Tinklaraštininkė Lina pasidalino atradimu – hitu tapsiančia slyvų uogiene: nebrangu, mažai cukraus ir tobulai dera ant sūrių lentos
Rudenį – pats slyvų pikas, kai jos ir ypač sultingos, skanios, ir pigios. Desertai su jomis – amžina klasika, tačiau ši mėlynskruostė gamtos dovana gali į kitą lygį pakylėti ir pikantiškus užkandžius. Sparčiai populiarėjančios instagramo paskyros „Lina gamina“ autorė pasidalijo savo atradimu – jau kelerius metus gaminama slyvų uogiene, kuri tampa nepamainomu priedu skanaujant sūrius, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime spaudai.
Kad dabar visi ieško, ką dar skanaus pasigaminti su slyvomis, rodo ne tik gausybė socialiniuose tinkluose besipilančių receptų, bet ir šių kaulavaisių pardavimai. Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės Gintarės Kitovės, iš tiesų slyvos šiuo metų laiku tampa vienu populiariausių vaisių.
„Kai orai vis dažniau niaukstosi, šviežumo norisi ypač. Pirkėjai ieško tiek gerų kainų, tiek įvairovės ir kokybės. Todėl nė viena šviežių gėrybių partija į lentynas nepatenka nepraėjusi kruopščios patikros, tam pasitelkiame net nuosavas mini-laboratorijas. Ne išimtis ir slyvos, kurios rudenį yra vienas populiariausių pasirinkimų šviežių vaisių skyriuje. Akivaizdu – daugelis jomis ne tik mėgaujasi vienomis, bet ir ieško, kaip kūrybiškai jas panaudoti virtuvėje. Didelis slyvų privalumas – ne tik nauda sveikatai, vertingų medžiagų gausa, bet ir jų skonis. Norint mažinti suvartojamo cukraus kiekį, savaime saldūs vaisiai yra puikus pagrindas“, – sako G. Kitovė.
Slyvų uogienė ir sūris – tobulas derinys
Slyvas dėl natūralaus jų saldumo vertina ir instagramo paskyros @lina_gamina autorė. Eksperimentuoti virtuvėje mėgstanti Lina sako, kad jai ne tas pats, ką valgyti – nori ne tik skanaus, sveiko, kokybiško, bet dar ir nebrangaus bei greitai pagaminamo maisto.
„Šią slyvų uogienę verdu specialiai prie sūrio – bri, kamambero ar ožkos. Norėjau, kad ji būtų švelniai saldi, su žolelių ir prieskonių aromatu, bet be per didelio cukraus kiekio. Slyvos pačios saldžios, todėl saldumo visiškai pakanka“, – šios uogienės privalumus vardija Lina.
Pasak tinklaraštininkės, kadangi jos recepte labai mažai cukraus, uogienė laikosi dėl acto rūgšties ir tinkamos pasterizacijos.
„Todėl labai svarbu, kad stiklainiai būtų švarūs, dangteliai sandarūs (geriausia – nauji, nes jau naudoti gali turėti net ir nepastebimų pakitimų), o uogienė pilama karšta. Tokiu būdu ji išsilaiko bent kelis mėnesius kambario temperatūroje, o atidarius – apie tris savaites šaldytuve“, – patarimais dalijasi Lina.
Nors skanauti šios uogienės neabejotinai norėsis iškart, kantrybė čia apdovanos. Recepto autorė iš patirties sako – po kelių savaičių skonis dar pagerėja.
„Čiobrelis ir pipirai susilieja su slyvų saldumu, ir uogienė tampa tobula prie švelnaus sūrio. Tačiau vien šiuo duetu neapsiribokite – išraiškingo skonio uogienė tiks ir prie rytinio skrebučio, ir prie paukštienos patiekalų, net kaip glazūra kiaulienos kumpiui. O jau palengva artėjant Kalėdų sezonui, šis receptas pravers ir norint kaip dovaną įteikti pačių gamintų naminių skanėstų“, – išbandyti ir išsisaugoti receptą kviečia „Lina gamina“ autorė.
Slyvų uogienė su čiobreliais ir juodaisiais pipirais
Porcijos: 3 stiklainiai po 250 ml
Reikės: 1 kg slyvų be kauliukų (apie 1,2 kg su kailiukais), 150 g cukraus, 10–15 juodųjų pipirų grūdelių, 1 šluotelės šviežio čiobrelio (surišau siūlu, kad būtų lengva išimti), 3–4 valg. š. kokybiško vyno acto.
Gaminame:
Slyvas nuploviau, perpjoviau pusiau ir išėmiau kauliukus.
Sudėjau į puodą, subėriau cukrų ir palikau, kad cukrus ištirptų ir atsirastų sulčių.
Puodą kaitinau ant vidutinės ugnies, kol užvirė, tada įdėjau čiobrelius, pipirus, įpyliau acto ir viriau ant mažos kaitros, kol sutirštėjo. Vis pamaišant, kad neprisviltų.
Išėmiau čiobrelio šakelę, su pipirais nevargau.
Karštą uogienę supyliau į karštus, sterilius stiklainius, užsukau sandariai.
Stiklainius pasterizavau – dėjau į 85 °C vandenį ir kaitinau dar 15 minučių.
Atvėsinkite, padėkite į spintelę ir pabandykite išlaukti kelias savaites. Tuomet mėgaukitės uogienės ir sūrių deriniais!