Restoraninis patiekalas namuose – vos už kelis eurus: 2 genialiai paprastos idėjos su šaldytomis midijomis

Šiandien gurmaniški potyriai neturi nei kainuoti brangiai, nei pareikalauti daug laiko ar šefo įgūdžių. Pavyzdžiui, midijos – subtilaus skonio, aromatingos, pilnos maistingų medžiagų, ypač greitai paruošiamos. Todėl nenuostabu, kad šios jūros gėrybės pelno simpatijas ne tik visame pasaulyje, bet vis populiarėja ir Lietuvoje, sako Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.
Tai, kad esame jūrinė valstybė, tradiciniame lietuviškame meniu gal ir nelabai atsispindi. Statistiškai vis dar valgome per mažai jūros dovanų, tačiau apsipirkimo įpročiai rodo, kad situacija keičiasi gerąja linkme, pastebi tinklo atstovė.
„Kasdieniame lietuviškame racione įsigali vis daugiau įvairovės. Lietuviai vis dažniau išbando naujus receptus, savo virtuvėse bando atkartoti svetur ar restoranuose ragautus patiekalus, tad daugiau gamina iš žuvies, labiau įvertina jūros gėrybes. Šalia krevečių, didelio populiarumo sulaukia ir midijos. Jos atveria daug galimybių virtuvėje ir leidžia sukurti įspūdingą vakarienę vos per pusvalandį grįžus po darbo dienos. Tai įvertina tie, kurie nori pasilepinti pigiau ir greičiau nei laukiant užsakymo iš restorano“, – sako G. Kitovė.
Pasak „Iki“ kulinarijos šefės Jolitos Tamoševičienės, lietuviai vis dažniau mėgaujasi midijomis, nes sparčiai sklaidosi senieji mitai. Anksčiau atrodė, kad šias jūros gėrybes paruošti reikia įmantrių sugebėjimų, jos tinka pasilepinti tik ypatingoms progoms, tačiau dabar, kai internete gausu patarimų ir apetitą žadinančių nebrangių receptų, midijas renkamasi vis drąsiau.
„Midijos – tai puikus balansas tarp greito paruošimo ir įspūdingo rezultato. Jų skonis išlaiko jūros gaivą, subtilų saldumą ir eleganciją, kurią dažnai priskiriame tik brangiems restoranams. Tačiau taip toli gražu nėra. Tą įrodo populiariausias pasirinkimas parduotuvėse – jau beveik paruoštos midijos. Virtas ir užšaldytas jas patogu naudoti, nes nebereikia rūpintis teisingu jų valymu. Be to, jas paruošti galima itin greitai – belieka tik pašildyti mėgstamame padaže, ir elegantiškas patiekalas jau garuos ant stalo“, – sako J. Tamoševičienė.
Kaip tinkamai atšildyti midijas?
Šaldytos jūros gėrybės – patogus pasirinkimas ir tiems, kuriems svarbu mažesnis maisto švaistymas ir daugiau laisvės virtuvėje. Šviežias midijas geriausia paruošti dar tą pačią ar vėliausiai kitą dieną, o tuo tarpu maišelis jų šaldytų leidžia gurmanišku patiekalu mėgautis kada tik užsinorėjus.
Pirmas dažnai iškylantis klausimas – ar šaldytas jūros gėrybes privalu atšildyti prieš pradedant darbą su jomis? „Iki“ maisto gamybos žinovė sako, kad įmanoma ruošti midijas ir tiesiai iš šaldiklio, tačiau dėl to gali nukentėti patiekalo skonis ir kokybė.
„Žymiai saugiau – atitirpinti midijas prieš maisto ruošimą. Jas, kaip ir kitas šaldytas jūros gėrybes, žuvį, patikimiausia atšildyti lėtai – palikus šaldytuve sandariame inde bent kelioms valandoms, o geriausia – pernakt. Tada bus geresnė, minkštesnė midijų struktūra. Jei laiko trūksta, sudėkite jas į dubenį su šaltu vandeniu arba palikite jį tekantį ant midijų. Nenaudokite karšto ar šilto vandens ir nepalikite šaldytų midijų ant stalviršio – tai tik paskatins bakterijų dauginimąsi ir leis midijoms atsiverti dar nepradėjos gamybos proceso“, – svarbiu patarimu dalijasi J. Tamoševičienė.
Midijas atšildžius, teliks nusausinti išsiskyrusį skystį ir paruošti nuodėmingai skanų padažą joms – jame jūros gėrybės turės praleisti vos kelias minutes. Trumpa kaitra padeda išlaikyti jų natūralų salstelėjimą, o tinkami priedai išryškins skonį.
Midijas valgo visas pasaulis, todėl receptų gausybė gali susukti galvą. Jei su šiomis jūros gėrybėmis dar tik pažindinantės, tinklo maisto šefė dalijasi dviem paprastais, bet nepaprastai skaniais, nebrangiais ir lengvai paruošiamais patiekalais, kurie įtikins – kiekvienas gali būti šefas.
Europietiška klasika: midijos balto vyno ir grietinėlės padaže
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 2 kg šaldytų midijų su kiautais, 2 šaukštų sviesto, 1 didelio svogūno, 2 česnako skiltelių, 1/2 citrinos, 230 ml sauso vyno, 300 ml riebios grietinėlės, pipirų, šviežių petražolių, patiekimui: šviežios duonos, citrinos skiltelių.
Gaminame:
Dideliame puode vidutinio karštumo kaitroje išlydykite sviestą. Sudėkite smulkintus svogūnus ir česnaką ir dažnai maišant kepinkite 8-10 minučių, kol suminkštės, bet neparuduos. Į puodą išspauskite pusės citrinos sultis ir įmeskite ją pačią, kad suteiktumėte daugiau skonio.
Padidinkite ugnį iki didžiausios, įpilkite vyno ir leiskite jam paburbuliuoti 3-4 minutes, kol padažo sumažės (taip geriau susibalansuos skoniai, o padažas bus tirštesnis).
Sumažinkite ugnį iki mažos, įpilkite grietinėlės ir įberkite šiek tiek šviežiai maltų juodųjų pipirų, leisite padažui lėtai paburbuliuoti vis maišant apie 3 minutes, tada sudėkite nusausintas midijas, išmaišykite, uždenkite puodą ir pašildykite midijas 4-5 minutes – tik kol jos sušils, nepervirkite. Išmeskite užsispyrusius dvigeldžius, kurie atsisako atsiverti.
Papuoškite midijas petražolėmis. Patiekite su skrudinta duona ir citrinos skiltelėmis.
Greita gurmaniška vakarienė – pasta su midijomis ir pankoliu
Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 25 min.
Reikės: 450 g šaldytų midijų be kiautų, 220 g makaronų (pvz., linguine), 3 česnako skiltelių, 1 pankolio gumbo, 1 šaukšto sviesto, ½ šaukštelio džiovinto raudonėlio, ½ šaukštelio džiovinto čiobrelio, 1 puodelio grietinėlės, šviežių petražolių, druskos, pipirų.
Gaminame:
Makaronus išvirkite pagal instrukcijas ant pakuotės.
Tuo metu didelėje keptuvėje išlydykite sviestą. Sudėkite perpus perpjautą ir plonomis riekelėmis supjaustytą pankolį. Pakepkite apie 5-6 minutes, tuomet suberkite atšildytas ir nusausintas midijas, įmaišykite smulkintą česnaką, grietinėlę, prieskonius ir kepinkite dar 5 minutes, kol midijos sušils, tačiau neperkeps.
Įdėkite išvirtus makaronus, viską sumaišykite ir patiekite, pabarstę petražolėmis.