Lietuviai itin pamėgo įvairias kopūstų rūšis: dietologė įvardijo, kuo šios daržovės tokios vertingos

Lietuviai itin pamėgo įvairias kopūstų rūšis: dietologė įvardijo, kuo šios daržovės tokios vertingos

Gūžiniai kopūstai ir kitos jų rūšys: brokoliai, Briuselio, žiediniai, Kale, Savojos ar ropiniai – ne tik naudingi, bet ir greitai paruošiami. Švieži kopūstai sriuboje išverda per penkias minutes, tiek pat brokolius ar žiedinius kopūstus galima pavirti garuose ar pagrilinti ir puikus garnyras jau bus paruoštas. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad kryžmažiedžių augalų šeimai priklausantys kopūstai yra vieni turtingiausių naudingosiomis medžiagomis. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pažymi, kad pirkėjai vis labiau domisi sveikatai palankiais produktais, tad per paskutiniuosius penkerius metus įvairių kopūstų rūšių pardavimai ypač auga.

Kopūstai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis

Kopūstus troškiname, gardiname jais sriubas, o rudenį rauginame. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, svarbu daržovių neperkepti ar nepervirti, kad jose išliktų kuo daugiau naudingų medžiagų. „Maistingiausias ir labiausiai virškinimą gerinantis būdas šviežio derliaus gūžinius kopūstus valgyti žalius, smulkiai supjaustytus ir pagardintus alyvuogių aliejumi ar mėgstamu padažu. Brokolius, kaip ir daugumą daržovių, galima valgyti tiek žalius, tiek termiškai apdorotus. Užtenka vos keletą minučių juos pavirti garuose ir turėsite puikų garnyrą prie karštų patiekalų“, –rekomenduoja dr. E. Gavelienė.

Kaip teigia gydytoja dietologė, kopūstai turi mažai kalorijų ir daug skaidulų, taip pat yra turtingi vitaminais C, K, B ir E, magniu bei kitomis maistinėmis medžiagomis. „Kopūstai taip pat turi daug priešuždegiminių medžiagų, nes tiek daržovėje, tiek jos sultyse yra daug fitochemikalų. Juose taip pat gausu kalio, kuris reguliuoja kraujospūdį, kalcio ir fosforo, kurie stiprina skeletą ir subalansuoja skeleto ir raumenų sistemą, magnio, geležies, vario ir beta karoteno, kurie gerina odos bei gleivinių būklę. Be to, gausus chlorofilo kiekis ir didelis vitamino C kiekis skatina geležies įsisavinimą, taigi, padeda kovoti su mažakraujyste“, – apie kopūstų naudas pasakoja gydytoja dietologė.

Ji pažymi ir brokolių privalumus. „Tai vienas tų produktų, kuris turėtų rasti vietą kasdienės mitybos racione. Iš tiesų, visos tamsiai žalios spalvos daržovės pasižymi ypatinga nauda žmogaus organizmui. Jos turtingos mikroelementais, pavyzdžiui, geležimi ir pačiais įvairiausiais vitaminais. Kalbant apie brokolius, juose gausu vitaminų C, A ir K, kalio, fosforo, seleno, taip pat – skaidulų ir folatų, kurie reikalingi ne tik nėščiosioms bei maitinančioms mamoms. Be to, yra turtingi medžiagomis, prevenciškai apsaugančiomis nuo vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų, cukrinio diabeto. Dėl to šią daržovę tiesiog būtina įtraukti į kasdienės mitybos racioną“, – siūlo E. Gavelienė.

Grilinimui tinkamiausi – žiediniai kopūstai ir brokoliai

Dažniausiai grilinimui pasirenkamos cukinijos, baklažanai, kukurūzai, paprikos, tačiau vertėtų nepamiršti ir žiedinių kopūstų bei brokolių. Daržovės ant žarijų apskrunda labai greitai, tereikia jas supjaustyti, apšlakstyti aliejumi ar norimu marinatu ir pabarstyti prieskoniais.

Pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, parduotuvėse yra tiek šviežių, tiek seno derliaus kopūstų: tiek vieni, tiek kiti tinka skirtingiems patiekalams: „Šviežio derliaus kopūstai išverda greitai: tereikia vos kelių minučių, tad juos drąsiai galima dėti į sriubą, be to, šie kopūstai minkšti, tad puikiai tinka įmaišyti į pavasarines šviežių daržovių salotas. O praėjusio rudens derliaus baltagūžiai kopūstai yra kietesni, tad puikiai tinka troškiniams ar greitam pamarinavimui.“

Baltagūžiai kopūstai – universalūs, todėl tokie populiarūs. „Tarkime, Kale arba lapiniai kopūstai – naudinga, pikantiška, bet gana specifinė, nišinė daržovė, kurią deda į troškinius, glotnučius ar ruošia traškučius. Ropiniai kopūstai arba kaliaropės skanūs tiesiog žali, papjaustyti ar sutarkuoti, pagardinti druska ar prieskoniais. Nors grilinimui itin tinkami žiediniai kopūstai ir brokoliai, galima ant žarijų paruošti net balandėlius, svarbu tik prieš tai faršą gerai iškepti keptuvėje, įvynioti į apvirto šviežio derliaus kopūsto lapus ir iš abiejų pusių apkepti ant grotelių – skonis tikrai nenuvils“, – pataria specialistė.

O. Suchočeva pataria kopūstus namuose laikyti sausoje ir vėsioje vietoje – taip jie ilgiau išliks švieži: „Nors kopūstui senstant džiūsta jo lapai, net apdžiūvusio gūžinio kopūsto neverta išmesti – tereikia nuskabyti viršutinius lapus. Tuo metu renkantis kopūstus parduotuvėje, svarbu atkreipti dėmesį į jų kotą. Kuo jis mažesnis, tuo mažiau lapų buvo nuimta nuo kopūsto.“

Specialistė primena, kad nuo prekybos tinklas nuo balandžio 25 dienos visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 300 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje. „Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – prekybos tinkle „Rimi“ visasmėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą. Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užteks vos vieno apsilankymo „Rimi“ fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo elektroninėje erdvėje“, – pažymi komercijos operacijų vadovė.

Kulinarijos technologai kviečia ant žarijų išsikepti kopūstą, kuris tiks su obuoliais ir krapais. Patiekite jį kaip garnyrą arba atskirą pagrindinį patiekalą. Prie kopūsto skanu kiaulienos nugarinė, o šviežios bulvės – labiau išalkusiems.

Ant grotelių keptas kopūstas su obuoliais ir krapais

RECEPTAS

Patiekalui reikės:

1 vnt. kopūsto;

1 vnt. raudonojo svogūno;

1 šaukšto stambiagrūdžių garstyčių;

2 šaukštų baltojo vyno acto;

4 šaukštų rapsų aliejaus;

1 vnt. obuolio;

3 šaukštų sviesto;

1 pakuotė krapų;

druskos, pipirų – pagal skonį.

Kaip gaminti:

Nulupkite svogūną, supjaustykite jį ir krapus.
Sumaišykite garstyčias su actu ir išmaišykite aliejuje. Sudėkite svogūną ir krapus. Pagardinkite druska ir pipirais.
Nulupkite obuolį, apšlakstykite obuolio skilteles padažu.
Ištirpinkite sviestą. Supjaustykite kopūstą skiltelėmis ir aptepkite pjūvio paviršius sviestu. Kepkite kopūsto puses ant grotelių.
Patiekite smailiagūžį kopūstą su padažu, bulvėmis ir veršiena ant iešmo ar kiaulienos nugarine.
Skanaus!