Gydytoja dietologė rekomenduoja į salotas dažniau įpjaustyti svogūnų: laiškai maistingesni už gumbus (receptas)

Gydytoja dietologė rekomenduoja į salotas dažniau įpjaustyti svogūnų: laiškai maistingesni už gumbus (receptas)

Prekybos centruose svogūnų laiškų galima rasti ištisus metus, tačiau pavasario pradžioje laukiame šviežio jų derliaus. Nors yra aitroko skonio ir pjaustant dažnam išspaudžia ašarą, ši daržovė pagardina daugybę patiekalų, o traškūs svogūnų laiškai – puikus ingredientas įvairioms pavasarinėms salotoms. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad žalumynais mėgautis turėtume kasdien, o prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva įspėja – svogūnų laiškai greitai vysta, tad svarbu iš anksto planuoti jų suvartojimą ir laikyti tame pačiame įpakavime, kuriame ir parsinešate juos iš parduotuvės. O jeigu laiškai apvyto – puiki idėja susidžiovinti juos prieskoniams.

Nemėgstantiems aitrumo siūlo svogūnus blanširuoti

Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kad pavasarį naudingiausia žalumynus valgyti šviežius arba dėti juos į trintus kokteilius. „Skanauti reikėtų kuo įvairesnius žalumynus, nes kiekvienas jų turi skirtingą skonį, o juk tai – nauja emocija, nauja patirtis. Žalumynai – vieni iš maisto produktų, kuriuos galima ir reikia vartoti kuo dažniau“, – siūlo gydytoja dietologė.

Tiek svogūnai, tiek jų laiškai galėtų būti kasdieniame vaikų ir suaugusių mitybos racione. Tiesa, jų skonis patinka ne visiems. „Žmonėms, kurie vengia išreikšto svogūno skonio ar negali valgyti jo žalio, rekomenduojama svogūną blanširuoti – nuplikyti karštu vandeniu ir dėti į norimus patiekalus. Tokiu būdu apdorotas svogūnas praranda dalį savo aitriųjų medžiagų ir tampa švelnesnio skonio“, – pataria ekspertė.

Anot dr. E. Gavelienės, svogūnas – ne tik daržovė, be kurios neįsivaizduojama daugybė patiekalų, bet ir sveikatai palankus produktus. Galima valgyti tiek svogūnų laiškus, tiek gumbą, tačiau maistine prasme jie šiek tiek skiriasi:„Svogūnuose yra kalio – mineralo, kuris padeda normaliai funkcionuoti raumenims ir nervų sistemai, taip pat vitaminų C, A, B ir E, gausu mineralų bei mikroelementų. Svogūnų laiškai yra maistingesni, juose daugiau antioksidantų, B grupės vitaminų, folio rūgšties.“

Visgi, dažniausiai svogūnų laiškai naudojami kaip prieskonis sezono metu, todėl ir suvalgomas jų kiekis – mažesnis. „Tuo tarpu svogūno gumbas didesniu kiekiu naudojamas patiekaluose ne tik sezono metu, o daugelio namuose – kone kasdien. Nors svogūno galvoje yra mažesnis maistinių medžiagų kiekis, dėl natūraliai suvalgomo didesnio jų kiekio nauda sveikatai tampa panaši“, – pastebi dietologė.

Atšilus orams, ateina salotų metas

Pavasarį natūraliai norisi lengvesnio maisto, tad ant mūsų stalo dažniau puikuojasi įvairiaspalvės šviežios salotos. O svogūnų laiškus ant virtuvių palangių mėgsta auginti ūgtelėję vaikai – tada jie noriau skanauja ir žalumynus, neiškrapšto iš salotų lėkščių pačių užaugintų svogūnų laiškų.

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, nors lietuviškų svogūnų laiškų prekybos centruose galima nusipirkti visus metus, atėjus kalendoriniam pavasariui jų pardavimai šokteli į viršų. „Pirkėjai ieško šviežio derliaus daržovių salotoms, šaltibarščiams, glotnučiams. Lietuviai ypač vertina savo šalyje užaugintus žalumynus, jiems patinka vietos augintojų produkcija. Logiška rinktis sezonines Lietuvos ūkininkų daržovės, nes sezonui įsibėgėjus jos būna pigesnės ir šviežesnės dėl transportavimo išlaidų bei laiko. Norėdami sutaupyti dauguma pirkėjų taip pat mielai naudojasi lojalumo kortelių suteikiamais asmeniniais pasiūlymais, kuriuos galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą“, – primena komercijos operacijų vadovė.

Suvytusius pataria susidžiovinti prieskoniams

Dažnai kyla klausimas, kaip laikyti parsineštus iš parduotuvės žalumynus, kad jie būtų traškūs ir nevystų. O. Suchočeva pataria neišmesti jų pakuotės: „Svogūnų laiškus geriausia laikyti tame pačiame įpakavime, kuriame ir parsinešate juos iš parduotuvės, nes dažniausiai tokios pakuotės būna su skylutėmis orui cirkuliuoti. Taigi, galite tiesiog iš jos išsiimti reikiamą kiekį laiškų, o likučius laikyti originalioje pakuotėje +6 temperatūroje.“

Tiesa, net ir laikomi originaliame įpakavime svogūnų laiškai išsilaiko ne daugiau kaip 5–10 dienų, o vėliau pradeda vysti jų viršunėlės, tad svarbu planuoti savo apsipirkimus: „Viršūnėles patikrinkite ir parduotuvėje – jeigu jos pradėjusios gelsti, vadinasi, laiškai ne pirmo šviežumo.“

Jeigu matote, kad visų turimų svogūnų laiškų nesuvartosite, dalį jų galite susidžiovinti – turėsite prieskonius verdamiems patiekalams. „Tik reikėtų atsiminti, kad džiovinti jie praranda nemažai skoninių savybių“, – įspėja O. Suchočeva.

Prekybos tinklo „Rimi“ kulinarijos technologė Lina Barčaitė siūlo pasigaminti šviežių daržovių salotų – laikomos šaldytuve jos gardžios išliks ir po paros: „Saldžiąją papriką galima keisti ridikėliais ar mažais pomidoriukais (arba jų pridėti papildomai), pagardinti salotas mėgstamu sūriu. Nebijokite eksperimentuoti – daržovių skonio tikrai nesugadinsite.“

RECEPTAS

Spalvingos šviežių daržovių salotos

Salotoms reikės:

4 svogūnų laiškų;

1 puodelio kubeliais supjaustyto ilgo agurko;

1 puodelio kubeliais supjaustytos saldžiosios paprikos (raudonos ar geltonos spalvos);

2 šaukštų smulkintos kalendros arba petražolių;

1 šaukšto sezamo sėklų.

Padažui reikės:

2 1/2 šaukšto alyvuogių aliejaus;

1 šaukšto šviežiai tarkuoto imbiero;

2 šaukštų citrinos sulčių;

1/4 šaukštelio druskos.

Kaip gaminti:

Supjaustykite daržoves nedideliais gabaliukais.
Sumaišykite padažo komponentus, užpilkite ant daržovių ir pabarstykite sezamo sėklomis.
Skanaus!