Konservavimas

Šermukšnių uogienė

1 kg šermukšnių (rinktų po pirmųjų šalčių arba kuo vėliau rudenį) 1,5 kg cukraus 2 stiklinės vandens Šermukšnius perrenkame, nuplauname ir suberiame į iš cukraus ir vandens išvirtą sirupą. Paverdame apie 10 min., po to paliekame per naktį. Antrą kartą verdame, kol uogienė išverda, supilame į paruoštus stiklainius ir uždarome.

SUDYTOS CITRINOS

citrinų 1 stiklinės druskos 1 l vandens Iš nevirto vandens pasidaryti druskos tirpalą. Tuo tirpalu apipilti sveikas geros kokybės citrinas. Pastatyti vėsioje vietoje ir po dviejų dienų galima vartoti. Naudojamos keptom žuvim paskaninti bei papuošti.

MARINUOTI POMIDORAI ŽELATINOJE

1 l vandens 1,5 pakelio želatinos (2,5 šaukšto) 2 nubraukti šaukštai druskos 3,5 nubraukti šaukštai cukraus 0,5 nubraukti šaukštai acto asencijos pipirai, lauro lapeliai, svogūnai,pomidorai Šaltam 0,5 l vandens išbrinkinti želatiną, iš likusio išverdame marinatą, supilame želatiną, truputį paverdame, įdedame pipirus, cukrų, druską, acto asenciją, lauro lapelius. Supjaustome pomidorus, svogūnus, juos sudedame į 0,5 stiklainius, […]

Pasterizuotos rūgštynės sūryme

1 kg rūgštynių (Rūgštynės) 50 g druskos Rūgštynių lapus dėti vieną ant kito po 4-5, kiekvieną iš jų pasūdant ir kietai susukant vamzdeliu. Susuktas rūgštynes sudėti į stiklainius labai talpiai, kad neliktų tarpų. Uždengti metaliniais dangteliais, paliekant neužsuktus tarpus ir pasterizuoti 85°C temperatūroje 0,5 l stiklainius 10-12 min., 1 l – 15-17 min. Iškaitinus stiklainių […]

Salierų ir morkų salotos

1 kg salierų šaknų, 5 didelės morkos, 2 svogūnai, keli kalendros grūdeliai, apelsinas. Marinatui : 1 l vandens – po šaukštą cukraus ir druskos, šaukštelis citrinos rūgšties. Salierus, morkas nuplauti, nulupti, supjaustyti smulkiais šiaudeliais, svogūną ir apelsiną – plonais griežinėliais. Išvirti marinatą.Truputį atvėsinti.Užpilti ant supjaustytų daržovių mišinio.Pavirinti 5-7 min.Sukrėsti masę į sterilius indus ir tuojau […]

Žemuogių (braškių) džemas

1 kg braškių 500 g cukraus arba 1 kg žemuogių 600 g cukraus Uogas suberti į platų puodą, kiek patrinti, kad išsiskirtų sulčių ir virti, kol pradės tirštėti. Suberti cukrų ir nuolat maišant virti, kol sutirštės, t. y. kol sirupas susijungs su uogų mase. Karštą džemą sukrėsti į švarius stiklainius ir uždaryti metaliniais dangteliais. Džemui […]

Špinatų tyrė su svogūnais

1 kg špinatų (Špinatai) 2 svogūnai 3 šaukštai sviesto cukraus druskos Paruoštus špinatus sudėti į truputį pasūdytą vandenį ir virti 2 min. Išgriebus perplauti šaltu vandeniu, nuspausti, supjaustyti arba sumalti mėsmale. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir pakepinti svieste. Po to sudėti špinatus, dar šiek tiek pakepinti, pasūdyti, paskaninti cukrumi ir atskiesti špinatų nuoviru. Špinatų ir svogūnų […]

Braškės savo sultyse

1 kg braškių 350-400 g cukraus Paruoštas uogas dėti į švarius stiklainius sluoksniuojant su cukrumi. Uždengus plastmasiniais dangteliais laikyti, kol išsiskirs sultys ir uogos sukris. Tuomet dėti dar uogų ir pasterizuoti 90°C temperatūroje 0,5 l stiklainius – 20 min. Stiklainius uždaryti metaliniais dangteliais.

UOGIENĖ " ASORTI"

2kg uogų ( aviečių, mėlynių, braškių, serbentų…) 1,5kg cukraus Uogas perrinkti ir išplauti. Uogas sudedame į indą, kuriame virsime ir užpilame cukrumi. Paliekame 2-3 val. pastovėti. Paskui uogas užverdame ir nukeliame nuo ugnies, palaukiame kol truputi atvės. Tada vėl verdame uogienę, tik ant labai silpnos ugnies, kol uogos pasidarys skaidrios, bet neišsileidusios. Uogienę supilstyti karštą.

Mišrainė su ryžiais žiemai

3kg pomidoru, 1kg svogūnų, 1kg morkų, 2stiklines ryžių, 2paprikos, 2saukstai druskos, 1saukstas cukraus, 0,5litro aliejaus. Ryžius mirkyti 2val.ir nusunkus apvirti 5min. Visus produktus susmulkinti. Dėti sluoksniais į puodą. Dugne pomidorus ir aliejų, svogūnus, paprika, morkas, ryžius. Kaitinti nuo užvirimo 20min. nemaišant. Įkaitintus išmaišyti ir dėti į dezinfekuotus stiklainius.