Jaunystės paslaptį įminusi daržovė: pasižymi vitaminų ir mineralų gausa

Jaunystės paslaptį įminusi daržovė: pasižymi vitaminų ir mineralų gausa

Dėl savo išskirtinio poveikio sveikatai brokoliai yra viena naudingiausių daržovių. Pasak sveikatai palankios mitybos konsultantės, gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, juose gausu A, C, K ir kitų vitaminų, skaidulų, folatų. Be to, brokolius labai lengvai paruošti. Anot „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, juos galima virti, kepti keptuvėje ar orkaitėje – svarbiausia žinoti kelias taisykles, kad šie išliktų traškūs. Specialistė kviečia pasigaminti dar neragautas pigias brokolių salotas su spanguolėmis, kurios leis džiaugtis apsilankiusių svečių komplimentais.

Išpopuliarėjo dar XVI a.

Brokoliai – Pietų Italijos daržovė, kuri dar Antikos laikais išplito beveik visame Viduržemio jūros regione. Ją mėgo graikai, tuomečiai Sicilijos ir net Maroko gyventojai. Dar Romos imperijos metu buvo išvesta pirmoji brokolių rūšis, skirta jų auginimui ūkiuose. Manoma, kad tuomečiai gyventojai juos kepdavo kartu su įvairiais prieskoniais, vynu ar aliejumi ir patiekdavo su įvairiais kreminiais padažais, pagamintais iš žolelių ar vyno.

Šiauresnėje Europos dalyje ši daržovė išplito tik 1533 m., kai Prancūzijos karalius vedė italų kunigaikštytę. Ji, atsivežusi savo šefus ir mėgstamas daržoves, išpopuliarino brokolį tarp prancūzų aukštuomenės. Galiausiai kitose šalyse brokolis išpopuliarėjo tik XX a. pradžioje, kai italai pradėjo emigruoti ir kėlėsi gyventi į kitas šalis. Pavyzdžiui, į JAV pirmasis brokolis atkeliavo kartu su imigrantais iš Pietų Italijos. Tuo tarpu Lietuvoje ši daržovė ir tarpukariu nebuvo populiari, o lietuviai į savo meniu ją įtraukė tik XX a. pabaigoje.

Vadina „supermaistu“

Pasak gydytojos dietologės, brokolį galima vadinti „supermaistu“ dėl jo išskirtinių savybių. „Tai vienas tų produktų, kuris turėtų rasti vietą kasdienės mitybos racione. Iš tiesų visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui. Jos turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, geležimi ir pačiais įvairiausiais vitaminais. Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, kalio, fosforo, seleno, taip pat – skaidulų ir folatų, kurie reikalingi nėščiosioms bei maitinančioms mamoms“, – brokolių naudą vardija dr. E. Gavelienė.

Anot specialistės, gaminant patiekalus galima naudoti ne tik brokolių žiedelius, bet ir stiebus. „Ne visi žino, kad ši daržovės dalis taip pat yra valgoma. Nors brokolio stiebas šiek tiek kietesnis, jame slypi vertingų medžiagų. Brokolio stiebas puikiai tiks verdant daržovių sultinį ar ruošiant karį, kuskusą, makaronus. Tuo tarpu daržovės žiedynas paskanins troškinius, salotas, bus puikus ir maistingas garnyras prie žuvies ar liesos mėsos patiekalų. Be to, galima skanauti ir termiškai neapdorotus brokolius – naudoti juos glotnučiams ar tiesiog užkandžiavimui“, – atkreipia dėmesį gydytoja dietologė.

Ruošiami įvairiausiais būdais

Brokolius galima gaminti įvairiai – kepti keptuvėje, virti ant garų ar vandenyje, kepti orkaitėje ar karšto oro gruzdintuvėje. Vis dėlto, prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva išskiria keletą būdų, kaip juos ruošti geriausia.

„Vienas iš patogiausių, geriausių ir pigiausių būdų gaminti brokolius – virti juos garuose, nes taip jie išlaiko savo spalvą, skonį ir maistinę naudą. Visgi, jei iš brokolio norisi išgauti kiek įvairesnių skonių, siūlyčiau daržovę kepti orkaitėje, apšlaksčius alyvuogių aliejumi, druska ir pipirais. Ruošti tokiu būdu daržovę derėtų apie 20-25 min., kol ji karamelizuosis, apskrus ir įgaus šviesiai rudą atspalvį“, – patarimais dalijasi specialistė.

Taip pat kepant ar verdant brokolius be galo svarbu vengti per ilgo jų apdorojimo, nes tai gali turėti neigiamų pasekmių daržovės skoniui. „Kai perkepame brokolį, išsiskiria jo natūralus cukrus ir jis karamelizuojasi ar net apdega. Tokiu atveju daržovė pasidaro ypač karti ir sunkiai valgoma. Brokolio taip pat nerekomenduojama pervirti, kadangi taip jis praranda savo struktūrą, skonio savybes bei stipriai suminkštėja. Tiesa, nepaisant išorinių savybių praradimo, per didelis apdorojimas gali lemti ir sumažėjusias maistines medžiagas. Nėra paslaptis, kad kuo ilgiau maistą gaminame, tuo daugiau jis praranda vitaminų, kitų naudingųjų medžiagų ir net gali tapti sveikatai žalingu“, – pažymi O. Suchočeva.

Specialistė taip pat primena, jog norint pigiau įsigyti sveikatai palankių produktų ir sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse.“

Kviečiame pasigaminti išskirtinių ir pigių brokolių salotų, kurios tiks prie įvairių mėsos patiekalų.

RECEPTAS

Brokolio salotos su pistacijomis, spanguolėmis ir obuoliais

Salotoms reikės:

240 g majonezo;
2 v. š. medaus;
2 v. š. obuolių acto;
Druskos ir pipirų pagal skonį;
1 vnt. brokolio;
65 g džiovintų spanguolių;
1 vnt. obuolio;
120 g pistacijų;
1 vnt. mažo raudono svogūno.

Paruošimo eiga:

1. Dideliame dubenyje išmaišykite majonezą, medų, obuolių actą, druską ir pipirus.
2. Įdėkite supjaustytą brokolį mažais gabaliukais, džiovintas spanguoles, supjaustytą obuolį, susmulkintas pistacijas ir supjaustytą svogūną.
3. Išmaišykite ingredientus, kol viskas susimaišys į vieną masę.
4. Padėkite dubenį į šaldytuvą pusvalandžiui, kad salotos įgautų vieną skonį.
5. Pateikite šalia keptos vištienos ar valgykite salotas vienas.

Skanaus!