Ne tik smaližiams: Pasaulinės košės dienos proga – 3 pigios ir maistingos idėjos pusryčiams, pietums ir vakarienei

Ne tik smaližiams: Pasaulinės košės dienos proga – 3 pigios ir maistingos idėjos pusryčiams, pietums ir vakarienei

Košę galima mėgti arba rinktis retai, tačiau ji – kur kas daugiau nei įprastas pusryčių patiekalas. Grūdinės kultūros ne tik suteikia ilgalaikės energijos, bet ir atveria plačias galimybes kūrybiškai eksperimentuoti virtuvėje. Pasitelkus vaizduotę ir derinant jas su daržovėmis, baltymais ar sveikaisiais riebalais, košė tampa gardžiu ir visaverčiu pasirinkimu bet kuriuo dienos metu. Spalio 10-ąją minimos Pasaulinės košės dienos proga „Lidl Lietuva“ kviečia prisiminti šio patiekalo naudą ir atrasti nebrangių, netikėtų derinių.

„Košė – sveikatai palankus ir nebrangus pasirinkimas. Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja, kad daugiausia energijos gautume iš angliavandenių, kurių vienas pagrindinių šaltinių yra grūdinės kultūros. Tad košė gali tapti kasdieniu patiekalu, kurį pamėgs visi šeimos nariai, tereikia paįvairinti jos skonį skirtingais pagardais. Smaližiams tiks bananas, kakava ar riešutai, o sūresnio skonio mėgėjams – kiaušinis, keptos daržovės ar net įtarkuotas moliūgas ar cukinija“, – pasakoja „Lidl Lietuva“ viešųjų ryšių vadovė Lina Skersytė.

Pasak „Lidl Lietuva“ atstovės, nors košę daugelis vis dar pirmiausia sieja su avižomis, pasirinkimų parduotuvių lentynose yra kur kas daugiau – perlinės ir miežių kruopos, ryžiai, lęšiai ar grikiai. Visų šių kruopų ir dar daugiau pirkėjai visada ras „Lidl“ parduotuvių lentynose – platus pasirinkimas ir žemos kainos leis eksperimentuoti virtuvėje neišleidžiant daug. Svarbiausia yra nebijoti išbandyti naujus derinius ir būti išradingiems.
„Avižinė košė ypač vertinama dėl to, kad suteikia energijos, yra praturtinta mineralais ir palankiai veikia virškinimo sistemą. Vis dėlto ir kiti viso grūdo produktai yra vertingi: jie užtikrina ilgalaikį sotumo jausmą ir aprūpina organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis. Nors dažnai manoma, kad tokias košes virti sudėtinga ir reikia daug laiko, pusryčių ar pietų dubenėlį galima paruošti itin greitai iš to, ką daugelis ir taip turi namuose“, – tikina L. Skersytė.
Pasaulinės košės dienos proga išbandykite tris itin skanių ir maistingų patiekalų receptus, kurie padės ne tik atrasti košes iš naujo, neišleisti daug bet ir suvartoti daugiau augalinio maisto, kuris yra palankus kiekvieno mūsų sveikatai bei draugiškesnis planetai.

Pusryčiams – naktinė avižų košė (2 porcijoms)

Šiam patiekalui reikės:

100 g avižinių dribsnių
250 ml pieno
6 v. š. graikiško jogurto
2 v. š. klevų sirupo arba medaus
2 v. š. moliūgų arba saulėgrąžų sėklų
2 a. š. cinamono
žiupsnelio druskos

Visus ingredientus gerai sumaišykite nedideliuose stiklainiuose, uždenkite ir palikite šaldytuve per naktį. Ryte išbrinkusią košę pagardinkite mėgstamais priedais: bananu, riešutų sviestu, kakava ar kanapių sėklomis.

Pietums – grikių košė su pesto ir be lukšto virtu kiaušiniu (2 porcijoms)

Šiam patiekalui reikės:

140 g grikių kruopų
400 ml vandens
žiupsnelio druskos
2 v. š. alyvuogių aliejaus
2 be lukšto virtų kiaušinių
2 v. š. pesto padažo
2 v. š. tarkuoto kietojo sūrio
mėgstamų prieskoninių žolelių

Kruopščiai nuplaukite ir užvirkite grikių kruopas. Tuo metu kitame puode užvirkite vandenį, įpilkite šlakelį acto ir sumažinkite kaitrą. Į mažą dubenėlį ar puodelį įmuškite kiaušinį ir atsargiai įleiskite į verdantį vandenį. Palikite jį virti apie 5 minutes. Išvirusius grikius perkelkite į dubenėlį ir sumaišykite su pesto padažu bei alyvuogių aliejumi. Ant viršaus uždėkite virtą kiaušinį, užberkite kietojo sūrio ir žolelių.

Vakarienei – perlinės kruopos su pievagrybiais (2 porcijoms)

Šiam patiekalui reikės:

100 g perlinių kruopų
300 ml daržovių sultinio
druskos
nedidelio svogūno
3 skiltelių česnako
50 g špinatų
150 g pievagrybių
saujos vyšninių pomidorų
aliejaus kepimui

Perlines kruopas prieš verdant nuplaukite ir sudėję į puodą su sultiniu virkite ant silpnos ugnies apie 25–30 minučių, kol kruopos suminkštės, o didžioji dalis skysčio susigers. Įberkite žiupsnelį druskos.

Kol kruopos verda, keptuvėje įkaitinkite šlakelį aliejaus, suberkite smulkiai supjaustytą svogūną, pakepinkite iki skaidrumo, tuomet dėkite pjaustytus pievagrybius ir kepkite apie 5 minutes. Sudėkite česnaką, špinatus, pagardinkite druska, pipirais ir dar kelias minutes patroškinkite. Pabaigoje suberkite perpus perpjautus vyšninius pomidorus.

Į dubenėlius paskirstykite išvirtas perlines kruopas, ant viršaus sudėkite keptas daržoves. Patiekalą galima pagardinti šviežiomis žolelėmis arba tarkuotu kietuoju sūriu.

Skanaus!