Dietologė įvardijo, kodėl šis pigus produktas – geriausias širdies draugas
Pupelės – neatsiejamas meksikietiškos virtuvės ingredientas: jų dedama į čili troškinius, naudojamos takų įdarui bei aitrioms sriuboms gaminti. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė rekomenduoja jas į sveikatai palankią mitybą įtraukti ir mėgstantiems meksikietiškus patiekalus, ir liekantiems prie lietuviškos virtuvės tradicijų: jos kiekvieną patiekalą praturtins organizmui svarbiomis maistinėmis medžiagomis. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad tai – išties pigus produktas, galintis pasitarnauti įvairiuose receptuose. Taip pat lietuviškos žiemos savaitgalius praskaidrinkite enčiladų pyragu: gardūs aromatai kaip mat pažadins apetitą.
Širdies ir virškinimo veiklos pagalbininkės
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė atkreipia dėmesį, kad pupelės – tai išskirtinis augalinės kilmės baltymų šaltinis. O juose esantys naudingi nesotieji riebalai bei skaidulos prisideda prie cholesterolio kiekio mažinimo, taip pat – ir širdies ligų rizikos mažinimo. Tai puikus produktas tinkantis visavalgiams bei veganams ar vegetarams.
„Pupelės yra puikus augalinių baltymų bei skaidulų šaltinis, todėl jos puikiai tinka žmonėms, turintiems širdies sveikatos sutrikimų. Pupelių glikemijos indeksas nėra didelis, tai prisideda prie tolygios cukraus koncentracijos palaikymo. Patvirtinta, jog reguliarus pupelių valgymas prisideda prie svorio kontrolės, tinka sergantiems cukralige“, – išskirtines pupelių savybes vardija dr. E. Gavelienė.
Dovanoja eilę vitaminų ir mineralinių medžiagų
Gydytoja dietologė pasakoja, kad pupelėse dar gausu ir kitų medžiagų, reikalingų optimaliai sveikatai palaikyti: jose yra folio rūgšties, svarbios ląstelių dalijimuisi ir DNR sintezei bei kalio, naudingo širdies sveikatai ir kraujospūdžio reguliavimui.
„Taip pat šiame maisto produkte randama geležies, kuri būtina deguonies pernešimui kraujyje ir magnio, palaikančio raumenų ir nervų funkciją. Be to, pupelėse gausu antioksidantų, įskaitant flavonoidus ir polifenolius. Šie junginiai padeda kovoti su oksidaciniu stresu, mažina uždegimą ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, galinčių sukelti lėtines ligas“, – vardija dr. E. Gavelienė.
Ar pupeles gali valgyti visi?
Tačiau gydytoja dietologė pažymi, kad kai kuriems žmonėms pupeles reikėtų vartoti atsargiau. Žmogaus virškinimo trakte negaminamas fermentas, reikalingas kai kuriems pupelių baltymams virškinti. Sveikam žmogui tai nesukelia problemų, tačiau asmeniui su jautresne virškinimo sistema tai gali būti netgi skausmingų simptomų priežastis.
„Įprastai tai neturėtų sukelti sveikatos sutrikimų, tačiau žmonės, sergantys dirgliosios žarnos sindromu, uždegiminėmis žarnų ligomis, sveikstantys po žarnyno operacijų ar bendrai turintys jautresnį virškinamąjį traktą, valgydami pupeles gali patirti daugiau negalavimų. Šie asmenys, prieš įtraukdami pupeles į savo racioną, turėtų pasitarti su sveikatos priežiūros specialistu“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Kaip geriausia laikyti pupeles namie?
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išsirinkus pigias, bet kokybiškas pupeles, reikėtų jas tinkamai laikyti namuose, kad pavyktų ilgiau išlaikyti jų šviežumą.
„Įsigytas pupeles laikykite vėsioje, sausoje vietoje, sandariai uždarytame inde, kad apsaugotumėte nuo drėgmės ir kenkėjų. O nusprendę pasigaminti pigių pupelių patiekalų ir norėdami sutaupyti laiko, jas galite virti greitpuodyje: tam užtenka ir 20 minučių, nors verdamos paprastame puode pupelės suminkštėja tik po valandos ar pusantros. Vis dėlto, vienu kartu galima jų išsivirti daugiau ir naudoti vis kitiems patiekalams – pupelės dera su dauguma daržovių. O mūsų asortimente rasite margų, stambių, baltųjų pupelių bei avinžirnių. Taip pat norintys sutaupyti gamybos laiką gali naudoti pigesnes konservuotas pupeles, kurių pasirinkimas taip pat platus: baltosios, raudonosios, rudosios, „Cannelini“, „Brolotti“ ir kt.“, – vardija O. Suchočeva.
Ekspertė taip pat primena, jog pigiai įsigyjant pupelių ir kitų ingredientų sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.
Meksikos spalvos ir aromatai atkeliauja į lietuvišką žiemą: išsikepkite enčiladų pyragą savaitgalio pietums.
RECEPTAS
Enčiladų pyragas
Pyragui reikės:
1 v. š. augalinio arba rapsų aliejaus;
2 vnt. bet kokios spalvos paprikų, supjaustytų griežinėliais;
1 vnt. raudonojo svogūno, supjaustyto griežinėliais;
400 g nusausintų mišrių konservuotų pupelių;
2 vnt. fajita prieskonių mišinio (priklausomai nuo to, kaip aštriai mėgstate);
400 g skardinės pjaustytų pomidorų;
Ryšulėlio susmulkintos kalendros;
4 vnt. kukurūzų tortilijų;
100 ml grietinės;
30 g tarkuoto čederio.
Gaminimo eiga:
1. Keptuvėje įkaitinkite aliejų. Kepkite paprikas ir svogūnus, kol suminkštės (apie 10 min.). Sudėkite pupeles, fajita prieskonių mišinį, pjaustytus pomidorus ir šiek tiek prieskonių. Kepkite 5 min., tada įmaišykite didžiąją dalį kalendros. Įkaitinkite orkaitę. 30 sekundžių pašildykite tortilijas mikrobangų krosnelėje.
2. Ketvirtadalį paprikų ir svogūnų mišinio paskleiskite ant kepimo indo (jei įmanoma, apvalaus) arba keptuvės pagrindo. Ant viršaus uždėkite dalį grietinės ir šiltą tortiliją, tada sluoksnius pakartokite dar tris kartus, pabaigdami paskutiniu grietinės sluoksniu. Apibarstykite sūriu ir kepkite 5 min. arba kol taps auksinės spalvos. Prieš patiekdami pabarstykite likusiomis kalendromis.
Skanaus!