Uogienės ir džemai

Kvapiojo moliūgo džemas su citrusais

Kvapiojo moliūgo džemas su citrusais

Vaikystėje moliūgai puikiai augo močiutės darže, bet jie visad buvo tik “dėl grožio“ – įvairių, keistų formų, vieni mažulyčiai, gelsvi, kiti dryžuoti. Dauguma jų iš daržo keliaudavo aukštai ant lentynėlės, kaip dekoracija, o kai pasendavo ir nusibosdavo, buvo be gailesčio išmetami lauk. Niekam net į galvą nešaudavo jų valgyti. Kad moliūgus galima ir valgyti, “atradau“ […]

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Slyvų uogienė su graikiniais riešutais

Uogienė ir Karlsonas. Taip, ar gali būti tikslesnis derinys? Taigi.. Uogienė. Slyvų ir graikinių riešutų. Tikrai skani. Karlsonui, tikiu, patiktų :) Na taip.. Dabar nei graikinių riešutų nei slyvų Lietuvoj ant medžių nepamatysi. Bet jei vis tik po ranka atsiduria maišiukas graikinių riešutų ir kibiriukas slyvų.. na, dar keletas kilogramų cukraus, žiupsnis citrinų rūgšties ir […]

Slyvų uogienė su razinomis ir riešutais

3 kg slyvų 2 apelsinai 2 citrinų sultys 1 stiklinė razinų 1 stiklinė susmulkintų riešutų 1,2-1,5 kg cukraus Slyvas nuplauname, išimame kauliukus, stambiai supjaustome. Apelsinus nuplauname, nulupame, supjaustome nedideliais gabalėliais. Smulkiai supjaustome vieno apelsino žievelę. Į puodą sudedame visas uogienės dalis ir ant mažos ugnies nuolat maišydami išverdame. Supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.

Vytintų braškių uogienė

1 kg braškių 400-500 g cukraus 2 g citrinų rūgšties Ant uogų užpilti pusę cukraus, pusę citrinų rūgšties ir palaikyti 5-6 val., kad išsiskirtų sultys. Tuomet uogas užvirinti, nukelti nuo ugnies ir palaikyti 15-20 min. Po to sultis nupilti, į uogų masę dėti likusį cukrų ir citrinų rūgštį, palaikyti 3-4 val. ir po to virti […]

GRAIKINIŲ RIEŠUTŲ UOGIENĖ (azerbaidžianiečių virtuvė)

1 kg išvalytų nuo plėvelės neprinokusių graikinių riešutų 1,5 kg cukraus 3 g citrinos rūgšties 3 g gvazdikėlių arba kardamono Riešutus užpilti šaltu vandeniu ir laikyti 3 paras , keičiant vandenį 2-3 kartus per dieną. Paskiau riešutus palaikyti 2 paras kalkių vandenyje, maišnat 4-5 kartus per dieną. Po to riešutus perplauti švariu šaltu vandeniu ir […]

Šermukšnių uogienė

1 kg šermukšnių (rinktų po pirmųjų šalčių arba kuo vėliau rudenį) 1,5 kg cukraus 2 stiklinės vandens Šermukšnius perrenkame, nuplauname ir suberiame į iš cukraus ir vandens išvirtą sirupą. Paverdame apie 10 min., po to paliekame per naktį. Antrą kartą verdame, kol uogienė išverda, supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.

Žemuogių (braškių) džemas

1 kg braškių 500 g cukraus arba 1 kg žemuogių 600 g cukraus Uogas suberti į platų puodą, kiek patrinti, kad išsiskirtų sulčių ir virti, kol pradės tirštėti. Suberti cukrų ir nuolat maišant virti, kol sutirštės, t. y. kol sirupas susijungs su uogų mase. Karštą džemą sukrėsti į švarius stiklainius ir uždaryti metaliniais dangteliais. Džemui […]

UOGIENĖ " ASORTI"

2kg uogų ( aviečių, mėlynių, braškių, serbentų…) 1,5kg cukraus Uogas perrinkti ir išplauti. Uogas sudedame į indą, kuriame virsime ir užpilame cukrumi. Paliekame 2-3 val. pastovėti. Paskui uogas užverdame ir nukeliame nuo ugnies, palaukiame kol truputi atvės. Tada vėl verdame uogienę, tik ant labai silpnos ugnies, kol uogos pasidarys skaidrios, bet neišsileidusios. Uogienę supilstyti karštą.

Bruknių uogienė

1 kg bruknių (Bruknės) 800 g cukraus 1 stiklinė vandens gabalėlis cinamono žievelės 2-3 gvazdikėliai citrinos ar apelsino žievelė Bruknes perrinkti ir nuplauti tekančio vandens srove. Jei nepatinka kartokas prieskonis, užpilti verdančiu vandeniu ir 2-3 min. palaikyti. Paskui vandenį nupilti ir leisti jam gerai nuvarvėti. Uogas suberti į puodą, užpilti karštu sirupu ir virti ant […]

Braškių uogienė su citrinomis

2 kg braškių 2 kg cukraus 3 citrinos Braškes nuplauname, nusausiname, pašaliname lapelius ir suberiame į puodą. Grūstuvu uogas lengvai sumaigome ir sumaišome su cukrumi. Paliekame 2 val. stovėti. Citrinas nuplauname, supjaustome ir išimame sėklas. Tuomet sumalame mėsmale. Verdame braškių uogienę pamaišydami mediniu šaukštu. Baigdami virti sudedame citrinas ir paverdame dar 5 min. Karštą uogienę […]