Lietuvoje populiarėja naujas vaisius, vadinamas ateities maistu – puikiai tinka ir itališkiems, ir meksikietiškiems patiekalams
Saldžios, sultingos, nebrangios ir kupinos charakterio – kaktusinės figos pastaraisiais metais sulaukia vis daugiau dėmesio visame pasaulyje. Nuo seno mėgstamą ir „supermaistu“ Centrinėje Amerikoje, Viduržemio jūros regione vadinamą egzotinį vaisių atranda ir lietuviai, pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kokie kaktusinių figių privalumai, kuriuos pripažįsta net mokslininkai, kaip jas valgyti ir ką skanaus paruošti?
„Švieži vaisiais lietuviams – neatsiejama kasdienio pirkinių krepšelio dalis. Net jeigu ir turi savą sodą, daugelis vis tiek nori savo racioną praturtinti įvairove. Ananasai, mangai, kiviai jau seniai tapę skania kasdienybe, tačiau lietuviai į savo namus įsileidžia vis daugiau nebrangios egzotikos: mėgsta figas, granatus, datules, išbando kertuočius ar dumplainius. Ypač ryškus sparčiai augantis susidomėjimas kaktusinėmis figomis. Po to, kai jų pirmą kartą pasiūlėme prieš kelerius metus, jų gerbėjų ratas kasmet tik plečiasi. Tai sezoninis vaisius, kurių derlius jau pradėtas imti saulėtoje Italijoje, todėl jas pamėgę lietuviai skuba mėgautis kaktusinėmis figomis“, – sako G. Kitovė.
„Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė pasakoja, kad neatsitiktinai įvairiose kultūrose kaktusinės figos laikomi vertingais, net šventais vaisiais. Iš Centrinės Amerikos kilę actekai juos augino ir gerbė nuo senų laikų, jų patirtį perėmė ir Meksika – kaktusas ir jo vaisiai netgi atsidūrė šalies herbe, o kartu ir vėliavoje.
O kai jų pirmą kartą paragavo Kristupas Kolumbas ir parvežė į mūsų žemyną, jas netruko įvertinti ir europiečiai. Šiandien šie vaisiai yra šiltesnių Viduržemio jūros regionų, ypač Sicilijos, kraštovaizdžio dalis ir mėgstamas ingredientas virtuvėje.
„Sultingame, mėsingame minkštime gausu vandens, vitaminų ir mineralų: visų pirma, vitamino C, taip pat kalio, magnio. Dėl didelio skaidulų kiekio kaktusinės figos didina sotumo jausmą ir tinka tiems, kurie laikosi mažo kaloringumo dietos. Jos taip pat gali skatinti diurezę ir turi daug antioksidantų, kurie naudingi kovojant su laisvaisiais radikalais ir ląstelių senėjimu“, – vardija J. Sabaitienė.
Metas pažinti – ateityje tikriausiai šį vaisių galime valgyti dažniau
Kaktusinės figos vertinamos ne tik už skonį, naudą organizmui, bet Jungtinių Tautų Organizacija jas yra pavadinusi net ateities maistu, remdamasi penkerius metus trukusio Nevados universiteto (Reno) atlikto tyrimo rezultatais.
Šiuos vaisius auginantys kaktusai praktiškai nedaro jokio neigiamo poveikio aplinkai, jiems nereikia didelių išteklių, kad išgyventų – apie 80 proc. mažiau vandens nei tokioms kultūroms kaip kukurūzai, ryžiai, sojos. Be to, jie puikiai ištveria didelę kaitrą, jie auga tose vietose, kur negali augti kiti augalai, ir taip sugeria CO2 perteklių iš atmosferos. Dėl to, pasak organizacijos, netolimoje ateityje kaktusinės figos gali tapti svarbiu augalu, prilygstančiu sojos pupelėms ir kukurūzams, taip pat tapti biokuro, tvaraus maisto šaltiniu. Tad metas sužinoti daugiau dalykų apiei tai, kad ateityje vis dažniau sutiksime ne tik kelionėse, bet ir galbūt ir ant savo namų stalo.
Koks kaktusinių figų skonis? Šie akį savo išvaizda traukiantys vaisiai – saldūs ir gaivūs, kai kam jų poskonis net primena kramtomąją gumą. Priklausomai nuo išnokimo jų saldumas gali būti nuo lengvo, primenančio kivį, iki kone sirupinio, lyg įprastų figų.
Kaip nulupti dar „dygliuotomis kriaušėmis“ vadinamus vaisius? Kaktusinių figų odelė tarsi saugo jas nuo nepažįstamų žmonių. Gamtoje ji badosi spygliais ir šereliais, tačiau prieš patenkant į parduotuves jie jau būna pašalinti. Telieka išmokti, kaip su šiais vaisiais elgtis, ir atsiskleis švelnus, kvapnus minkštimas, kuris sužavi iš pirmo kąsnio. Reikės šakutės, peilio, pjaustymo lentos ir kelių akimirkų darbo. Rekomenduojama dėvėti ir pirštines – tuomet vaisius ne taip slys iš rankų.
