Jokie skaniausi kūčiukai nepasieina be šio ingrediento: dietologė įvardijo jo naudą sveikatai

Jokie skaniausi kūčiukai nepasieina be šio ingrediento: dietologė įvardijo jo naudą sveikatai

Artėjant žiemos švenėms dairomės patiekalų idėjų, kurios padėtų į kiekvieną jų įpūsti šilumos ir lietuviškos kulinarijos tradicijų. Tarp daugybės ingredientų, kurie sukuria turtingą Kalėdų skonių paletę, aguonos išsiskiria kaip universalus ir laikui nepavaldus šventinio meniu priedas. Šios mažos sėklos pasižymi subtiliu skoniu ir puikiu traškumu, todėl puikiai tinka įvairiems kalėdiniams patiekalams gaminti. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, jose gausu mineralų, tačiau nereikėtų šių sėklų maišyti su opijinėmis aguonomis, kurios nėra sveikatai palankios, kaip mums gerai žinomos tradicinės aguonų sėklos. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, apsiperkant verta atsižvelgti į aguonų sėklų išvaizdą – tik taip pavyks išsirinkti gardžiausias, labiausiai tinkančias šventinių patiekalų gamybai. O šviežiausiais aguonų kūčiukais galite mėgautis išmėginę tradicinį jų receptą, kuris neabejotinai primins nostalgiškus vaikystės skonius.

Nereikėtų tapatinti su opijinėmis aguonomis

Aguonų sėklos – tai mažos, daug aliejaus turinčios opijinių aguonų sėklos. Tačiau gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pabrėžia, kad nepaisant to, jog šios sėklos siejamos su opijinėmis aguonomis, jose nėra opijaus alkaloidų ir dėl to yra plačiai naudojamos kulinarijoje.

„Aguonų sėklos yra maistingas produktas, kuriame gausu svarbiausių maistinių medžiagų. Jos yra puikus mineralų, tokių kaip kalcis, fosforas, magnis ir geležis, šaltinis. Didelis šių medžiagų kiekis padeda stiprinti kaulų sveikatą, o sudėtyje esanti geležis padeda išvengti mažakraujystės, nes palaiko raudonųjų kraujo kūnelių susidarymą. Be to, aguonų sėklose yra nepakeičiamųjų riebalų rūgščių, ypač linolo rūgšties, kuri svarbi sveikai odai palaikyti. Bendrai aguonų sėklose esantys sveikieji riebalai prisideda prie širdies ir kraujagyslių sveikatos. Dar jose yra šiek tiek baltymų ir maistinių skaidulų“, – vardija dr. E. Gavelienė.

Aguonos – ne tik kalėdiniams kūčiukams

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos teigimu, išskirtinio skonio ir tekstūros aguonų sėklos suteikia kalėdiniams kulinariniams patiekalams šventiškumo, o jų panaudojimas – platus, nes tinka tiek saldžių, tiek pikantiškų patiekalų gamybai.

„Jei norite pasimėgauti saldžiais šventiniais desertais, išbandykite tradiciją gaminti aguonų vyniotinį – nuostabų desertą, kuriame saldi mielinė tešla apgaubia gardų įdarą iš maltų aguonų, cukraus ir trupučio medaus. Be to, paįvairinkite savo kalėdinių sausainių repertuarą citrusiniais sausainiais, į kurių tešlą galite įmaišyti nuostabų citrinos ar apelsino žievelės ir aguonų derinį. Prieš kepdami sausainių tešlą apvoliokite aguonose, kurios suteiks jai sodrią tekstūrą“, – apie šventinius gardėsius pasakoja O. Suchočeva.

Ekspertė priduria, kad iš pikantiškų patiekalų galima išbandyti aguonų plutą žuviai ar vištienai: „Sumaišykite aguonas su džiūvėsėliais, žolelėmis ir citrinos žievele, kad sukurtumėte aromatingą plutą mėsos kepiniams. Taip ne tik padidinsite patiekalo vizualinį patrauklumą, bet ir suteiksite unikalų skonį, kuris papildys pikantiškus elementus.“

Tinkamai laikykite aguonų sėklas namuose

O. Suchočeva pabrėžia, kad norint išsaugoti aguonų sėklų skonį, šviežumą ir maistingumą, labai svarbu jas tinkamai laikyti namuose: jose yra natūralių aliejų, kurie, veikiami oro, šviesos ir karščio, ilgainiui gali prisidėti prie sėklų gedimo proceso.

