Naujametiniam stalui – 5 cinamonu kvepiantys patiekalai: nuo bandelių iki cinamoninės anties
Cinamonas kadaise buvo toks geidžiamas ir prabangus, kad dėl jo kilo karai, jis atstojo pinigus ir net iki šiol, kai kur, rekomenduojamas naudoti kaip afrodiziakas. Jis tinka ir saldiems kepiniams, ir šildantiems gėrimams, dera su antimi, višta ar kitais mėsos patiekalais, kurie puikiai tiks ir naujametiniam vaišių stalui. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant ypatingoms progoms lietuviai kur kas drąsiau ryžtasi paragauti įmantresnių skonių, improvizuoja naudodami įvairiausius prieskonius.
„Pastebime, kad šventiniu laikotarpiu tinklo pirkėjų krepšeliuose dažniau atsiduria įmantresnės jūros gėrybės, žuvis ar mėsa, egzotiškesni vaisiai. Šiam sezonui būdingi prieskoniai, tokie kaip gvazdikėliai, maltas imbieras, anyžių sėklos, na ir, žinoma, tradicinis žiemos skonis – cinamonas, kuris naudojamas ne tik kepiniams, bet ir įmantresniems patiekalams ruošti“, – sako V. Budrienė.
Prilygo auksui
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, pasakoja, kad cinamonas kilo iš Šri Lankos. Kaip rašoma istoriniuose šaltiniuose, kinų raštuose cinamonas minimas net 2800 m. pr. Kr. O, šio prieskonio pavadinimas kilęs iš hebrajų ir arabų termino amomon, reiškiančio kvapnųjį prieskoninį augalą. Cinamonas laikomas vienu pirmųjų prieskonių, kuriais buvo pradėti prekiauti. Laikui bėgant cinamonas tapo tokiu brangiu, kad savo verte prilygo auksui ir dramblio kaului. Šie prieskoniai buvo laikomi nuostabia dovana monarchams ir buvo aukojami dievams.
Kaip pasakoja istorikai, senovės egiptiečiai naudojo cinamoną netgi mumijų balzamavimo ritualuose, o viduramžių gydytojai cinamoną siūlydavo kaip vaistus nuo kosulio, užkimimo ir gerklės skausmo. Šie prieskoniai taip pat buvo vertinami dėl mėsą konservuojančių savybių, kurios slopina už gedimą atsakingas bakterijas. Cinamonas išties yra itin sveikatai naudingas prieskonis: jame yra gausu antioksidantų, jo vartojimas organizmui padeda kovoti su infekcijomis, gerina širdies darbą, be to, cinamonas žinomas ir dėl cukraus kiekį kraujyje mažinančių savybių.
Ir į pyragus, ir prie mėsos
Pasak jos, nors cinamonas – tradicinis ir visiems įprastas žiemos prieskonis, jį panaudoti galima kepant ne tik cinamonines bandeles ar sausainius, bet ir pagardinant mėsą: ypatingai paukštieną, tačiau puikiai tinka ir prie kiaulienos, ėrienos ar jautienos, netgi saldžiųjų bulvių, įvairiausių padažų prie mėsos. Cinamonu galima paskaninti silkės marinatą ar vaisių salotas, jau nekalbant apie įvairiausius karštus gėrimus, glotnučius ar kokteilius.
„Žinoma, cinamonas puikiai dera ir su karamele, vanile, šokoladu. Netgi tokiais prieskoniais, kaip bazilikas, mėta, citrinos žievelė, anyžius, kardamonas, imbieras. Cinamonas dažnai derinamas su kava, kokoso ar kitais riešutais. Tokiais vaisiais, kaip figomis, arbūzais, ananasais, slyvomis, persikais, kriaušėmis, apelsinais, greipfrutais, obuoliais, vyšniomis, bananais, abrikosais. Netgi daržovėmis, pavyzdžiui, morkomis ar cukinijomis“, – teigia maisto ekspertė ir dalijasi net 5-iais receptais su šiuo prieskoniu.
Cinamonu kvepianti antis su slyvomis
Jums reikės:
• 1 anties
• 300 ml vandens
• 1 kubelio ekologiško daržovių sultinio su prieskoniniais augalais
• 300 g džiovintų slyvų
• 1 v. š. cinamono
• 4 a. š. rudojo cukraus
• 60 ml balzaminio acto
• žiupsnelio džiovintų kalendrų
• 1 a. š. druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Džiovintas kalendras, cinamoną, cukrų, druską bei pipirus sumaišykite dubenėlyje. Antį nuplaukite, nusausinkite, gerai įtrinkite prieskoniais ir palikite marinuotis bent kelias valandas, o geriausia per naktį. Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Puode užvirkite vandenį, įdėkite sultinio kubelį ir virkite, kol jis ištirps. Sultinį sumaišykite su balzaminiu actu ir supilkite į gilų kepimo indą. Į skystį sudėkite nuplautas džiovintas slyvas, paguldykite antį, indą uždenkite dangčiu ar folija ir pašaukite į įkaitusią orkaitę. Kepkite apie 2 valandas. Kartkartėmis vis apšlakstykite antį sultiniu. Kai antis iškeps, nukelkite dangtį ar foliją, padažą nupilkite ir perkoškite, o antį kepkite dar 10 minučių, kad apskrustų odelė. Patiekite antį su slyvomis bei padažu. Garnyrui puikiai tiks keptos bulvės ar šviežių daržovių salotos.