J. Sabaitienė pasakoja, kad pašalinti odelę visai lengva: įsmeikite šakutę per vidurį, kad kaktusinė figa stabiliai laikytųsi. Aštriu peiliu nupjaukite vaisiaus galus. Padarykite vertikalų pjūvį per visą odelės ilgį, bet ne per gilų: tik per jos storį, giliai nepjaukite į minkštimą. Įkiškite peilį po žievelės kraštu, pakelkite ir nulupkite – vaisius lengvai išsiners, o viduje liks tvirtas, sultingas, blizgantis minkštimas.
Ar galima valgyti sėklas? Žinoma, galite jas valgyti be jokių rūpesčių, patikina „Iki“ darbuotoja – jos yra mažos ir valgomos. Tik geriau jų nekramtyti, nes yra labai kietos (panašiai, kaip granatų). Daugelis jas mėgsta palikti dėl tekstūros, tačiau jeigu jos nepatinka – jas išimkite, išspjaukite arba vaisių pertrinkite per sietelį (jeigu naudojate jo sultis ar tyrę).
Kaktusinės figos skanios pačios savaime – o kaip jas panaudoti patiekaluose? Sultingas šių vaisių minkštimas – tiesiog puikus užkandis norint ko nors gaivaus, sako „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė. Tačiau galimybės čia tik prasideda.
„Galima išspausti kaktusinių figų sulčių ir gerti jas saldumą subalansavus su citrinos sultimis. Jos labai tiks ir į glotnučius, įvairius kokteilius. Galite tiesiog sutrinti ir palikti tirštas arba minkštimą nukošti. Natūraliai saldžios kaktusinės figos tinkamos ir džemų, uogienių, pyragų gamybai. Tačiau šie vaisiai toli gražu skanūs ne tik saldžiuose patiekaluose: meksikiečiai su jomis gamina užkandžius, deda į salsą, italai – netgi į ryžių rizotą. Abi tautas vienija ir tai, kad kaktusinės figos labai mėgstamos salotose – su mėgstamais žalumynais, avokadu, sūriu, skrudintais riešutais ar sezamo sėklomis“, – idėjomis dalijasi J. Tamoševičienė ir dalijasi trimis lengvais bei labai skaniais receptais.
Greitas ir pigus užkandis su traškučiais ir kaktusinėmis figomis
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 5 min.
Reikės: 2 kaktusinių figų, 12-16 kukurūzų traškučių, šviežio tepamo sūrio, balzamiko acto, mėtų.
Gaminame:
Nupjaukite kaktusinių figų galus ir vaisius nulupkite, tada supjaustykite griežinėliais.
Ant kiekvieno kukurūzų traškučio užtepkite šviežio sūrio, ant viršaus uždėkite kaktusinės figos griežinėlį ir užlašinkite kelis lašus balzamiko acto. Papuoškite šviežių mėtų lapeliais ir kramsnokite.
Spalvingos kaktusinių figų, mangų ir daržovių salotos
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 10 min.
Reikės: 3 kaktusinių figų, 2 mangų, 1 citrinos, 1 rausvojo svogūno, 2 šviežių pomidorų, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, ryšulėlio kalendros arba petražolių, mėgstamo sūrio: fetos, mocarelos, buratos ar ožkų.
Gaminame:
Nupjaukite kaktusinių figų galus ir vaisius nulupkite, tada supjaustykite riekelėmis arba kubeliais. Kubeliais supjaustykite ir pomidorus, mangus, susmulkinkite žalumynus, svogūną.
Viską sudėkite į dubenį ir išmaišykite. Apšlakstykite padažu iš aliejaus, citrinos sulčių ir tarkuotos citrinos žievelės. Pagardinkite druska, pipirais ir sudėkite pasirinktą sūrį. Skanaus!
Itališki makaronai su kaktusinėmis figomis ir rūkyta šonine
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės: 6 kaktusinių figų, 400 tagliatelle arba kitų mėgstamų makaronų, 100 g rūkytos šoninės kubelių, šviežio čiobrelio, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, tarkuoto kietojo sūrio (parmezano).
Gaminame:
Kol sūdytas vanduo makaronams kaista, nupjaukite kaktusinių figų galus ir vaisius nulupkite. Sutrinkite trintuvu ir pertrinkite per sietelį, jeigu norite pašalinti sėklas. Gautą tyrelę pagardinkite druska ir juodaisiais pipirais.
Labai karštoje nepridegančioje keptuvėje ant silpnos ugnies pakepinkite rūkytos šoninės kubelius su čiobreliais, nedėdami jokių kitų prieskonių.
Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės (al dente), nusausinkite, sudėkite į keptuvę, supilkite kaktusinių figų sultis, dar kartą pagardinkite pipirais, jeigu reikia – ir druska, nepagailėkite parmezano sūrio. Pabaigoje apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite.