Kvapiojo moliūgo džemas su citrusais

Kvapiojo moliūgo džemas su citrusais

Recepto autorius: Saldu sūru

Vaikystėje moliūgai puikiai augo močiutės darže, bet jie visad buvo tik “dėl grožio“ – įvairių, keistų formų, vieni mažulyčiai, gelsvi, kiti dryžuoti. Dauguma jų iš daržo keliaudavo aukštai ant lentynėlės, kaip dekoracija, o kai pasendavo ir nusibosdavo, buvo be gailesčio išmetami lauk. Niekam net į galvą nešaudavo jų valgyti.

Kad moliūgus galima ir valgyti, “atradau“ ne per seniausiai, gal tik pernai. Pirmiausia, iš jų išviriau sriubą, kuri buvo išliaupsinta lietuviškuose maisto tinklaraščiuose. Ir,  kaip galima spėti, moliūgas mane sužavėjo,  o sriuba įtraukta į šaltojo sezono meniu.

Bet šįkart ne apie sriubą. Šįkart apie kvapiojo moliūgo džemą su citrinų sultimis ir sirupe virtomis apelsinų žievelėmis.

Pusei litro džemo reikės:

  • 1 kg kvapiojo moliūgo (be sėklų)
  • 350 g cukraus
  • 3-4 v.š. rudojo cukraus
  • 1 didelis apelsinas
  • 1 citrina
  • truputis cinamono
  • 2-3 trinti gvazdikėliai

Orkaitę įkaitiname iki 180 °C.  Moliūgą supjaustome stambiais gabalais, išdėliojame skardoje ant kepimo popieriaus ir kepame apie 20-25 min., kol suminkštės.

Kol moliūgas kepa, išsiverdame apelsinų žieveles sirupe. Apelsino žievelę nulupame aštriu peiliu. Stengiamės lupti tik oranžinį sluoksnį, nes baltoji žievelės dalis karti.  Supjaustome nuluptas žievelės plonais pagaliukais. Išspaudžiame apelsino sultis, pilame į puodą, sudedame žieveles, rudąjį cukrų ir verdame, kol sutirštės.

Iškepusiam moliūgui nulupame žievę, dedame į puodą ir sutriname su blenderiu. Pilame citrinos sultis, apelsinų žievelių sirupą, cukrų, prieskonius. Verdame ant nedidelės ugnies, kol sutirštės ir išgaruos skystis (aš viriau apie 20 min.). Išpilstome į sterilizuotus stiklainius ir užsukame.

Mano patirtis: džemą reikia nuolat maišyti, kad nepriskrustų.

Saldžių akimirkų!