Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Kaip namuose užsiauginti saldžiųjų paprikų: papildomai neišleisite nė cento

Norite mėgautis šviežiomis daržovėmis neišleidžiant nė cento? Užsiauginkite jų namuose! Ar žinojote, kad saldžiųjų paprikų užsiauginti užtenka jų viduje randamų sėklyčių? Tiesa, šis procesas pareikalaus šiek tiek kantrybės ir specifinių žinių, tačiau rezultatai – tikrai verti pastangų. Mat saldžiosios paprikos ne tik skanios, bet ir labai naudingos organizmui, jose gausu vitamino C, aminorūgščių, skaidulų bei antioksidantų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ieškantys, ką sausio mėnesį pasisodinti namuose, parduotuvėse jau gali rasti įvairiausių sėklų – nuo paprikų iki arbūzų ar kalafiorų.

„Įvairiausių rūšių sėklų bei svogūnų sodinukų pirkėjams siūlome dar sausio mėnesį. Pastebime, kad lietuviai mėgsta svogūnų laiškų, įvairiausių žalumynų užsiauginti ir patys namuose, taip sutaupant. Tiems, kurie šviežiais žalumynais nori mėgautis čia ir dabar – esame paruošę gausų prieskoninių žolelių bei mikrožalumynų asortimentą. Be to, pastebime, kad dėmesio susilaukia ir įvairiausių daržovių sėklos, todėl jų taip pat siūlome pačių įvairiausių: nuo skirtingų rūšių paprikų sėklų, kurių kainos svyruoja nuo 0,36 Eur iki 2,79 Eur iki agurkų, cukinijų, pomidorų, salotų, morkų, burokėlių, pupelių, špinatų, melionų, arbūzų, kalafiorų sėklų“, – sako V. Budrienė. 

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad paprikos – viena ilgiausiai daiginamų daržovių: sėklos sudygsta per 12-15 dienų, o į nuolatinę auginimo vietą gali būti persodinamos tik po 60-80 dienų. Todėl žiema – tinkamiausias metas pradėti jas daiginti, jei ketinate daržoves auginti lauke arba nešildomame šiltnamyje. Jeigu turite šildomą šiltnamį, pradėti daiginti paprikas galima jau sausį. Pavėlavus paprikų derliaus galite ir nesulaukti, nes vaisiai tiesiog nespės sunokti. 

„Paprikų sėklų daiginimui galima pasirūpinti dviem būdais. Pats paprasčiausias – nusipirkti nebrangių, bet aukštos kokybės paruoštų daiginimui sėklų. Jei norite viską daryti pats, sėklas galite pasiruošti iš parduotuvėje įsigytos patikusios paprikos. Paragavę prieš sodinimą, iš anksto žinosite, kokio skonio vaisių sunokinsite“, –  sako J. Sabaitienė. 

Tiesa, ruošiant sėklas daiginimui pačiam teks daugiau paplušėti, nes jas pirmiausia reikia beicuoti. Iš vaisiaus išimtas sėklas suberkite į druskos tirpalą, po 15-20 minučių iškilusias į paviršių išmeskite. Likusias nuplaukite švariu vandeniu ir apie 20 minučių dezinfekuokite 2 proc. kalio permanganato tirpale. Jei norite, kad sėklos sudygtų greičiau, galima jas apie parą mirkyti ištirpinto sniego arba lietaus vandenyje. 

Paprikų daigai yra jautrūs persodinimui, tad geriausia jas iškart daiginti atskiruose specialiuose indeliuose, su kuriais paskui galima sodinti tiesiai į dirvožemį. Tokių atskirų nebrangių indų tikrai rasite ir parduotuvėse.

Daug daržovių rekomenduojama daiginti durpėse, o paskui persodinti į maistingesnę žemę. Paprikas dėl daigų jautrumo geriausia iškart sėti į paprikų daiginimui paruoštą substratą. Daigus persodinti į nuolatinę vietą šiltnamyje reiktų kai jie užauga iki 20-30 cm aukščio, turi bent 8 lapus bei kelis žiedpumpurius. Taip pat vasario mėnesį galima sėti ir vienmetes gėles, kurių vegetacija yra ilgesnė – pavyzdžiui petunijas ir surfinijas.