Lengva ir gardi šeimos vakarienė iki 5 eurų: krevečių troškinys grąžins saulėtų atostogų prisiminimus
Kai po darbo neturime laiko užbėgti į parduotuvę, visada gelbėja šaldyti ir konservuoti produktai. Kameroje pravartu turėti ir esant nuolaidoms įsigyti ne tik įvairių daržovių ar uogų, bet ir jūros gėrybių, kurios ypatingą aromatą suteiks bet kuriam troškiniui. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad jūros gėrybės beveik nekaupia sunkiųjų metalų, todėl yra priskiriamos prie didelės biologinės vertės produktų. O prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva perkant šaldytą žuvį ar jūros gėrybes pataria įsitikinti, kad jos sandariai supakuotos vakuume ir ant pakuotės nėra ledo kristalų ar skysčio.
Jūros gėrybės – naudingos ir nekaloringos
Krevetėmis gardinami įvairių tautų patiekalai: indiški kariai, ispaniškos paelijos, tailandietiška sriuba, o keptos ant grilio jos labai skanios su citrinos sultimis arba sviesto bei česnako žolelių padažu, šviesia skrudinta duona. Rečiau krevetės naudojamos troškiniams, tačiau verta pabandyti ir šį duetą, nes jis, nors ir nekaloringas, bet labai maistingas.
Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad krevetės yra puikus jodo, seleno, kalcio ir vitaminų A bei D šaltinis. „Visos jūros gėrybės pasižymi mažu kaloringumu, jose gausu Omega-3 polinesočiųjų riebalų rūgščių ir žmogaus organizmui reikalingų baltymų. Kalbant apie maistingumą, išskirti vertingiausias jūros gėrybes būtų sunku: jos visos yra palankios mūsų sveikatai, tad kiekvienas žmogus gali pasirinkti jam skoniu ar kitomis savybėmis priimtiniausius delikatesus“, – sako dr. E. Gavelienė.
Gydytoja dietologė primena, kad krevetės, kaip ir kitos jūros gėrybės, turėtų būti vartojamos saikingai. „Suaugusiam sveikam žmogui jūros gėrybes, kaip ir žuvį, rekomenduojama skanauti bent du kartus per savaitę. Rekomenduojama žuvies ir jūros gėrybių norma savaitei yra bent 300 gramų“, – teigia gydytoja dietologė.
Iš šaldiklio – tik į šaldytuvą
Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva primena, kad nusipirkus šaldytų krevečių pakuotę ir pasidėjus į šaldiklį, jų nereikėtų ilgam pamiršti – būtina pažiūrėti į galiojimo datą ir atšildyti krevetes tik šaldytuve. Tinkamos vartoti krevetės neturėtų būti pakeitusios spalvos ar kvapo, negleivėtos.
„Mūsų prekybos centruose šaldytos žuvys ir jūrų gėrybės laikomos šaldikliuose, kurių temperatūra -18 laipsnių šalčio ir žemesnė. Svarbu išlaikyti teisingą temperatūros režimą ir jokiu būdu namuose pakartotinai neužšaldyti jau atšildyto produkto“, – teigia ekspertė.
Skirdamas didelį dėmesį ekologiškiems produktams, prekybos tinklas „Rimi“ rekomenduoja pirkėjams rinktis MSC ir ASC sertifikavimo logotipais pažymėtus žuvies bei jūros gėrybių produktus – šie logotipai padės identifikuoti, kad produktai sužvejoti ar užauginti laikantis atsakingos žvejybos įstatymų. „Rimi“ vadovaujamės tvarios žuvininkystės principais ir neprekiaujame žuvimi ar jūrų gėrybėmis, kurios Pasaulio gamtos fondo žuvies ir jūrų produktų vadovuose pažymėtos raudonai. Atrinkdami asortimentą prisidedame prie žuvų išteklių išsaugojimo bei skatiname įstatymų paisančią žvejybą“, – teigia O. Suchočeva.
Norintiems sutaupyti specialistė pataria naudotis lojalumo kortelių turėtojams teikiamais asmeniniais pasiūlymais: „Tik jums skirtus „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat „Rimi“ programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. Naudinga žinoti tai, kad terminale galima ne tik naudotis plastikine fizine „Mano Rimi“ kortele, bet ir skenuoti QR kodą.“
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė pavasarį skatina dažniau pasiruošti gardžių ir nekaloringų troškinių su jūros gėrybėmis arba žuvimi – jie itin tinkami lengvai vakarienei: „Be to, galima kaskart improvizuoti: panaudoti namie turimas vis kitokias daržoves, į troškinį pridėti dar ir turimos žuvies gabalėlių – taip maisto gaminimas virs smagia ir nebrangia pramoga.“
RECEPTAS
Krevečių troškinys su daržovėmis
Patiekalui reikės:
180 g šaldytų krevečių – šaldytos krevetės be kiauto „Rimi“. MSC, 3,35 eur/180g;
400 g skardinės konservuotų pomidorų – pomidorų gabaliukai „Rimi“ 0,69 eur/500g;
500 ml sultinio – sultinio kubeliai su daržovėmis „Rimi“ 1,29 eur/120g;
1 šaukšto alyvuogių aliejaus;
1 šaukštelio pankolio sėklų;
2 morkų;
2 salierų stiebų;
2 česnako skiltelių;
2 porų.
Kaip gaminti:
Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų, suberkite pankolio sėklas, morkas, salierus ir česnakus ir kepkite 5 minutes, kol daržovės suminkštės. Sudėkite porus, pomidorus ir sultinį, pagardinkite prieskoniais ir užvirinkite, tada uždenkite ir patroškinkite 15-20 min., kol daržovės suminkštės, o padažas šiek tiek sutirštės.
Suberkite krevetes ir virkite troškinį dar 2 minutes. Išpilstykite į dubenėlius ir mėgaukitės.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos kovo 29 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.