Straipsniai

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Greitai paruošiamas kišas su špinatais: patiks visai šeimai, o asmeniui nekainuos nė 2 eurų

Kišas – klasikinės prancūzų virtuvės patiekalas, tinkamas tiek pietums, tiek vakarienei. Be to, dėl tvirtos struktūros ir išlaikomo skonio jį galima dėti į priešpiečių dėžutes, tad pravers mokantis ar iškylaujant. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad į kišus dedami špinatai – itin vertinga lapinė daržovė, o nemėgstantys šviežių, gali juos […]

Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų

Patiks norintiems sutaupyti: prancūziškas bulvių apkepas šeimos pietums nekainuos nė 4 eurų

Šviežios lietuviškos bulvės pasirodo tik prieš Jonines, bet atėjus pavasariui norisi pajusti įvairesnį jų skonį – juk rudens derliaus bulvių patiekalais mėgaujamės visą šaltąjį sezoną. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad dažnai demonizuojamos bulvės saikingai valgomos teikia nemažai naudos mūsų organizmui, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva […]

Gydytoja dietologė rekomenduoja į salotas dažniau įpjaustyti svogūnų: laiškai maistingesni už gumbus (receptas)

Gydytoja dietologė rekomenduoja į salotas dažniau įpjaustyti svogūnų: laiškai maistingesni už gumbus (receptas)

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir pjaustant dažnam išspaudžia ašarą, ši daržovė pagardina daugybę patiekalų, o traškūs svogūnų laiškai – puikus ingredientas įvairioms pavasarinėms salotoms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žalumynais mėgautis turėtume kasdien, o […]

Yakisoba – japonų gatvės patiekalas savoje virtuvėje: maistinga vakariene visa šeima pasimėgaus vos už 5 eurus

Yakisoba – japonų gatvės patiekalas savoje virtuvėje: maistinga vakariene visa šeima pasimėgaus vos už 5 eurus

Kai nusibosta įprasti patiekalai, galima paieškoti egzotiškesnių skonių. Vienas tokių – japonų gatvės prekeivių siūlomas Yakisoba. Tai makaronų ir kopūstų derinys, gardintas imbieru ir specialiu rytietišku padažu. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad imbieras ypatingas tuo, jog nuo seno buvo dažniau vartojamas medicininiais, o ne skonio gerinimo tikslais. Prekybos tinklo […]

Prasideda smidrų sezonas: kuo sveikatai naudinga ši nekaloringa daržovė ir kaip ją laikyti namuose?

Prasideda smidrų sezonas: kuo sveikatai naudinga ši nekaloringa daržovė ir kaip ją laikyti namuose?

Daugelio lietuvių šiltuoju metų sezonu pamėgta daržovė – smidrai – stebina ne tik išskirtine skonių palete, bet ir naudingųjų medžiagų kiekiu. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, smidrai patenka į sveikatai palankiausių daržovių sąrašą ir išsiskiria savo maistinėmis savybėmis. Prieš penkmetį greitai išpopuliarėjus smidrams, lietuviai juos mėgsta jau kurį laiką, tad […]

Sveikatai palankesnės tradicinio majonezo alternatyvos: belaukdami Velykų išmėginkite naminį ar veganišką su avokadais (receptai)

Sveikatai palankesnės tradicinio majonezo alternatyvos: belaukdami Velykų išmėginkite naminį ar veganišką su avokadais (receptai)

Įprastai majonezas asocijuojasi su šventėmis: be juo pagardintų patiekalų neapsieiname per šeimos susibūrimus ar Velykas. Tačiau dabar prekybos centruose majonezo asortimentas taip išsiplėtė, kad be vargo galima rasti sveikatai palankesnių. Be to, verta ir paeksperimentuoti – pasigaminti naminio majonezo. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, teigia, kad kai kurie maisto produktai mūsų […]

Gardūs bulvių ir miltų njokiai gali padėti sutaupyti: gardi šeimos vakarienė – vos už 5 eurus

Gardūs bulvių ir miltų njokiai gali padėti sutaupyti: gardi šeimos vakarienė – vos už 5 eurus

Jei lietuviams nuo vaikystės įprasti virtinukai iš varškės, tai italams – iš bulvių ir miltų, žinomi kaip „gnocchi“, gardinti įvairiausiais daržovių priedais bei padažais. Nesudėtingai pagaminami virtinukai bus ne tik proga prisiminti atostogas Italijoje, bet ir sutaupyti – vakarienė šeimai atsieis vos 5 eurus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad […]

Artėjant mėsos kukulių dienai dietologė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką faršą (vegetariškas receptas)

Artėjant mėsos kukulių dienai dietologė dalijasi patarimais, kaip išsirinkti kokybišką faršą (vegetariškas receptas)

Mėsos kukuliai – tiek suaugusių, tiek vaikų mėgstamas patiekalas, kurį paruošti namuose išties paprasta. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad gaminantis šį nebrangų patiekalą, svarbu pasirinkti kokybišką maltą mėsą, o sveikatai palankiausia – kuo liesesnė. Nors kukuliams dažniausiai naudojama smulkinta mėsa, jautienos arba kiaulienos faršas, tačiau „Rimi“ komercijos ir operacijų vadovė Olga Suchočeva […]

Pasimėgaukite pavasarišku maskarponės sūrio pyragu: šeimos nariui kainuos vos 3 eurus (receptas)

Pasimėgaukite pavasarišku maskarponės sūrio pyragu: šeimos nariui kainuos vos 3 eurus (receptas)

Daugelis esame ragavę burnoje tirpstančio sūrio torto, kilusio iš Lombardijos regiono šiaurės Italijoje. Kreminis saldaus skonio maskarponės sūris gaminamas iš grietinėlės ir yra plačiai naudojamas desertų bei įvairių patiekalų gamybai. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, jog kreminiai sūriai gali padėti sumažinti gyvūninės kilmės riebalų naudojimą. Juose taip pat yra kalcio, […]

Atėjus pavasariui parduotuvių lentynose pasirodė šviežių kopūstų derlius: nustebinkite šeimą neįprastu jų kepsnių receptu

Atėjus pavasariui parduotuvių lentynose pasirodė šviežių kopūstų derlius: nustebinkite šeimą neįprastu jų kepsnių receptu

Pavasaris – tai metas, kai viskas gamtoje pradeda žydėti, o į parduotuvių lentynas atkeliauja daugybė šviežių vaisių, žalumynų bei daržovių. Vieni jų – kopūstai – maistinga daržovė, kurią žiemos metu mėgstama rauginti. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, jog kopūstai turi daug antiuždegiminių ir kitų organizmui naudingų medžiagų, o prekybos […]