Straipsniai

Geriausias gėrimas nuotaikai ir sveikatai: prieskoninės kakavos receptai ir patarimai, kaip teisingai išvirti

Geriausias gėrimas nuotaikai ir sveikatai: prieskoninės kakavos receptai ir patarimai, kaip teisingai išvirti

Bene populiariausias saldumynas pasaulyje – šokoladas – pavergė žmonių širdis pirmiausiai kaip kakavos gėrimas. Prieš keturis tūkstantmečius gyvavusi Majų civilizacija „kartųjį vandenį“ brangino kaip dievų gėrimą, o europiečiams jį pasaldinus ir sušvelninus pienu, iki šių dienų kakavą geriame, kad sušiltumėm ir praskaidrintumėm nuotaiką niūriomis dienomis. Maisto gamybos ekspertė dalinasi patarimais, kaip iš kakavos gauti daugiausiai […]

Karališka riešutų įvairovė: dietologė patarė, kokius švenčių laikotarpiu rinktis sau ir dovanoms

Karališka riešutų įvairovė: dietologė patarė, kokius švenčių laikotarpiu rinktis sau ir dovanoms

Nuo seno ant eglutės ir Kalėdų stalo puikuodavosi riešutai – švenčių proga ne vienoje tautoje gyvavo ir iki šiol yra gaji tradicija dovanojant riešutus linkėti sėkmės. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad riešutai iš tiesų vertinami dėl juose esančių mononesočiųjų riebalų, mažinančių širdies ligų riziką, organizmui svarbių mineralų, baltymų ir […]

Maistingasis riešutų sviestas praturtins bet kokį patiekalą – sužinokite, kaip pagardinti makaronus ar išsikepti duoną

Maistingasis riešutų sviestas praturtins bet kokį patiekalą – sužinokite, kaip pagardinti makaronus ar išsikepti duoną

Riešutų sviestą, be abejonės, skanu kabinti šaukštu tiesiai iš stiklainio, tačiau iki kreminės masės sutrinti įvairūs riešutai šiandien naudojami ypač plačiai. Visai ne be reikalo iš anakardžių sviesto gaminami padažai salotoms ar žuviai, o žemės riešutų sviestu gardinami kepiniai. Vos vienas šaukštas riešutų sviesto patiekalams gali suteikti ne tik ypatingo skonio, bet ir papildomo maistingumo. […]

Derinkite net su obuoliais: netradiciniai būdai, kaip į bulvių košę įnešti naujų spalvų

Derinkite net su obuoliais: netradiciniai būdai, kaip į bulvių košę įnešti naujų spalvų

Bulvių košė – vienas mėgstamiausių garnyrų visame pasaulyje, todėl nenuostabu, kad ji dažnai puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek šventinio stalo. Visgi, net ir ruošiant bene vieną tradiciškiausių garnyrų reikėtų žinoti kelis pagaminimo triukus. Nepagailėti sviesto, vietoje pieno kartais rinktis riebesnę grietinėlę, o norint košę praturtinti dar įmantresniais skoniais –pagardinti keptu česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriu […]

Keksiukų receptų knygą pristačiusi Liucina Rimgailė pataria, kaip be streso paruošti Kalėdų stalą (receptas)

Keksiukų receptų knygą pristačiusi Liucina Rimgailė pataria, kaip be streso paruošti Kalėdų stalą (receptas)

Keksiukų karaliene tituluojama verslininkė, desertinės „Liu Patty“ savininkė Liucina Rimgailė išleido receptų knygą. Jos pavadinimas „Tapk keksiukų karaliene!“ įkvepia smagiems eksperimentams virtuvėje, kurie tikrai neišsunks jėgų prieš šventes. Liucina pasakoja, kad jos šeimos Kūčių ir Kalėdų stalas jungia giminės tradicijas ir modernius, sveikatai palankius patiekalus, į kurių ruošimą įsitraukia jos artimieji. Tiems, kurie neturi laiko […]

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais – netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą

Azijietiškas troškinys su arbūzais, vištienos sriuba su melionais – netikėti receptai, kuriuos privalote išmėginti šią žiemą

Arbūzai ir melionai asocijuojasi su karštomis vasaros dienomis, bet šios gėrybės pasitarnauti gali gaminant šiltus bei jaukius žiemiškus patiekalus: šildančius mėsos troškinius, netgi sriubas. Parduotuvėse pasirodė šviežias arbūzų ir melionų derlius, todėl virtuvėje su šiomis gėrybėmis paeksperimentuoti dabar yra puikus metas. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad nors arbūzai bei melionai pardavimų […]

Padėkos dienos tradicija – kalakutas: patarimai, kaip gardžiai jį iškepti ir kur panaudoti likučius (receptas)

Padėkos dienos tradicija – kalakutas: patarimai, kaip gardžiai jį iškepti ir kur panaudoti likučius (receptas)

Jungtinėse Valstijose ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį švenčiama Padėkos diena, per kurią stengiamasi su artimaisiais susėsti prie bendro stalo ir padėkoti vieni kitiems už buvimą kartu. Tradicinis šios šventės atributas – kalakutas, kurio kepimo paslapčių tiek JAV, tiek ir Lietuvoje turi kiekviena šeima. Tačiau prekybos tinklo „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika teigia, kad bene svarbiausia, norint išsikepti […]

Amerikietė pasidalijo Padėkos dienos pyrago receptu: sužavės net nemėgstančius desertų

Amerikietė pasidalijo Padėkos dienos pyrago receptu: sužavės net nemėgstančius desertų

Ketvirtąjį lapkričio ketvirtadienį Amerikoje švenčiama Padėkos diena. Per ją amerikiečiai mėgaujasi įvairiausiais valgiais: keptu kalakutu su garnyrais, pyragais ir, žinoma, dėkoja gyvenimui už visas jo suteiktas dovanas ir progas. Lietuvoje gyvenanti amerikietė Erin Gainer-Grigaliūnė sako, kad Padėkos dienos tradicijų neapleidžia gyvendama mūsų šalyje ir nors Padėkos dieną svarbiausia yra jaustis dėkingam, tradiciniai, šiai dienai skirti […]

Gardi vakarienė vos už 4 eurus: pasigaminkite moliūgais ir obuoliais praturtintą varškės apkepą

Gardi vakarienė vos už 4 eurus: pasigaminkite moliūgais ir obuoliais praturtintą varškės apkepą

Patiekalai iš varškės, ypač, jei dalį jos pakeičiame daržovėmis ar vaisiais, yra sveikatai palankūs, neapsunkinantys ir tinkantys visos šeimos vakarienei. Be to, tai pigesnė alternatyva norintiems sutaupyti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad pieno produktai yra puikus būdas gauti reikiamą kiekį baltymų ir mikroelementų, taip pat pieno rūgšties bakterijų, būtinų […]

7 netikėti deriniai, kuriuos verta išbandyti: mėsą gardinkite kava, šokoladinius desertus – avokadu ar burokėliais

7 netikėti deriniai, kuriuos verta išbandyti: mėsą gardinkite kava, šokoladinius desertus – avokadu ar burokėliais

Vaisiai su žolelėmis, pikantiškas saldumas, mėsa ir kava – skonių kombinacijos, kurios dažnam skamba tarsi iš kitos planetos. Visgi, leidęsi į kulinarinį nuotykį, galite atrasti naujų neįprastų ir skanių derinių, kuriuos kartosite ir ruošiant įvairiausius patiekalus pritaikysite dar ne kartą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad šventiniu laikotarpiu pirkėjai domisi gurmaniškesniais produktais, […]