Straipsniai

Žvilgtelkite į prancūzus – štai kaip jie ruošia morkų salotas: bus tikra skonio šventė, o išleisite visai mažai

Žvilgtelkite į prancūzus – štai kaip jie ruošia morkų salotas: bus tikra skonio šventė, o išleisite visai mažai

Morka – viena tų daržovių, kurios nemėgstančių surasti yra sunku. Spalvingą ir traškią šviežią morką su malonumu triauškia net vaikai. Ji taip pat tikras išsigelbėjimas tiems, kas nori sutaupyti ir sveikai maitintis. Todėl morkų salotos nuo seno yra ypač populiarus garnyras prie įvairių patiekalų. Jeigu rutina kiek pabodo – išbandykite šiek tiek kitokią jų versiją, […]

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lašišos mėgėjai atranda ir alpinę šalvį – užmesti platesnius tinklus suvilioja ne tik kaina

Lietuviai jau nebe karpių ir silkių, o lašišų tauta – bent jau tą rodo prekybininkų duomenys. Tačiau kai parduotuvėse pasirodo rečiau sutinkama šios žuvies giminaitė alpinė šalvis, net ir prisiekę lašišos gerbėjai ja susigundo. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, daugelis jau įvertinę švelnesnį alpinės šalvies skonį, mažesnį riebumą, o išbandyti naują žuvies rūšį sutaupyti […]

Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą

Taip įdarytos kiaulienos nugarinės dar nebūsite ragavę: papuoš ir praturtins kiekvieno savaitgalio pietų stalą

Ypatingų progų metu dažnai puikuojasi keptas kiaulienos kumpis ar nugarinė. Kiauliena patinka daugeliui, o ją paruošti nesudėtinga tiek savaitgalio pietums, tiek šventėms, nes šios mėsos panaudojimo galimybės tiesiog beribės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja, kad kiauliena – baltymų ir geležies šaltinis. Tiesa, svarbu nepamiršti paįvairinti savo raciono žuvimi, ankštinėmis kultūromis […]

Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Prasidėjo vynuogių sezonas: dietologė atskleidžia – kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais

Vynuogės – vienos saldžiausių uogų, todėl dažnai klaidingai manoma, kad jos visai nevertingos. Tačiau prasidėjus rudens vynuogių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė griauna šį mitą ir sako, kad vynuogės pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, yra puikus vitaminų šaltinis, o kai kurie šias uogas gali valgyti net su kauliukais, taip pagerindami žarnyno veiklą. […]

Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys

Gydytoja dietologė atsakė, kodėl varškę valgyti gali ir laktozės netoleruojantys

Įvairios kultūros, įskaitant Indijos, Vidurio Rytų ir Europos, turi senas varškės gamybos tradicijas, tad tai – neatsiejamas kasdienių ir šventinių dienų ingredientas visame pasaulyje. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad varškė – puikus lengvai įsisavinamų baltymų šaltinis. O prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių ir korporatyvinės atsakomybės vadovė Eglė Krasauskienė pasakoja, jog varškė yra universalus […]

Kulinarinio meno tendencijos 2024 metais: ko tikėtis

Kulinarinio meno tendencijos 2024 metais: ko tikėtis

Kulinarijos pasaulis nuolat evoliucionuoja, ir 2024 metai nėra išimtis. Restoranai visame pasaulyje stengiasi neatsilikti nuo naujausių tendencijų, siekdami pritraukti klientus ir sukurti naujas, unikalias patirtis. Šiuolaikinės gastronomijos srityje svarbu ne tik skanus maistas, bet ir tvarumas, technologijų integracija bei inovatyvių virėjų kūrybiškumas. Šiame straipsnyje aptarsime svarbiausias 2024 metų kulinarinio meno tendencijas ir kaip restoranai ieško […]

Kai dar taip karšta, sriubos nesinori: šviežią moliūgą pagrilinkite – neatsivalgys visa šeima

Kai dar taip karšta, sriubos nesinori: šviežią moliūgą pagrilinkite – neatsivalgys visa šeima

Vasara dar spirgina termometro stulpelius, bet rankos jau savaime tiesiasi prie rudeniškų gėrybių. Neabejotinas šio sezono simbolis – moliūgas, kurio populiarumą įkvėpė ne tik Helovinas. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, kasmet ši daržovė mėgaujasi savo šlovės valanda, nes yra nebrangi, vienos jos pakanka sočiam patiekalui, o ji dar ir neįtikėtinai universali. Per karščius dar […]

Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio

Dietologė sugriovė mitą apie sočiuosius riebalus: šis riešutas nedidina cholesterolio

Botanikos moksle kokosai įvardijami kaip vaisiai, tačiau daugeliui šis maisto produktas žinomas kaip riešutas, kurį galima plačiai panaudoti įvairiems patiekalams gardinti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie palmių vaisiai išsiskiria savo universalumu: kokosų vanduo vartojamas kaip gėrimas, minkštimas naudojamas įvairiems patiekalams ir desertams gaminti, o aliejus pasitelkiamas ne tik kulinarijoje, bet ir kosmetikos gamyboje. […]

„Iki“ pasirūpino mokslo metų pradžios tortu: įsigykite šventiškai puoštą arba lengvai pasiruoškite patys

„Iki“ pasirūpino mokslo metų pradžios tortu: įsigykite šventiškai puoštą arba lengvai pasiruoškite patys

Kokia šventė be skanumynų! Grįžimas į mokyklą užliejamas ne tik spalvingų gėlių jūros bangomis, bet ir šventiniais skanėstais. Tą geriausiai rodo pirkėjų elgesys: tai dienai daugelis intensyviai ieško saldumynų – saldainių iki tortų, pastebi Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Su meile paruoštų, nebrangių kulinarinių šedevrų parduotuvėse apstu, o jeigu mokytojus ar moksleivius norisi […]

Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą

Trūksta idėjų pusryčiams savaitgalį? Išbandykite gardų varškės omleto receptą

Vienas populiariausių pieno produktų – varškė, kurią galima valgyti tiek vieną, tiek naudojant kaip pagrindinį ar papildantį kitų patiekalų ingredientą. Anot sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, varškė turėtų būti įtraukta į kasdienį vaikų ir suaugusiųjų mitybos racioną, nes joje gausu žmogaus organizmui reikalingų baltymų, mineralų ir vitaminų. Varškė yra puikus pasirinkimas […]