Joninių valgiaraštis – įkvėptas tradicijų: trys lengvai paruošiami grilio patiekalai

Joninių valgiaraštis – įkvėptas tradicijų: trys lengvai paruošiami grilio patiekalai

Viena laukiamiausių vidurvasario švenčių Joninės – jau čia pat. Trumpiausia naktis ir ilgiausia diena metuose turtinga savo papročiais ir paslaptingais burtais. Joninių tradicijos asocijuojasi ne tik su žaidimais ir burtais, bet ir maisto gaminimu. Tiek senovėje, tiek dabar Joninės – neįsivaizduojamos be gardaus, ant laužo kepto maisto. Ekspertai dalijasi patarimais ir tradicijomis įkvėptais grilio receptais.

Kaip ir anksčiau, taip ir dabar daugelis patiekalų Joninių metu yra gaminami gamtoje. Senovėje maistas buvo kepamas ant laužo, šiandien galime džiaugtis kiek paprastesniu būdu maistui gaminti – kepimu grilyje. Joninės buvo neįsivaizduojamos be pelenuose keptų bulvių, prie laužo spirginamų lašinių bei įvairių sūrių. Populiariausiu patiekalu laikytos – keptos bulvės su rūgpieniu.

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad lietuvių maisto įpročiai ne tiek daug nutolę nuo protėvių laikų.

„Bulvė – jau eilę metų yra populiariausia ir perkamiausia daržovė, mūsų klientai kiekvieną dieną nuperka daugiau nei 40 tonų bulvių. Iš jos gaminami patiekalai lietuviams asocijuojasi ne tik su iš kartos į kartą perduotais receptais, bet ir tradicijomis, kaip antai bulvės kepamos Joninių lauže. Bulvė – neatsiejama kulinarijos dalis, tobulinami protėvių receptai moderniuose pavidaluose puošia mūsų stalus ir šiandien“, – pasakoja E. Dapkienė.

Joninių meniu – remiantis tradicijomis

„Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė B. Baratinskaitė teigia, kad norint mėgautis gardžiomis grilyje keptomis bulvėmis galioja keli paruošimo būdai. Pirmas – bulves apvirti ir perkelti ant grotelių, taip jos iškeps greičiau bei išorėje bus traškesnės. Kitas būdas – bulves kepti ant grotelių neapvirtas, tačiau tai užtruks kur kas daugiau laiko. Maisto ekspertė pastebi, kad trečias būdas artimiausias senovės tradicijoms.

„Bulvės ant žarijų kepamos ir šiomis dienomis, tačiau ne laužo, o kepsninės liepsnoje. Šis būdas paprastas ir nereikalaujantis didelės priežiūros. Bulves reikėtų nuplaukti, o lupeną palikti, peiliu įpjauti pusiau ir į vidų dėti sviestą bei mėgstamas žoleles. Tuomet bulves reikėtų susukti į aliuminio foliją ir žarijų kaitroje kepti 20–40 minučių“, – pataria ekspertė.

Ruošdami Joninių stalą lietuviai nepamiršdavo ir tradicinio varškės sūrio. „Šis sūris yra unikalus, kadangi tinkamas tiek sūriam, tiek saldžiam valgymui. Norint deserto, varškės sūrio riekelę skanauti galima su medumi, jeigu prie širdies sūresnis maistas – mėgstamais prieskoniais marinuotą sūrį galima kepti grilyje“, – patarimais dalinasi maisto ekspertė.

Sūris grilyje kepamas maždaug 10-15 minučių, atsižvelgiant į rūšį. Jį galima kepti keliais skirtingais būdais. „Jeigu norite, kad sūrio plutelė būtų traški, o vidus kreminis ir tįstantis, kepkite didesnėje kaitroje ir aukštesnėje temperatūroje. Kepant žemesnėje temperatūroje, sūrio konsistencija, kartu su plutele, bus minkšta“, – pataria maisto ekspertė.

Grilyje kepant tiek sūrį, tiek mėsą svarbu kontroliuoti kepimo trukmę – jeigu kepsite per ilgai, maistas išdžius. Mėsos kepimo trukmė priklauso nuo jos dydžio ir supjaustymo.

„Jeigu kepate smulkiai supjaustytą mėsą, be abejo, jai kepti reikės mažiau laiko, nei storiems mėsos gabalams. Įsitikinkite, kad mėsa iškepusi šakute durdami kraštinius, toliausiai nuo ugnies esančius gabalėlius. Norint gauti gardų ir sultingą rezultatą, mėsą šaldytuve reikėtų marinuoti per naktį“, – pataria B. Baratinskaitė ir kviečia išbandyti tris senovės tradicijų įkvėptus receptus, kuriais galėsite pradžiuginti savo kompaniją ne tik per Jonines, bet ir viso grilio sezono metu.

Ant grilio keptas varškės sūris

Reikės: varškės sūrio, 4 česnakų skiltelių, žiupsnelio druskos, žiupsnelio pipirų, 1 a. š. kmynų, pusės a. š. džiovinto čiobrelio, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, žiupsnelio aštrių čili miltelių.

Gaminame: susmulkinkite česnaką smulkiais gabalėliais, dėkite juos į dubenėlį. Į dubenį berkite likusius prieskonius, pilkite alyvuogių aliejų. Gautu mišiniu įtrinkite sūrį. Paruoštą sūrį dėkite į grilių ir kepkite, kol lengvai paruduos.

Keptos bulvės su karštai rūkyta šonine

Reikės: 8 bulvių (didesnių), 150 g karštai rūkytos šoninės, 100 g kietojo sūrio, 3 skiltelių česnakų, 3 svogūnų laiškų, trupučio šviežių petražolių, druskos, pipirų, grietinėlės.

Gaminame: nuplaukite bulves (galite palikti su lupenomis) ir išvirkite jas. Nupjaukite vieną bulvės šoną ir išskobkite jų vidų. Išskobtų bulvių turinį sumaišykite su prieskoniais ir grietinėle. Šoninę smulkiai supjaustykite ir apkepkite su česnaku, ant viršaus berkite smulkintus svogūnų laiškus ir petražoles. Apkeptą šoninę dėkite į sutrintų bulvių masę. Paruoštą bulvių masę dėkite į išskobtas bulves ir ant viršaus berkite kietąjį sūrį. Tokias bulves dėkite į grilių ir kepkite, kol lengvai apskrus.

Kepta šoninė medaus ir garstyčių marinate

Reikės: 0,5 kg šoninės, 2 šaukštų medaus, 6 šaukštų grūdėtų garstyčių, pusės citrinos sulčių, žiupsnio druskos ir pipirų, 1 a. š. maltos kalendros, 1 a. š. mairūno, kietojo tarkuoto sūrio pagal skonį.

Gaminame: išmaišykite medų, garstyčias ir prieskonius. Gautu mišiniu ištrinkite šoninę, palikite mėsą marinuotis šaldytuve bent 2-3 val. Paruoštą mėsą dėkite ant grilio ir kepkite tol, kol ši iškeps. Iškeptą mėsą galite pagardinti tarkuotu sūriu. Skanaus!