Eksperimentai su krevetėmis virtuvėje: takai, ypatingas troškinys ir išraiškingo skonio patiekalas su kukurūzais
Nors šventinis laikotarpis baigėsi, tai nereiškia, kad turite baigti eksperimentus virtuvėje. Juk pasilepinti skaniu maistu nebūtina laukti progos, tai galima daryti ir kasdien. Ypatingiems patiekalams sukurti puikiai tinka ne tik mėsa, žuvis, bet ir jūros gėrybės, tokios kaip krevetės. Jos yra ne tik maistingos, bet ir greitai pagaminamos. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad net ir pasibaigus šventėms jūros gėrybės dažnai atsiduria pirkėjų krepšeliuose.
Skirtingos rūšys – skirtingos savybės
„Nors šventiniu laikotarpiu pirkėjai paprastai linkę pasimėgauti įmantresniais ingredientais, susidomėjimas gurmaniškais produktas išlieka ir po švenčių, ypač artėjant savaitgaliui. Pirkėjų krepšeliuose atsiduria ir įdomesni sūriai, vytinti mėsos gaminiai, ir, žinoma, jūros gėrybės, tokios kaip karališkos baltakojės blyškiosios krevetės“, – teigia V. Budrienė.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad krevetės – dėkingas ingredientas tiems, kurie maisto gaminimui daug laiko neturi, tačiau mėgsta skaniai ir sveikai pavalgyti.
„Krevetės puikiai tinka pagardinti salotas, makaronus ar įvairiausių kruopų patiekalus. Be to, šis produktas pravers ir ruošiant šildantį, žiemišką maistą: įvairiausias sriubas bei troškinius ar apkepus, pavyzdžiui, iš Amerikos kilusį mėsos ir krevečių troškinį „Gumbo“. Jeigu norite įmantresnių patiekalų su krevetėmis – jas galite naudoti meksikietiškų takų gamyboje. Krevetės taip pat puikiai tinka ir į įvairiausias azijietiškas sriubas, ryžių patiekalus, o jeigu norite paprastesnės vakarienės – galite pasigaminti paprasčiausią krevečių iešmelį arba jas tiesiog pakepti svieste“, – pasakoja V. Juodkazienė.
Nors pasaulyje egzistuoja daugiau kaip 300 rūšių krevečių, išskiriamos kelios populiariausios. Pavyzdžiui, rudosios krevetės yra smulkesnės, jų mėsa yra gan tvirta. Be to, jos pasižymi ryškiu skoniu. Baltosios krevetės kiek švelnesnės ir minkštesnės. Dar viena populiari krevečių rūšis – tigrinės krevetės. Jos pasižymi įspūdingu dydžiu ir ryškiu skoniu. Sakoma, kad krevečių spalva priklauso nuo to, kur jos gyvena. Kai kurios krevečių rūšys netgi sugeba keisti spalvą, kad prisitaikytų prie aplinkos.
Krevetės – visame pasaulyje mėgstamas ingredientas. Per metus šios jūros gėrybės suvalgoma daugiau nei 2 milijardai kilogramų. Kai kuriose šalyse krevetės netgi laikomos nacionaliniu patiekalu. Pavyzdžiui, Peru tokiu laikomas krevečių sevičė –žalių krevečių patiekalas, pagardintas raudonaisiais svogūnais ir žaliųjų citrinų sultimis. Tradicinis ispaniškas patiekalas paelija taip pat neįsivaizduojamas be krevečių. Japonijoje krevetės dažnai valgomos žalios. Juos dedamos į jų virtuvės pasididžiavimą – sušius arba sašimius. Kartais krevetėmis gardinami ir tradiciniai japoniški koldūnai – gyoza.
Patarimai, kaip ruošti
Kaip teigia maisto ekspertė, nors krevetes galima ruošti pačiais įvairiausiais būdais: nuo paprasčiausio kepimo svieste iki ruošimo grilyje, kelias jų pagaminimo taisykles žinoti pravartu.
Krevetėms paruošti užtenka vos kelių minučių, o kad jos paruoštos, pamatysite, kai jos įgaus rausvesnės spalvos.
Vienas sveikiausių ir paprasčiausių krevečių paruošimo būdų – virimas. Kaip teigia V. Juodkazienė, geriausiai tai daryti lauro lapais, druska, pipirais pagardintame vandenyje. Krevetes reiktų virti apie 2–3 minutes, o jas ištraukus iš karšto vandens – netrukus panardinti į dubenį su lediniu vandeniu. Taip sustabdomas krevečių virimo procesas.
„Jeigu krevetes gaminate kepsninėje, geriausias būdas jas paruošti yra kepti ant iešmo arba suvyniojus į foliją. Jeigu krevetes prieš dėdami ant grotelių planuojate pamarinuoti, būtinai jas išlukštenkite. Kepant išlukštentas krevetes kepsninėje jos dar ir įgaus dūminio skonio. Visgi, jeigu krevečių marinuoti nežadate – jas galite kepti ir su kiautu, šitaip ruoštos krevetės – visuomet išliks sultingos“, – teigia ekspertė.
Anot V. Juodkazienės, krevetes ant grotelių geriausia kepti vartant apie 3–5 minutes arba tol, kol jos įgaus rausvo atspalvio.
