Derinkite net su obuoliais: netradiciniai būdai, kaip į bulvių košę įnešti naujų spalvų

Derinkite net su obuoliais: netradiciniai būdai, kaip į bulvių košę įnešti naujų spalvų

Bulvių košė – vienas mėgstamiausių garnyrų visame pasaulyje, todėl nenuostabu, kad ji dažnai puikuojasi tiek ant kasdienio, tiek šventinio stalo. Visgi, net ir ruošiant bene vieną tradiciškiausių garnyrų reikėtų žinoti kelis pagaminimo triukus. Nepagailėti sviesto, vietoje pieno kartais rinktis riebesnę grietinėlę, o norint košę praturtinti dar įmantresniais skoniais –pagardinti keptu česnaku, šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriu ar obuoliais. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad lietuvių meilė bulvėms neblėsta visais metų laikais.  

„Bulvė – dažniausiai ant lietuvių stalo sutinkama daržovė. Tai rodo ir pardavimų duomenys. Bulvės – jau daugelį metų rikiuojasi perkamiausių daržovių penketuko viršuje ir, panašu, savo pozicijų artimiausiais metais užleisti nežada. Bulvės – ne tik kasdienio, bet ir šventinio pirkėjų krepšelio dalis. Be bulvių neįsivaizduojama tradicinė baltoji mišrainė, įvairiausiais būdais ruoštos bulvės kaip garnyras patiekiamas ir prie kalėdinių mėsos patiekalų. Norėdami pirkėjams pasiūlyti kuo gausesnį asortimentą siūlome pačių įvairiausių rūšių bulvių, tačiau žvelgdami į pardavimų duomenis matome, kad pirmenybę pirkėjai teikia lietuviškoms, vietinių ūkininkų užaugintoms bulvėms“, – teigia V. Budrienė.

Netikėti priedai suteikia ypatingo skonio

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad nors bulvių košės be bulvių įsivaizduoti neįmanoma, nereikėtų apsiriboti vien tik šiomis daržovėmis. Bulvių košei ypatingo skonio suteikia ir salierai, moliūgai, žiediniai kopūstai, netgi obuoliai. Karamelizuoti svogūnai, įvairiausios rūšies tarkuotas sūris, prieskoninės žolelės, keptos šoninės gabaliukai – dar keli priedai, kurie bulvių košei pridės netikėtų spalvų.

„Pirmasis žinomas bulvių košės receptas buvo paskelbtas 1747 m. Bulvių košė buvo rekomenduojama gaminti gilioje padažus ruošti skirtoje keptuvėje, o trintos bulvės sumaišomos su klasikiniais ingredientais: sviestu, pienu, šiek tiek druskos. Dabar ruošiant šį klasikinį patiekalą – dažnai eksperimentuojama: bulvių košė derinama su skirtingais, netgi prabangiai priedais. Pavyzdžiui, trumais. Visgi, bulvių košės ruošimo pagrindų pamiršti – nereikėtų. Svarbiausia naudoti kokybišką sviestą, nuo kurio košė įgauna ne tik kreminės tekstūros, bet ir nepaprasto skonio.  Gaminant bulvių košę verta rinktis kiek riebesnį pieną, o norint, kad ji būtų dar skanesnė – naudoti grietinėlę“, – sako J. Sabaitienė ir prideda, kad prancūzų kulinarai į bulvių košę deda itin didelį kiekį sviesto. Kartais sviestas sudaro net 25 proc. patiekalo.

Pasak J. Sabaitienės, vienas iš paprasčiausių būdų bulvių košei suteikti ryškesnio skonio ir traškesnės tekstūros – ją pagardinti keptos šoninės gabaliukais. Šoninę pirmiausia reikia pakepti keptuvėje, tuomet įmaišyti į paruoštą bulvių košę. Į tokią košę įbėrus saują šviežių krapų – košė taps dar ypatingesnė. Šis garnyras puikiai tiks ir prie įvairiausiais būdais ruoštų daržovių, ypatingai – Briuselio kopūstų. 

Pasak „Iki“ atstovės, dar vienas puikus būdas pagardinti bulvių košę – į ją įmaišyti keptų česnakų masės. Nenuluptas česnakų galvas tereikia susukti į foliją, pakepti orkaitėje, galiausiai galvą prapjauti išspausti kreminę česnakų masę ir ją įmaišyti į bulvių košės masę.

Į racioną įtraukti – verta

Bulvės, daržovė, kuri neabejotinai patenka į populiariausių pasaulio daržo gėrybių sąrašą. Kad bulvės yra populiarios, rodo ir statistika. Kiekvienas pasaulio gyventojas per metus vidutiniškai suvalgo net apie 33 kg bulvių. Visgi, nors bulvės Europoje ir Amerikoje yra nenuginčijamai mėgstamos, mitas, kad bulves valgyti nėra sveika – vis dar išlieka gajus. Žinoma, J. Sabaitienės teigimu, bulvių nauda sveikatai priklauso nuo jų paruošimo būdo. Sveikiausia bulves valgyti virtas, o dar geriau – virtas su lupena. Virtose bulvėse yra mažai kalorijų, gausu vitamino C, kalio, skaidulų. O bulves derinant su kitomis daržovės – įvairiausi patiekalai pasipildys tikra vitaminų gausa. J. Sabaitienė dalijasi trimis netradiciniais bulvių košių receptais: su obuoliais, moliūgais, žiediniais kopūstais.  

Bulvių košė su obuoliais 

Jums reikės:

1 kg bulvių

3 obuolių

250 ml grietinėlės

1 a. š. kario prieskonių

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

Gaminimas:

Bulves nuskuskite ir nuplaukite. Virkite ant vidutinės kaitros pasūdytame vandenyje. Obuolius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite ketvirčiais. Kai vanduo su bulvėmis užvirs, sudėkite obuolius. Virkite iki kol suminkštės. Atskirame puode supilkite grietinėlę, ją pagardinkite prieskoniais ir šiek tiek pakaitinkite, bet neužvirkite. Išvirtas bulves ir obuolius nukoškite. Supilkite grietinėlės mišinį ir viską sutrinkite trintuvu. Mėgaukitės!

Bulvių košė su moliūgais

Jums reikės:  

800 g bulvių

500 g moliūgo

Česnako skiltelės

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

1 a. š. malto muskato

125 ml pieno

100 ml grietinėlės

2 v. š. sviesto

Gaminimas

Bulves nuskuskite ir nuplaukite. Moliūgą supjaustykite kubeliais. Sudėkite į sūdytą vandenį ir virkite apie 30 min. Į puodą įdėkite sviestą ir smulkintą česnako skiltelę, ingredientus kelias minutes pakepkite, tuomet sudėkite išvirusius moliūgus ir bulves, supilkite pieną ir grietinėlę. Viską gerai išmaišykite ir galiausiai sutrinkite. Skanaus!

Bulvių košė su žiediniais kopūstais

Jums reikės: 

400 g bulvių

400 g žiedinių kopūstų

1 v. š. sviesto

120 ml grietinėlės

20 g tarkuoto kietojo sūrio

1 a. š. druskos

1 a. š. pipirų

Svogūnų laiškų

Gaminimas:  

Bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais. Nedideliame puode užpilkite vandeniu ir pasūdykite druska. Po 10 min. suberkite smulkintus žiedinius kopūstus ir virkite, kol suminkštės. Išimkite daržoves ir sutrinkite trintuvu. Sudėkite sviestą, grietinėlę, tarkuotą kietąjį sūrį, suberkite pipirus ir gerai išmaišykite. Patiekite su susmulkintais svogūnų laiškais. Skanaus!