Ledinis vanduo per karščius pavojingas: dietologė priminė auksinę taisyklę

Ledinis vanduo per karščius pavojingas: dietologė priminė auksinę taisyklę

Termometrų stulpeliams pasiekus kone 30 laipsnių, karštis tampa papildomu krūviu organizmui, kuris praranda daug skysčių, tad šią pusiausvyrą būtina atstatyti. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ kategorijos vadovo Edvino Čiro, per karštymetį lietuviai noriai perka ne tik vandenį, bet ir citrusinių vaisių sultis, pasaldintus gėrimus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pataria troškulį malšinti tiesiog paprastu, ne itin šaltu vandeniu, tačiau jei per karščius gausiai prakaituojama, verta dalį išgeriamų skysčių pakeisti ir didesnės mineralizacijos gėrimais.

Svarbu ne tik kiekis, bet ir vandens temperatūra

Karštomis dienomis taip ir traukia ledinis vanduo, nes norisi ne tik numalšinti troškulį, bet ir atsivėsinti. Tačiau nuo labai šaltų skysčių, ypač tuomet, kai lauko temperatūra pasiekia 30 laipsnių, reikėtų susilaikyti. Prekybos tinklo „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė karštomis vasaromis dienomis pataria gerti kambario temperatūros ar vos vėsesnį, bet ne ledinį vandenį.

Pasak mitybos ekspertės, Lietuvoje turime puikios kokybės vandens: „Reta šalis gyventojų reikmėms gali naudoti gruntinius vandenis, o mes tokią galimybę turime. Lietuvoje paprastas vanduo iš čiaupo – puikios kokybės, o vanduo – tai universalus tirpiklis, kuriame tirpsta maistinės ir kitos medžiagos: jos išnešiojamos po visą kūną, o nereikalingos – pašalinamos. Be to, vanduo – ir kiekvienos mūsų ląstelės sudedamoji dalis, jis padeda reguliuoti kūno temperatūrą.“

Individualų vandens poreikį galimą apskaičiuoti pagal paprastą formulę – kiekvienam ūgio centimetrui reikėtų išgerti po 10 ml vandens. Tad, pavyzdžiui, 1,70 cm ūgio žmogui būtų gerai per dieną suvartoti apie 1,7 litro vandens. Tiesa, jei jis sportuoja ar diena labai karšta, gerti reikėtų dar daugiau.

Vandenį reikia gerti, net jei nemėgstame

Karštą dieną geriausiai troškulį numalšina paprastas vanduo. „Tuo tarpu angliarūkšte papildytas gazuotas vanduo ilgiau negenda, gerai malšina troškulį, gerina apetitą, tačiau sergantiems virškinamojo trakto ligomis ar varginamiems pilvo pūtimo tokio vandens patariama vengti. Tiesa, jei per karščius gausiai prakaituojate, tada prarandate ne tik vandenį, bet ir mineralus, todėl dalį išgeriamo vandens pakeiskite didesnės mineralizacijos natūraliu vandeniu“, – pataria gydytoja dietologė.

Pasak E. Gavelienės, jei nesinori gerti paprasto vandens, svarbu surasti būdą, kaip jį pagardinti – tam tinka vaisių ar agurkų griežinėliai, mėtos, čiobrelio ar rozmarino šakelė. „Per karščius gerti vandenį reikia net jei labai jo nemėgstate. Ir visai nesvarbu, prieš, po valgio ar valgant. Svarstymai, kad tuo metu, kai valgome, nereikia nieko gerti, susiję su ankstesne nuomone, kad esą „praskiedžiami“ virškinimo fermentai, bet tai netiesa. Virškinimo fermentų visuomet pasigamina tiek, kiek reikia maistui suvirškinti, o prasiskiedimo procesai tam neturi jokios įtakos“, – aiškina gydytoja dietologė.

Pirkėjai ieško naujovių

Pasak prekybos tinklo „Rimi“ produktų vadovo Edvino Čiro, vasaros metu per mėnesį parduotuvėse nuperkama apie 1 milijoną litrų vandens: „Vasarą geriamojo vandens pardavimai auga, tačiau šis skaičius labai priklauso nuo oro temperatūros – per karščius pirkėjai į krepšelius įsideda daugiau negazuoto vandens butelių, tuo tarpu šaltesniais mėnesiais labiau mėgstamas gazuotas vanduo.“

Specialistas teigia, kad lietingomis dienomis pirkėjai dažniau renkasi vaisvandenius, o karštesnėmis perka daugiau vandens. „Bendra tendencija rodo, kad visų gėrimų nuperkama vis daugiau. Pirkėjai seka ir akcijų pasiūlymus, kurių visada yra gėrimų kategorijose – taip galima įsigyti produktų už žemesnę kainą. Taip pat galima rinktis „Rimi“ privačios etiketės gėrimus, kurie kainuoja pigiau“, – siūlo E. Čiras.

Prekybos centruose galima rasti įvairių geriamojo vandens variantų: gazuoto ir negazuoto natūralaus mineralinio vandens, šaltinio vandens ar stalo vandens su įvairiais skoniais: citrinų, mėtų, agurkų, raudonųjų uogų. Pasak Edvino Čiro, kiekvienas renkasi tai, kokį vandenį mėgsta, tačiau ir gamintojai nuolat pristato naujovių, pavyzdžiui, vandenį su skoniais, bet be pridėtinio cukraus.

Dažnas pirkėjas stabteli ir prie sulčių bei saldesnių gaiviųjų gėrimų lentynų. „Iš gazuotų vaisvandenių kategorijos vis dar mėgstamiausi yra kolos skonio gėrimai, tačiau taip pat noriai išbandomos ir naujienos, tokios kaip „Chupa Chups“ gėrimai ar ryškaus tropinių vaisių skonio gaivusis gėrimas „Calypso“, kurio sudėtyje nėra konservantų ar dirbtinių dažiklių“ – vardija E. Čiras.