„Kad namuose aguonos išliktų šviežios ir kokybiškos, laikykite jas sandariame inde, vėsioje ir tamsioje vietoje, pavyzdžiui, sandėliuke ar spintelėje. Veikiant orui ir šviesai, sėklos gali prarasti skonį ir aromatą, todėl sandarus uždarymas padeda išsaugoti jų kokybę. Be to, aguonų sėklas patartina laikyti atokiau nuo šilumos šaltinių, kad jos nesuirtų“, – rekomenduoja prekybos tinklo ekspertė.

Kaip išsirinkti aukštos kokybės aguonų sėklas?

O. Suchočeva atkreipia dėmesį, kad norint išgauti geriausią skonį ir maistinę vertę kulinariniuose šventiniuose patiekaluose su aguonomis, labai svarbu pasirinkti aukštos kokybės sėklas.

„Apžiūrėdami aguonų sėklas atkreipkite dėmesį į jų išvaizdą – rinkitės vienodai tamsios spalvos ir apvalios formos sėklas. Aromatas taip pat rodo kokybę: aukštos kokybės aguonų sėklos turėtų skleisti švelnų riešutinį kvapą, o bet koks pašalinis ar rūgštus kvapas rodo prastesnę kokybę. Įsitikinkite, kad pakuotė yra sandari, kad sėklos išliktų šviežios, ir, jei įmanoma, rinkitės skaidrią pakuotę, kad prieš pirkdami galėtumėte vizualiai įvertinti sėklų spalvą ir kokybę. Žinoma, labai svarbu patikrinti galiojimo datą“, – perspėja ekspertė.

Taip pat O. Suchočeva pataria įvertinti aguonų tekstūrą: „Įvertinkite tekstūrą sutrindami šias sėklas: šviežios, kokybiškos aguonos, sutraiškytos tarp pirštų, turėtų išskirti nedidelį riebų pėdsaką. Be to, patartina pirkti sveikas sėklas, o ne iš anksto sumaltas, nes sveikos sėklos ilgiau išlaiko savo šviežumą ir skonį, todėl jas galima sumalti pagal poreikį. O įsigyjant aguonų bei kitų ingredientų šventiniams patiekalams sutaupyti padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos.“

Pasigaminkite naminių kūčiukų su aguonomis – tradicinis receptas nukels ne tik jus, bet ir svečius į vaikystės laikų šventinius skonius.

RECEPTAS

Naminiai kūčiukai su aguonomis

Kūčiukams reikės:

500 g kvietinių miltų „RIMI“;

4 g sausų mielių;

2.5 v. š. aguonų;

200 ml šilto vandens;

7 v. š. cukraus „RIMI“;

2 v. š. vynuogių sėklų aliejaus;

1 žiupsnelio druskos.

Gaminimo eiga:

Į šiltą vandenį suberkite cukrų ir mieles, maišykite, kol mielės ištirps.
Uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu, palikite šiltoje vietoje ~15-20 minučių, kol mielės išbrinks.
Į atskirą didelį dubenį suberkite pusę miltų, supilkite mielių ir vandens mišinį, įberkite druskos, gerai išmaišykite. Uždenkite dubenį virtuviniu rankšluosčiu ir vėl palikite šiltoje vietoje 30-40 minučių, kol tešla pakils.
Kai tešla pakils, suberkite aguonas. Tada dėkite tiek miltų, kad minkant tešla neliptų prie rankų, bet išliktų lengvai minkoma (nepridėkite per daug, kad kūčiukai nebūtų per kieti). Suformuokite tešlos rutulį, dėkite į dubenį, pabarstykite trupučiu miltų ir uždenkite virtuviniu rankšluosčiu. Palikite kilti šiltoje vietoje apie 1 val., kol tešla padvigubės.
Paimkite nedidelį gabalėlį tešlos, susukite į virvelę (virvelę turi būti rodomojo piršto storio) ir supjaustykite mažais gabalėliais (apie 1 cm storio). Kepdami kūčiukai labai išsipučia, todėl geriausia juos pjaustyti nedideliais gabaliukais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje ~15-17 minučių. Turėtumėte gauti apie 2 didelius orkaitės padėklus.
Skanaus!