Gaminame humusą namuose: paprasčiau nei atrodo, o pritaikymo būdų – begalė

Gaminame humusą namuose: paprasčiau nei atrodo, o pritaikymo būdų – begalė

Pastaraisiais metais lietuvių virtuvėse vietos atsiranda avinžirniams, su kuriais išpopuliarėjo ir iš šių ankštinių daržovių gaminamas humusas – švelnus kremas, kuriam pagaminti tereikia vos kelių pagrindinių ingredientų. Avinžirniai labai maistingi – vegetarams jie atstoją mėsą, o vasarą humusas kiekvienam gali tapti lengvu užkandžiu tiek namuose, tiek iškylose gamtoje.

Nors humusą nesunku pasigaminti, kokybišką produktą galima įsigyti ir daugelyje parduotuvių. Ernesta Dapkienė, „Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė teigia, kad vartotojai šiandien gali rinktis iš kur kas didesnės pasiūlos ir lengvai atrasti mėgstamiausius skonių derinius.

„Su ciberžole, paprika, burokėliais ar kitais priedais – šiandien klientai gali rinktis ne tik skirtingų gamintojų humusą, bet ir atrasti netikėtas jo interpretacijas. Humuso paklausa per metus mažai svyruoja – panašu, kad šis produktas turi ištikimų gerbėjų ratą. Tiesa, šiais metais beveik penktadaliu ūgtelėjo neapdorotų avinžirnių paklausa, tad galima spręsti, jog žmonės dažniau juos naudoja patys gamindami humusą ir kitus patiekalus. Mūsų asortimente taip pat gausu ir konservuotų avinžirnių – jų jau nebereikia mirkyti, galima iškart naudoti patiekalams“, – sako E. Dapkienė.

Patogus universalumas

Nors tradiciškai humusas Vidurio Rytuose valgomas su pitos duona ar patiekiamas kaip vienas iš meze lėkštės užkandžių, pasaulyje galima sutikti ne vieną šiuolaikinę ar vietinę interpretaciją.

„Paprasčiausias būdas mėgautis humusu – jį kabinti šviežio derliaus daržovių lazdelėmis. Tam tinka žali salierų stiebai, paprikos, morkos, agurkai ar cukinijos, o jei norisi sočiau – ir duonos lazdelės ar krekeriai. Humusas tinka kaip soti užtepėlė ant šviežios duonos riekės. Pasaulio virtuvėse šis avinžirnių kremas naudojamas ir kaip sumuštinių, lavašo suktinukų pagrindas ar garnyras“, – pasakoja Brigita Baratinskaitė, „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė.

Keli kulinariniai triukai

Klasikiniam humuso receptui užtenka kelių pagrindinių ingredientų. Kartu su avinžirniais dedama sezamų pasta (tahinis), šviežios citrinų sultys, šviežias česnakas, maltas kuminas, druska ir tyras alyvuogių aliejus. Pastarasis suteikia humusui kreminę tekstūrą.

Kad humusas būtų dar švelnesnis ir lengviau tepamas, gaminant patariama įpilti šalto vandens arba vadinamosios akvafabos – vandens, kuriame virė ar buvo konservuojami avinžirniai. Tiesa, reikėtų įvertinti, kiek šiuose skysčiuose yra druskos, ir humusą druska sūdyti tik supylus akvafabą.

„Jei avinžirnius humusui nusprendėte virti patys, juos galite net lengvai pervirti arba papildomai apvirti konservuotus – humusas bus kremiškesnis ir lengvesnis. Idealiu atveju reikėtų pašalinti kiekvieno avinžirnio odelę. Jei vietoj avinžirnių nuoviro naudosite paprastą vandenį, į trintuvą įmeskite ledo kubelį – jis papildomai suplaks malamus avinžirnius, o humusas tekstūra primins ledus“, – pataria B. Baratinskaitė.

Pagaminus humuso pagrindą, jį galima pagardinti įvairiausiais priedais – apkeptu sviestiniu moliūgu su kuminu, kalendra ir kajeno pipirais, kepta saldžia bulve su klevų sirupu ir čili milteliais, ar tiesiog sezoniniais sodo žalumynais. Tradiciškai, patiekiamas humusas puošiamas keliais avinžirniais ir apšlakstomas alyvuogių aliejumi. Tačiau prie jo itin tinka smulkinti pomidorai, kalendra, petražolė, karamelizuoti svogūnai, kepti grybai, paprikos milteliai ar alyvuogės. Kita vertus, dažnai šiuos priedus padiktuoja ir humuso receptas bei jo priedai.

