Padažai

Serbentų, vyšnių, bruknių arba agrastų padažas

2 šaukštai margarino, 2 šaukštai miltų, 1,5 stiklinės sultinio arba vandens, 2 stiklinės šviežių uogų ir 2 šaukšteliai cukraus, arba 1,5 stiklinės uogienės., druskos, tarkuotos citrinos žievelės, petražolių lapelių. Miltus pakepinti ištirpintame margarine, kol pagels, įpilti sultinio arba vandens, užvirinti, suberti šviežias uogas ir virti, kol uogos išvirs.Tada padažą pertrinti per sietelį, vėl užvirinti ir […]

Grybų padažas su krienais

300 – 400 g. virtų grybų, 3 – 4 šaukštai tarkuotų krienų, 1 stiklinė grietinės, druskos, cukraus, acto raba rūgščių sulčių, krapų arba petražolių lapelių, svogūnų laiškų, (1 – 2 kietai virti kiaušiniai). Grybus sukapoti arba supjaustyti plonomis juostelėmis, grietinę išplakti su prieskoniais. Grybus sumaišyti su krienais bei pagardinta grietine ir apibarstyti kapotais žalumynais. Puošti […]

Padažas su prieskoniniais žalumynais

2 kiaušinio tryniai garstyčių druskos pipirų 0,5 puodelio aliejaus prieskoninių žalumynų Iš 2 kiaušinio trynių, trupučio garstyčių, druskos ir pipirų, lėtai pilant aliejų, išplakamas majonezas. į jį beriama daug prieskoninių žalumynų: petražolių, pipirnės, svogūno laiškų, ir, kad padažas įgautų gražią žalią spalvą, keletas špinato lapelių. Prieskoniniai žalumynai turi būti labai smulkiai supjaustyti, juos reikia gerai […]

Kiaušinių padažas

20 g sviesto 1 trynys 1 stiklinė sultinio 0,5 stiklinės grietinės 0,5 citrinos druskos Ištirpintą sviestą įdėti trynį ir maišant kaitinti, kol sutirštės, atskiesti sultiniu, supilti citrinos sultis ir trintą žievelę, grietinę, pasūdyti.

Kmynų padažas

Pagrindinio balto padažo, 1 šaukštelis kmynų, 1 šaukštelis sviesto. Į pagrindinį baltą padažą sudėti kmynus. Padažas tinka su virta aviena, briediena ar jautiena.

Uogų ar vaisių padažas

Pagrindinio rudojo padažo, 2 šaukštai obuolių, serbentų, bruknių arba slyvų košės, cukraus. Į pagrindinį rudąjį padažą baigiant virti sudedama uogų ar vaisių košė. Jei košė su kauliukais ar žievelėmis, prieš dedant pertrinti per sietelį. Padažą pagardinti cukrumi, galima pridėti gvazdikėlių ir cinamono. Patiekti prie virtos ar keptos jautienos, briedienos ar valgių iš faršo bei liežuvio.

Žaliasis padažas su raugintais agurkais

Svogūnų padažo, 1 nedidelis raugintas agurkas, 1 šaukštas pomidorų tyrės, marinuotas ankštinis pipiras, truputis garstyčių ar krienų. Pomidorų tyrę troškinti kartu su svogūnais, kiek patroškinus sudėti smulkiai supjaustytą raugintą agurką ir ankštinį pipirą. Pagamintą padažą pagardinti garstyčiomis ir tarkuotais krienais. Patiekti prie virtos kiaulienos, jautienos, avienos.

Padažas su garstyčiomis arba krienais

Pagrindinio balto padažo, 1 šaukštas garstyčių arba 2 šaukštai krienų, acto arba citrinos rūgšties, truputis cukraus. Į pagrindinį baltą padažą sudėti prieskonius ir išmaišyti. Padažas tinka prie virtos jautienos, kiaulienos ar avienos.

Majonezo padažas

Trynį sutrinkite su žiupsneliu druskos ir šaukšteliu garstyčių. Visą laiką trindama po truputį supilkite 1/4 aliejaus. Aliejus ir trynys turi būti vienodos temperatūros.

BALTASIS PADAŽAS

40 g sviesto 3 šaukštai miltų 0,5 l sultinio 250 g grietinėlės 2 tryniai petražolių lapelių krapų krienų druskos Svieste pakepinkite miltus, kol truputį paruduos. Po truputį, kad nebūtų gumulų, maišydami pilkite karštą sultinį ir grietinėlę. Virkite 10 min. Išvirę užpilkite ant išplaktų kiaušinių trynių. Pasūdę, įberkite susmulkintų petražolių ir krapų lapelių, tarkuoto krieno.