Citrinų tartaletės su puta
Recepto autorius: Saldu sūru
Apie šias citrinų tartaletes galiu pasakyti viena – norisi pakartoti. Daug kartų. Iš pradžių su morengu, o kai prisirps skaniosios vasaros uogos – su braškėmis, avietėmis, mėlynėmis. Gaivus desertas, kur tešlos ir morengo saldumą puikiai atsveria citrininis įdaras.
8 nedidelių tartalečių tešlai prireiks:
- 100 g kambario temperatūros sviesto
- 100 g cukraus pudros (galima ir cukraus)
- 1 mažo kiaušinio (arba tik trynio, jei kiaušinis didelis)
- 200 g miltų
- citrinų kremui
- 2 citrinų sulčių
- 2 kiaušinių
- 3 v.š. cukraus
- 1 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
- 50 ml riebios grietinėlės (35-36 %)
- 25 g sviesto
- morenginei putai
- 2 kiaušinių baltymai
- 100 g cukraus
- 0,5 a.š. vanilinio cukraus
Citrinų įdarui dubenyje suplakame kiaušinius, citrinų sultis, cukrų, įmaišome citrinos žievelę ir paliekame, kol pasigaminsime tešlą.
Tešlai sumaišome sviestą su cukraus pudra iki purumo. Tuomet įmaišome kiaušinį (ar trynį). Galiausiai pilame miltus ir greitai suminkome tešlą. Ją padaliname į 8 dalis ir išklojame tartalečių formeles. Formeles su tešla dedame į šaldytuvą pusvalandžiui pailsėti ir atšalti. Orkaitę įkaitiname iki 190 laipsnių ir kepame tartaletes 10 min. su svoriu (į kiekvieną formelę ant tešlos dedame kepimo popieriaus ir užpilame žirnių/pupelių, kad prispaustų tešlą ir ji kepimo metu neišsipūstų), o po to tiek pat – be svorio.
Kol kepa tartalečių pagrindas, verdame citrininį kremą. Į puodą per sietelį perkošiame jau paruoštą įdaro masę, supilame grietinėlę, gerai išmaišome ir verdame, kol sutirštės. Baigiant virti, įmaišome sviestą. Kai jis ištirps – nuimame nuo ugnies ir paliekame praaušti, karts nuo karto pamaišydami.
Morenginei putai plakame baltymus – po šaukštą pilame cukrų, kaskart gerai išplakame ir tik tada vėl pilame kitą šaukštą. Taip kartojame, kol visas cukrus bus supiltas, o morenginė masė taps tiršta, puri ir blizgi.
Iškepusias tartaletes užpildome citrinų kremu, tuomet naudodami konditerinį maišelį (nebūtinai), puošiame morengine puta. Paruoštas tartaletes kepame 250 laipsnių temperatūroje apie 10 min. įjungę griliaus funkciją, kad morengas gražiai apskrustų.
Skaniausios gerai atšalusios, puikios ir kitą dieną!
Saldžių akimirkų!
Recepto šaltinis: Chadeyka