Grilyje keptas sūris: kulinarijos technologė pataria, kokį pasirinkti ir kuo jį gardinti (receptas)
Vasarą daug laiko leidžiame gamtoje, kur ne tik džiaugiamės geru oru bei puikia kompanija, bet ir mėgaujamės grilio patiekalais. Nevalgantiems mėsos ar norintiems paįvairinti savo mitybos racioną puiki alternatyva – ant grotelių keptas sūris. Renkantis sūrį sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą bei patiekalą, kuriame jis bus naudojamas. Tuo tarpu „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė pataria su kuo galima valgyti „Halloumi“ sūrį bei kaip teisingai jį išsikepti.
Siūlo atkreipti dėmesį į riebumo procentą
Sūris yra be galo plati produktų grupė – nuo minkštųjų iki kietųjų ar fermentuotų. Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, renkantis sūrį reikėtų atkreipti dėmesį į jo riebumo procentą ir įvertinti kitas medžiagas, iš kurių jis pagamintas. Kuo daugiau papildomų ingredientų pamatysite sūrio etiketėje – tuo labiau tolstama nuo tikrosios šio produkto naudos.
„Tiems, kurie nėra alergiški pieno produktams, pasirinkus saikingą kiekį sūris yra puikiai mitybą papildantis komponentas. Jame yra tokių naudingų medžiagų kaip visaverčiai baltymai, A ir B grupės vitaminai, taip pat kalcis, fosforas, aminorūgštys bei lipidai“, – pastebi dr. E. Gavelienė. Ekspertė primena svarbią taisyklę, kad sūris gali būti vartojamas nors ir penkias dienas per savaitę, svarbu, jog jis neužgožtų kitų maisto produktų.
Pasak gydytojos dietologės, kiekvienas žmogus turėtų įvertinti savo organizmo būklę ir tuomet nuspręsti, kokį sūrį ir kaip dažnai jam galima valgyti. „Pavyzdžiui, „Halloumi“ sūris gaminamas pagal senovinį metodą – maišant šviežią avių ir ožkų pieną, pagardinant jį mėtų lapeliais. Tačiau pastaraisiais metais, siekdami sumažinti gamybos sąnaudas, kai kurie gamintojai į sūrio sudėtį įtraukė ir dalį karvės pieno. Šį sūrį, kaip ir kitus, reikėtų vartoti saikingai, nes jo kaloringumas nėra mažas, tačiau jis taip pat turi nemažai kalcio, daug baltymų ir mažai druskos“, – teigia dr. E. Gavelienė.
Puikiai tinka grilinimui
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, jog asortimente galima rasti daugiau nei 300 sūrio produktų: „Sūrį patariama rinktis pagal skonį ir patiekalą, į kurį planuojate jį dėti. Pavyzdžiui, vasarą grilinimui puikiai tinka „Halloumi“ sūris, nes elastinga tekstūra leidžia jį kepti net ant grotelių, o kaisdamas jis niekada neištirpsta. Taip pat šis sūris gali būti valgomas šviežias dedant ant sumuštinių, į vaisių salotas ar makaronus.“
Kiek produktas tinkamas vartoti, nurodo terminas ant pakuotės, tačiau, pasak O. Suchočevos, jei sūris yra pakeitęs jam būdingą spalvą ar atrodo sausokas, jo nereikėtų valgyti: „Nerekomenduojama sūrių laikyti plastikinėje pakuotėje ar taroje, kadangi jiems reikalinga oro cirkuliacija. Taigi, laikymui geriausia naudoti specialų sūrių arba pergamentinį popierių.“
„Rimi“ komercijos operacijų vadovė primena, jog sutaupyti apsiperkant padeda tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“
Puikiai tinka prie įvairių patiekalų
Pasak kulinarijos technologės Linos Barčaitės, nors dažniausiai siejamas su graikiškais receptais, „Halloumi“ sūris kilęs iš Kipro. Nors „Halloumi“ tekstūra panaši į mocarelos, jo lydymosi temperatūra gerokai aukštesnė. Šis sūris gali būti valgomas bet kuriuo dienos metu. „Šaltas, karštas, kaip desertas ar pagrindinis patiekalas jis puikiai tinka prie įvairių patiekalų, pavyzdžiui, prie keptų baklažanų, avokadų skrebučių, daržovių salotų, desertų su arbūzais ar apvoliotas meduje. Taip pat jį galima dėti ant skrebučio su alyvuogių aliejumi, raudonėliais ir keliais lašais citrinos sulčių arba kepti ant grotelių su pomidorais. Be to, šį sūrį galima įmaišyti į salotas, sumuštinius, apkepus ir picas, taip pat naudoti įvairiuose kituose patiekaluose“, – teigia kulinarijos technologė.
„Halloumi“ kepimas ant grotelių yra puikus pasirinkimas žmonėms, nevalgantiems mėsos. „Supjaustykite sūrį 5 mm –1 cm griežinėliais ir sutepkite juos trupučiu alyvuogių aliejaus. Tuomet dėkite ant grotelių. Sumažinę kaitrą iki vidutinės kepkite po 2–3 minutes iš kiekvienos pusės. Tai suteiks ne tik puikų skonį, bet ir leis sūriui gražiai apskrusti“, – pataria specialistė.
Kulinarijos technologė L. Barčaitė kviečia pasimėgauti vasarišku oru ir dalijasi grilyje kepto „Halloumi“ sūrio receptu.
RECEPTAS
Ant grotelių keptas „Halloumi“ su pomidorais
Keptam sūriui reikės:
8 g pomidorų pesto padažo „Selection by Rimi“;
8 g bazilikų pesto padažo „Selection by Rimi“;
40 g alyvuogių aliejaus;
5 vnt. šaldytos filo tešlos kepimui;
200 g sūrio „Ica Halloumi“;
500 g pomidorų;
8 g medaus;
0.5 vnt. žaliosios citrinos sulčių;
0.5 vnt. svogūnų;
Įvairių žalumynų papuošimui;
1 saujos baziliko;
16 g raudonos aitriosios paprikos;
1 žiupsnelio druskos.
Gaminimo eiga:
Ištepkite filo tešlos gabalėlius abiejų rūšių pesto, sudėkite jas vieną ant kitos, o per vidurį dėkite „Halloumi“ sūrį ir sulankstykite.
Apkepkite iš abiejų pusių.
Pomidorus ir svogūną supjaustykite.
Iš medaus, laimo sulčių, alyvuogių aliejaus ir druskos pasigaminkite padažą.
Padažą sumaišykite su pomidorais ir svogūnais.
Patiekite su kepto sūrio gabalėliais.
Skanaus!