„Jeigu krevetes kepate keptuvėje, geriausiai tai daryti svieste. Norint papildyti svieste keptų krevečių skonį į keptuvę galima įspausti česnako, citrinos sulčių. O baigus kepti – pabarstyti petražolėmis. Priklausomai nuo dydžio – krevetes keptuvėje iškepti užtenka vos 2–5 minučių“, – sako ekspertė ir dalijasi keliais receptais su šiuo nepaprasto skonio ingredientu.
Takai su krevetėmis ir mangų salsa padažu
Jums reikės:
• 400 g krevečių be kiauto
• 3 skiltelių česnako
• 50 ml alyvuogių aliejaus
• ½ a. š. druskos
• 1 a. š. maltų juodųjų pipirų
• 3 v. š. žaliosios citrinos sulčių
• 4 pilno grūdo tortilijų
• 300 g smulkinto raudonojo gūžinio kopūsto
Salsa padažui:
• 300 g mangų
• 100 g raudonųjų paprikų
• 50 g žaliųjų paprikų
• 50 g raudonojo svogūno
• 1 Chalapos aitriosios paprikos
• 5 v. š. šviežių kalendrų
• 3 v. š. žaliosios citrinos sulčių
Jogurto padažui:
• 200 ml jogurto
• 1 skiltelės česnako
• žiupsnelio druskos
Pagaminimas:
Krevetes sudėkite į dubenį, apšlakstykite 2 šaukštais alyvuogių aliejaus bei žaliosios citrinos
sultimis, viską gerai išmaišykite ir palikite pasimarinuoti 30 minučių. Grilio keptuvėje įkaitinkite likusį aliejų, suberkite marinuotas krevetes ir kepkite keletą minučių. Tuomet į keptuvę suberkite susmulkintą arba išspaustą česnaką, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų, pamaišykite ir kepkite dar 5–7 minutes.
Kol krevetės kepa, paruoškite padažus. Į dubenį suberkite salsa padažo ingredientus: kubeliais supjaustytus mangą bei paprikas, susmulkintus svogūną, aitriąją papriką ir kalendras. Viską apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir gerai išmaišykite. Į kitą dubenėlį supilkite jogurtą, įspauskite česnaką, įberkite žiupsnelį druskos ir taip pat išmaišykite. Raudonąjį kopūstą supjaustykite plonomis juostelėmis ir gausiai jomis padenkite tortilijas. Ant kopūstų tolygiai paskirstykite salsa padažą ir krevetes. Tortilijas sulenkite pusiau ir patiekite su jogurto padažu.
Krevečių troškinys „Gumbo“
Jums reikės:
• 30 ml aliejaus
• 2 v. š. sviesto
• 50 g miltų
• 100 g svogūnų
• 1 raudonosios paprikos
• 1 žaliosios paprikos
• 4 skiltelių česnako
• 150 g salierų stiebų
• 100 g žirnių
• 200 g okros (valgomosios ybiškės)
• 200 g slyvinių pomidorų be odelės
• 4 aštrių dešrelių
• 500 g iš anksto išvirtos ar iškeptos pasirinktos mėsos
• 2 v. š. maltų Kajeno paprikų
• 1 l mėsos sultinio
• 500 g lukštentų krevečių
• ½ a. š. druskos
• 200 g ryžių
• 3 v. š. smulkintų šviežių petražolių
Gaminame:
Nuplaukite ir smulkiai supjaustykite paprikas, salierus, svogūnus, okras bei česnakus. Didelėje ir gilioje keptuvėje ištirpinkite sviestą, įberkite miltų ir maišydami kaitinkite, kol miltai įgaus auksinę spalvą bei paskleis riešutinį aromatą. Tuomet suberkite susmulkintas daržoves, išmaišykite ir kepkite kelias minutes. Kai daržovės suminkštės, suberkite griežinėliais supjaustytas dešreles, iš anksto išvirtą arba iškeptą mėsą, slyvinius pomidorus, žirnius bei prieskonius. Viską kepkite apie 10 minučių, o tada supilkite į keptuvę sultinį. Kai skystis užvirs, sumažinkite kaitrą ir troškinkite keptuvės turinį apie 20 minučių. Tuomet suberkite krevetes ir troškinkite dar 10 minučių. Paragaukite ir, jei reikia, įberkite dar šiek tiek druskos. Patiekalą papuoškite petražolėmis ir patiekite su virtais ryžiais.
Česnakinės krevetės su kukurūzų burbuolėmis
Jums reikės:
• 500 g mažų saldžiųjų bulvių
• 2 kukurūzų burbuolių
• 200 g krevečių
• 2 v. š. ištirpinto sviesto
• 6 vyšninių pomidorų
• 1 a. š. čili pipirų
• 1 a. š. česnakų miltelių
• žiupsnelio druskos
• alyvuogių aliejaus
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Kol ji kais, supjaustykite saldžiąsias bulves, kukurūzų burbuoles ir vyšninius pomidorus. Krevetes ir daržoves sudėkite į kepimo skardą, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, apliekite tirpintu sviestu bei apibarstykite prieskoniais: čili pipirais, česnakų milteliais bei druska. Skardą pašaukite į orkaitę ir kepkite apie 30 minučių. Šis receptas toks paprastas, kad būtų nuodėmė jo neišbandyti! Skanaus!