Humusą namuose paruošti nesunku – „Maximos“ maisto meistrai kviečia atrasti klasikinį receptą, papildyti jį pikantiškais priedais ir panaudoti gaminant kitus patiekalus.

Gera pradžia – pusė darbo: gaminame klasikinį humusą

Pirmiausia paruošiame avinžirnius. Stiklinę sausų avinžirnių dubenyje užmerkite dideliu kiekiu vandens ir palikite pernakt. Kitą dieną skystį nupilkite, supilkite avinžirnius į puodą, įpilkite vandens ir virkite nuo pusantros iki dviejų valandų – kiek pervirę avinžirniai bus minkštesni ir švelnesni. Išvirusius avinžirnius užpilkite švariu karštu vandeniu ir įdėkite pusantro šaukštelio kepimo sodos. Po kelių minučių, imkite saują avinžirnių ir trinkite tarp delnų po tekančio šalto vandens srove – taip lengviau pašalinsite jų odeles. Jei naudosite konservuotus avinžirnius, juos taip pat galite 20 minučių papildomai apvirti, kad suminkštėtų.

Sudėkite avinžirnius ir 2-3 česnako skilteles į smulkintuvą ar virtuvinį kombainą ir susmulkinkite iki miltelius primenančios pastos. Neišjungę prietaiso, įdėkite du ledukus, apie 80 g tahinio pastos, įpilkite išspaustas vienos citrinos sultis, ketvirtį stiklinės alyvuogių aliejaus ir pusę arbatinio šaukštelio druskos – visa tai turi suktis kombaine apie 4-5 minutes, kol pasiekia kreminę konsistenciją. Papildomai galite įdėti malto kumino, kuris suteiks humusui pikantiškų natų.

Ir viskas! Dabar tereikia sudėti humusą į dubenėlį, gausiai apšlakstyti ypač tyru alyvuogių aliejumi, pabarstyti paprikos milteliais ir papuošti keliais sveikais avinžirniais.

Spalvotos humuso variacijos – tereikia vaizduotės

Kol humusas sukasi smulkintuve, jį galite pagardinti sezoninėmis daržovėmis, grilio gėrybėmis ar spalvingais prieskoniais. Pavyzdžiui, šaukštelis ar du ciberžolės jam ne tik suteiks pikantiško skonio, bet ir ryškią geltoną spalvą. Virtas burokėlis nudažys jį rožine, o grilyje apskrudusi paprika – raudona spalva. Daržo žaluma taip pat nepagadins ruošiamo patiekalo – dėkite špinatų, petražolių, krapų ir mėgaukitės naudingųjų medžiagų kupinu žaliuoju humusu.

Lengvai vasaros vakarienei – bulguro ir humuso salotos

Nors humusą galima tepti ant sumuštinių ar patiekti kaip užkandį, jis gali atstoti ir itin lengvų, vasariškų salotų padažą. Ypač jei jų pagrindas – bulguro kruopos, taip pat kilusios iš Vidurio Rytų ir itin derančios su šiuo pikantišku avinžirnių kremu.

Pirmiausia jas ir išvirkite – į didelį puodą įpilkite dvi stiklines vandens, pasūdykite ir sudėkite stiklinę bulguro. Vandeniui užvirus, virkite dar apie 10-12 minučių, o bebaigiant sudėkite stiklinę virtų arba konservuotų avinžirnių ir išjunkite ugnį. Įmaišykite kelias saujas mažųjų špinatų ir uždenkite puodą dangčiu, kad špinatai suminkštėtų. Sudėkite likusius ingredientus: dvi stiklines perpus supjaustytų vyšninių pomidorų, pusžiedžiais supjaustytą nedidelį raudonąjį svogūną, pakelį sutrupinto fetos sūrio ir kelis valgomuosius šaukštus humuso. Pagardinkite salotas smulkintomis šviežiomis mėtomis bei citrinų sultimis ir viską gerai išmaišykite.