Greita ir skani vakarienė per 5 minutes: 3 „wok“ paruoštukų receptai

Greita ir skani vakarienė per 5 minutes: 3 „wok“ paruoštukų receptai

Ar ir jūs po darbo dienos jaučiatės pernelyg pavargę ką nors gaminti? Laisvą vakarą skirkite gamindami „wok“ paruoštukus, kuriuos galėsite užsišaldyti ir skanius pietus ar vakarienę pasigaminsite vos per 5 minutes. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sveikas ir šviežias maistas tarp pirkėjų šiltuoju metų laiku populiarėja. Visgi, skubantys ir neturintys laiko gaminti dažnai renkasi ir jau iš anksto pagamintus kulinarijos gaminius.

„Kasdien ruošti pietus ar vakarienę laiko turi toli gražu ne visi, todėl taupydami pirkėjų jėgas siūlome gausų jau paruoštų kulinarijos gaminių asortimentą: nuo Meksikos ar Azijos įkvėptų salotų, tradicinio Kijevo kotleto, balandėlių, sumuštinių, mėsainių, blynelių ar varškėtukų, kurie sulaukia didelio susidomėjimo ir tarp prekybos tinklo lankytojų“, – teigia V. Budrienė.

Pasitelkite fantaziją

„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė sako, kad iš anksto pasigaminti mėgstamų patiekalų – puikus būdas valgyti namuose gamintą maistą kiekvieną dieną, nepaisant užimtumo. Tiesiog susiplanuokite visos ar net kelių savaičių meniu iš anksto ir nesunkiai pasiruošite gardaus maisto kiekvienai savaitės dienai. Juk beveik visi maisto produktai gali būti šaldomi.

„Viena paprasčiausių ir gausiausia variacijų turinti pietų idėjų – kiniškieji „wok“ patiekalai. Ruošdami šiuos patiekalus galite visiškai pasiduoti fantazijai ir naudoti pačius įvairiausius ingredientus: kiaulieną, vištieną, azijietiškus makaronus, grybus, pačias įvairiausias daržoves: pradedant svogūnais, paprikomis ir baigiant žirneliais ar brokoliais. Be to, tai puikus patiekalas norint lengvai sunaudoti įvairiausius maisto likučius“, – sako V. Juodkazienė.

Jeigu naudosite grybus, prieš ruošiant „wok“ paruoštukus svarbu gerai juos nuvalyti. O prieš užšaldydami būtinai susmulkinkite, tiesa, mažesnius grybus galite palikti nepjaustytus. Prieš užšaldydami, grybus galite apvirti garuose arba apkepinti, kad jie neprarastų maistinės vertės. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir mėsai ar daržovėms. Jeigu „wok“ patiekalus mėgstate ruošti su ryžiais ar azijietiškais makaronais, šiuos taip pat pagal ant pakuočių nurodytas instrukcijas išvirkite, atvėsinkite ir paruoškite šaldymui. Nepamirškite, kad prieš supakuojant ingredientai turi būti visiškai atvėsę. Būtinai palikite pakankamai vietos indeliuose, nes maisto produktai gali plėstis.

Šaldykite ir padažus

Kaip teigia V. Juodkazienė, užsišaldyti galite ne tik „wok“ patiekalui skirtus ingredientus, bet ir iš anksto namuose pasigamintus padažus. Juos gaminant taip pat galite laisvai improvizuoti. Visgi, dažniau padažai tokiems patiekalams gaminami naudojant sojos padažą, sezamų aliejų, actą, o kad padažas būtų saldžiarūgštis dedama ir cukraus arba medaus. Jeigu mėgstate, padažus galite gardinti ir žuvies padažu. O jeigu padažo namuose gaminti nenorite, galite rinktis jau iš anksto paruoštus terijakio ar austrių padažus, kurie puikiai tinka įvairiausiems „wok“ patiekalams.

„Iki“ atstovė siūlo net keletą gardžių ir maistingų „wok“ receptų, o jums beliks pasirūpinti reikiamais ingredientais, viską supjaustyti ir užšaldyti.

Vištienos „wok“

Jums reikės:

400 g ryžių

400 g vištienos krūtinėlės

2 česnako skiltelių

1 lauro lapo

1 paprikos

120 g žirnelių

Padažui:

2 v. š. sojų padažo

2 v. š. vandens arba mėsos sultinio

2 v. š. rudojo cukraus

1 v. š. acto

1 v. š. sezamų sėklų aliejaus

1 v. š. kukurūzų krakmolo, jei norite tirštesnio padažo

Gaminame:

Ryžius išvirkite pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas ir palaukite, kol atvės. Vištieną supjaustykite kąsnio dydžio gabalėliais. Užvirkite vandenį, įmeskite lauro lapą, česnako skilteles, vištieną ir virkite apie 10 minučių. Susmulkinkite papriką. Sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus ir supilkite į šaldymui skirtą indelį. Į kitą indelį sudėkite vištieną, daržoves ir ryžius. Šaldiklyje laikykite iki 3 mėnesių.

Vegetariškas „wok“

Jums reikės:

3 indelių virtų avinžirnių

3 česnako skiltelių

1 cm imbiero šaknies

1 svogūno

1 raudonosios paprikos

1 žaliosios paprikos

100 g pievagrybių

400 g virtų makaronų

Gaminame:

Plonomis juostelėmis supjaustykite daržoves, gerai nuplaukite ir nusausinkite pievagrybius, pasmulkinkite juos. Prieš sudedant grybus ir daržoves į šaldymo indą, pravartu juos trumpam pašaldyti paskleidus didesniame inde. Daržoves, grybus, avinžirnius ir makaronus susluoksniuokite šaldymui skirtame indelyje ir dėkite į šaldiklį.

Grilyje keptos kiaulienos „wok“

Jums reikės:

400 g kiaulienos kumpio

400 g virtų rudųjų ryžių

1⁄2 žaliosios citrinos sulčių

1 saliero stiebo

300 g brokolių

300 g žiedinių kopūstų

200 g kukurūzų

žiupsnelio druskos

žiupsnelio pipirų

Gaminame:

Pagardinkite kiaulieną druska su pipirais ir apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis, tada iš abiejų pusių apkepkite grilio keptuvėje. Visas daržoves, išskyrus kukurūzus, supjaustykite juostelėmis arba sulaužykite šakelėmis ir išdėliokite didelėje kepimo skardoje, apšlakstykite trupučiu alyvuogių aliejaus ir apibarstykite druska bei pipirais. Daržoves kepkite orkaitėje, kol šiek tiek suminkštės. Išvirkite ryžius ir viską atvėsinkite. Į šaldymui skirto indo dugną sudėkite virtus ryžius, ant viršaus – daržoves ir pasmulkintą mėsą.