČIOMIS

Užpilui: 1l vandens 0,5 stiklinės acto 40g druskos 60g cukraus Į 1l talpos stiklainį: 1 šaukštelis garstyčių sėklų 9 kvapniojo pipiro žirneliai 2 lauro lapai pomidorų Vandenį užvirti, sudėti druską, cukrų ir įpilti acto. Lauro lapus, kvapniuosius pipirus ir garstyčių žirnelius sudėti ant dugno, o likusią vietą užpildyti nuplautais pomidorais. Pomidorus užpilti karštu marinatu. Pasterizuoti […]

Obuoliai su lašinių spirgučiais

250g obuolių, 500g šviežių lašinių, 250g svogūnų, truputis druskos, cukraus, pipirų. Lašinius supjaustyti vienodo dydžio kubeliais ir paspirginti, tada sudėti griežinėliais supjaustytus svogūnus ir trumpai kaitinti, kol svogūnai pusiau suminkštės. Sudėti visus likusius priedus ir skiltelėmis supjaustytus obuolius (pastaruosius galima dėti ir smulkiai sutarkuotus). Uždengus palaikyti dar 2-3 min. ant ugnies. Masę išmaišyti, kuo greičiau […]

Obuolių tyrė su kondensuotu pienu ir avižiniais dribsniais

1kg obuolių, 150g kondensuoto pieno, 60g cukraus, 50g sumaltų avižinių dribsnių, 50g maltų kišju riešutų. Išvirtus obuolius pertrinti pro sietą, sudėti visus kitus nurodytus produktus, gerai išmaišyti ir sukrėsti į 0,5 l talpos paruoštus stiklainius. Juos uždaryti dezinfekuotais metaliniais dangteliais, paliekant 1 cm tarpelį, ir kaitinti 100C temperatūroje 20 min. Po sterilizacijos dangtelius tuoj pat […]

Marinuotos slyvos

1 kg vengrinių slyvų 1 stiklinė 6% acto 1 stiklinė vandens 250 g cukraus gvazdikėlių cinamono žievelė Slyvas nuplikyti verdančiu vandeniu, nulupti odeles ir sudėti į stiklainius. Actą sumaišyti su vandeniu, įberti cukraus, gvazdikėlių, cinamono, užvirinti ir atšaldyti. Slyvas užpilti marinatu, uždengti, kaitinti 20-25 min.

Vytintų braškių uogienė

1 kg braškių 400-500 g cukraus 2 g citrinų rūgšties Ant uogų užpilti pusę cukraus, pusę citrinų rūgšties ir palaikyti 5-6 val., kad išsiskirtų sultys. Tuomet uogas užvirinti, nukelti nuo ugnies ir palaikyti 15-20 min. Po to sultis nupilti, į uogų masę dėti likusį cukrų ir citrinų rūgštį, palaikyti 3-4 val. ir po to virti […]

GRAIKINIŲ RIEŠUTŲ UOGIENĖ (azerbaidžianiečių virtuvė)

1 kg išvalytų nuo plėvelės neprinokusių graikinių riešutų 1,5 kg cukraus 3 g citrinos rūgšties 3 g gvazdikėlių arba kardamono Riešutus užpilti šaltu vandeniu ir laikyti 3 paras , keičiant vandenį 2-3 kartus per dieną. Paskiau riešutus palaikyti 2 paras kalkių vandenyje, maišnat 4-5 kartus per dieną. Po to riešutus perplauti švariu šaltu vandeniu ir […]