Ruošiantis pyragų dienai tinklaraštininkė „Valgė spalvė“ pasidalijo išskirtiniu kavos pyrago receptu: be pridėtinio cukraus, bet pilnas skonio

Ruošiantis pyragų dienai tinklaraštininkė „Valgė spalvė“ pasidalijo išskirtiniu kavos pyrago receptu: be pridėtinio cukraus, bet pilnas skonio

Daugeliui rytas prasideda nuo kvapnaus kavos puodelio, tačiau šis gėrimas vis dažniau tampa ne tik prabudimo ritualu, bet ir netikėtu ingredientu įvairiuose kulinariniuose eksperimentuose: marinatuose, trintuose kokteiliuose bei žinoma – pyraguose. Artėjant pyragų dienai tinklaraščio „Valgė spalvė“ autorė Živilė Stumbrienė dalinasi išskirtiniu receptu, kuris nustebins ne tik išraiškingu skoniu bet ir sudėtimi: šiame pyrage nerasite pridėtinio cukraus, o receptą lengva pritaikyti ir norint deserto be laktozės.
„Pastaraisiais metais išryškėjo aiški tendencija – pirkėjai tampa vis sąmoningesni ir smalsesni. Jie ne tik domisi, ką deda į lėkštę, bet ir stengiasi suprasti produktų kilmę, sudėtį, poveikį sveikatai. Daugėja pirkėjų, kurie ieško produktų be laktozės, pridėtinio cukraus, kvietinių miltų arba domisi veganiškomis alternatyvomis“, – dalijasi „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.
Pasak prekybos tinklo atstovės, pirkėjai ieško ne tik skirtingiems mitybos įpročiams būdingų prekių, bet ir geros kokybės tvarių produktų skirtingose kategorijose. Kava – ne išimtis, todėl lentynose esantis asortimentas nuolat atnaujinamas, kad pirkėjai galėtų mėgautis puikios kokybės produktais už kuo geresnę kainą.
„Kavos lentynose pirkėjai ieško ne tik puikių kainų, išskirtinių prekės ženklų, bet svarbus ir poveikis aplinkai: ar kava užauginta atsakingai – tausojant aplinką ir rūpinantis žmonėmis, kurie ją augina, ar kavos kapsulės pagamintos iš perdirbto aliuminio. Taip pat pastebime, jog pastaruoju metu itin auga susidomėjimas ir skirtingomis skoninėmis kavomis, kurios gardintos lazdynų riešutais arba pistacijomis, tad platesnis kavos naudojimas desertuose yra natūralus šios tendencijos tęsinys“, – priduria G. Kitovė.
Ne tik rytinis žadintuvas

Kai už lango karaliauja dargana, sodrus kavos aromatas vilioja ne tik puodelyje, teigia maisto tinklaraštį „Valgė spalvė” rašanti Živilė. „Svarbu žinoti, kokią kavą rinktis, kaip derinti kavos natas, kad atsiskleidžiantis aromatas papildytų kitų naudojamų ingredientų skonius“, – teigia recepto autorė.
Ne veltui kavos aromatas yra taip pamėgtas parfumerijoje. Dėl savo šilto, gilaus ir jausmingo kvapo kava suteikia kompozicijai jaukumo, paslapties ir elegancijos. Ji puikiai dera su vanile, ambra ar prieskonių natomis, todėl dažnai pasirenkama rudeniui ir žiemai skirtuose aromatuose, kurie kuria šilumos ir komforto pojūtį.
Būtent dėl šių savybių gardžiai kvepianti kava puikiai tinka ir sodriems rudeniškiems desertams. Gėrimas pasižymi kompleksišku skoniu, kurio skirtingose rūšyse atsiskleidžia įvairiausios natos – nuo karamelės, vaisių, riešutų, šokolado iki gėlių ar prieskonių aromatų. Todėl svarbu žinoti, kokie ingredientai dera prie pasirinktos kavos rūšies.
„Šį receptą rekomenduoju derinti su intensyvesne, tačiau nerūgščia espreso gamybai skirta kava – ji puikiai išryškina datulių saldumą ir riešutų tekstūrą“, – teigia recepto autorė, maisto tinklaraštininkė Živilė.
Tad jei ieškote aromatingo, burnoje tirpstančio pyrago – šis „Valgė spalvė“ kurtas kavos desertas gali tapti jūsų rudens atradimu.
Receptas:
Reikės (24 cm kepimo formai):
● 150 g smulkintų datulių be kauliukų
● 180 ml (3/4 puodelio) šviežiai užplikytos karštos espreso kavos
● 150 g miltų
● 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
● 1/2 arbatinio šaukštelio malto cinamono
● 1/4 arbatinio šaukštelio druskos
● 2 dideli kiaušiniai
● 100 g lydyto sviesto arba 80 ml alyvuogių aliejaus ( jei norite pyrago be laktozės)
● 80 g smulkintų graikinių riešutų.
Papuošimui:
● 80 g juodojo šokolado
● 2 šaukštai pieno (arba grietinėlės)
● 8 graikinių riešutų puselės
Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pasiruoškite 24 cm skersmens apvalią atsegamą kepimo formą.
Užpilkite smulkintas datules karšta espreso kava ir palikite 10 –15 minučių pabrinkti.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
Dideliame dubenyje išplakite kiaušinius iki putų. Plakdami po truputį supilkite alyvuogių aliejų.
Į šlapius ingredientus supilkite datulių ir espreso mišinį bei gerai išmaišykite.
Švelniai dalimis įmaišykite sausus ingredientus. Išmaišykite iki vientisos masės ir įmaišykite smulkintus graikinius riešutus.
Supilkite tešlą į pateptą aliejumi kepimo formą.
Kepkite 30–35 minutes arba tol, kol į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas liks švarus.
Atvėsinkite.
Apliekite garų vonelėje ištirpintu šokoladu ir papuoškite graikiniais riešutais.
Gardžiuokitės!