Maisto nešvaistymo iššūkį priėmusi Ieva Swan: „Sunkiausia – valgyti, „nes suges“

Maisto nešvaistymo iššūkį priėmusi Ieva Swan: „Sunkiausia – valgyti, „nes suges“

Nuomonės formuotoja ir sveikatai palankaus gyvenimo būdo šalininkė Ieva Swan yra beveik pavyzdinga maisto gamintoja, kuriai mažai kur reikia pasitempti – produktų ji beveik neišmeta. Meniu planavimas, apsipirkimas internetu bei savos taisyklės virtuvėje padeda Ievai ne tik maitintis sveikiau, bet ir gyventi tvariau – sutaupant. Tiesa, Ieva prisipažįsta, kad priėmus savaitės trukmės „Rimi“ maisto nešvaistymo iššūkį teko pasukti galvą, kur padėti besibaigiančio galiojimo produktus, kai valgyti jų nesinori.

Kartu su maistu išmetame pinigus

Dažnam pažįstama situacija, kuomet jautiesi sotus, bet šaldytuve randi besibaigiančio galiojimo jogurto indelį ir žinai, kad turi jį suvalgyti iki rytojaus, kitaip teks išmesti. „Priėmusi „Rimi“ maisto nešvaistymo iššūkį „Gaminu, neišmetu“ ir pasekusi savo vartojimo įpročius, supratau, kad pieno produktų perku šiek tiek per daug. Todėl pamačiusi datą ant pakuotės skubu maistą suvalgyti, nors ir nelabai noriu, bet juk „reikia, nes suges“ – tai turbūt daugeliui pažįstamas jausmas. Idealiu atveju neturėtume savęs versti valgyti, jei nenorime, todėl priėjau prie išvados, kad jei jau perku pieno produktų, reikėtų juos rinktis atsižvelgiant į ilgesnį galiojimo laiką.“

Ieva pasakoja jau ir anksčiau susimąstydavusi, kad negerai išmesti tai, ko nesuvalgai, todėl pradėjo eksperimentuoti ir gaminti sveikatai palankų maistą iš to, kas liko nuo vakar. „Taip pat peržiūriu produktus, kurie gali pradėti greitai gesti. Ilgainiui tai tapo įpročiu – jei kažko lieka, žinau, kad bus panaudota, nes kiekvienas išmestas produktas juk kainavo, todėl išmesdamas maistą, tuo pačiu tarsi išmeti ir pinigus. Stengiuosi į maisto gaminimą pažvelgti kūrybiškai ir meniu planuoti kuo paprasčiau: galiu vieną savaitę valgyti paukštieną arba jautieną, kitą – žuvį. Kai prie jų keiti vis kitus pagardus, salotas ar garnyrus, valgai įvairų ir nenusibostantį maistą“, – patirtimi dalinasi I. Swan.

Dažnai patiekalais su savo sekėjais besidalinanti Ieva pažymi, kad maisto raciono planavimas padeda ne tik sutaupyti, bet ir sveikiau maitintis: „Viskas prasideda nuo atsakingo požiūrio į maistą. Nepamenu atvejo, kuomet paskutinį kartą būčiau kažką vertingo išmetusi į šiukšlių dėžę – visada stengiuosi panaudoti įsigytus produktus. Išsaugoti šviežumą ilgiau padeda ir tinkamas produktų pakavimas bei laikymas.“

Įpročiai, padedantys nešvaistyti

Ieva nėra linkusi kaupti atsargų, todėl šaldiklyje tolimai ateičiai maisto beveik nelaiko, dažniausiai apsiperka savaitei į priekį, puikiai žinodama, kiek ir ko jai reikės. „Vienintelė problema – labai mėgstu įvairias daržoves, todėl vis susigriebiu, kad jų tikrai perku truputį per daug, o jei jos laikomos netinkamai, greitai pradeda gesti. Todėl esu atradusi daugkartinio naudojimo maišelius, kurie prailgina daržovių šviežumo laiką – tai man tikrai labai padeda. Į tokius maišelius įdedu ir produktus, kurių pakuotės pažeistos“, – sako nuomonės formuotoja.

Maisto išmetimo padeda išvengti ir jau susiformavę mitybos planavimo įgūdžiai: „Į prekybos centrą užsuku su prekių sąrašu, dažniausiai apsiperku savaitei. Jeigu nespėju, maisto visai savaitei užsisakau elektroninėje „Rimi“ parduotuvėje – taip neprisiperku, ko nereikia ir neišklysti iš sveikatai palankios mitybos kelio. Tiesa, laikausi nuomonės, kad maistas turi džiuginti, todėl nors visada renkuosi sveikesnes produktų alternatyvas, nebaudžiu savęs drausdama pasidžiaugti gardžiomis akimirkomis, kurias suteikia skanus maistas.“

Ieva įsitikinusi, kad gaminant svarbu drąsa. „Man patinka improvizuoti visose gyvenime srityse – tiek gaminant maistą, tiek ieškant naujų stiliaus derinių. Įkvėpta kartais sukuriu šešių ar daugiau skirtingų ingredientų patiekalus. Mano mėgstamiausi – jautienos troškinys su daržovėmis, orkaitėje keptos vištienos blauzdelės ir kalakutienos kepsniai. Derinant skirtingus angliavandenius šie patiekalai neatsibosta jau kelerius metus“, – džiaugėsi Ieva Swan.

Nuomonės formuotoja savaitės maisto gaminimui skiria tik apie keturias valandas: „Labai aiškaus grafiko nusistačiusi nesu, tad gaminu tada, kuomet jau tikrai reikia. Dažniausiai vieną kartą savaitės pradžioje, o kitą – savaitės viduryje. Ateičiai gaminu tik pietus ir kokius nors užkandžius. Lengvus pusryčius ir vakarienes dažniausiai pasigaminu kasdien, tad pasilieku progą valgyti tai, ko norisi tuo metu.“