Batatai su cinamoniniu padažu
Jums reikės:
• 4 batatų
• 100 g graikiško jogurto
• 4 v. š. ekologiško gėlių žiedų medaus
• 3 v. š. alyvuogių aliejaus
• 1 1⁄2 v. š. cinamono
• 1. a. š. rudojo cukraus
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Batatus nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Į dubenį dėkite 3 šaukštus medaus, supilkite aliejų, dėkite šaukštą cinamono, suberkite druską bei pipirus ir viską gerai išmaišykite. Paruoštą padažą supilkite ant batatų, išmaišykite, kad kubeliai pasidengtų cinamonine medaus mase, tuomet viską supilkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Į švarų dubenėlį sudėkite graikišką jogurtą, šaukštą medaus, su- berkite cukrų ir likusį cinamoną. Išmaišykite ir patiekite su keptais batatais – saldžiai sūru ir be galo skanu!
Cinamoninės bandelės
Jums reikės:
• 250 ml ekologiško migdolų gėrimo
• 2 v. š. cinamono
• žiupsnelio druskos
• 15 ml ekologiško agavų sirupo
• 200 g ekologiško sviesto
• 500 g miltų
• 60 g rudojo cukraus
• 10 g sausų mielių
• 1 kiaušinio
Glajui:
• 100 g kreminio sūrio
• 2 v. š. tirpinto sviesto
• 2 v. š. ekologiško migdolų gėrimo
• 2 a. š. vanilės ekstrakto
• 3 v. š. cukraus pudros
Gaminame:
Į puodą supilkite migdolų gėrimą ir pakaitinkite ant silpnos kaitros. Kai gėrimas sušils, į jį suberkite mieles ir maišykite, kol mielės ištirps. Tuomet berkite cukrų ir vėl maišykite, kol gausite vientisą masę. Į švarų dubenį sudėkite 100 g kubeliais supjaustyto sviesto, suberkite miltus, įberkite žiupsnelį druskos, viską užpilkite šiltu migdolų gėrimu ir rankomis išminkykite tešlą. Uždenkite dubenį medžiaginiu rankšluostėliu ir palikite bent valandai, kad tešla iškiltų.
Pasiruoškite bandelių glajų: kreminį sūrį, sviestą bei migdolų gėrimą supilkite į dubenį ir elektriniu plaktuvu išplakite iki vientisos masės. Tada pilkite vanilės ekstraktą, dėkite cukraus pudrą ir viską išmaišykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Likusį sviestą truputį pašildykite, kad suminkštėtų, o kiaušinį išplakite. Iškilusią tešlą iškočiokite, ištepkite kiaušinio plakiniu, patepkite likusiu sviestu, tolygiai apibarstykite ruduoju cukrumi bei cinamonu. Supjaustykite paruoštą tešlą 4 cm pločio juostelėmis ir kiekvieną jų susukite į ritinuką. Suktinukus išdėliokite skardoje, paviršių patepkite likusiu kiaušinio plakiniu, dar kartą apibarstykite cinamonu ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 25 minutes. Iškepusias bandeles papuoškite paruoštu glajumi.
Cinamoniniai migdolai
Jums reikės:
• 400 g migdolų
• 5 v. š. ekologiško gėlių žiedų medaus
• 1 kiaušinio baltymo
• 1 v. š. vandens
• 1 a. š. cinamono
• 1 a. š. druskos
• 1 a. š. kardamono
Gaminame:
Kiaušinio baltymą sumaišykite su vandeniu ir gerai išplakite. Į plakinį suberkite visus prieskonius, sudėkite medį, pamaišykite, suberkite migdolus ir dar kartą išmaišykite. Prieskoniais padengtus riešutus suberkite ant kepimo skardos, išklotos kepimo popieriumi, ir pašaukite į orkaitę. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 20 minučių. Kol migdolai keps, kartkartėmis juos pamaišykite. Skanaukite, kai atvės.
Sultys su cinamonu ir imbieru
Jums reikės:
• 500 ml ekologiškų apelsinų sulčių
• 1 l obuolių sulčių
• 500 ml vandens
• 50 g rudojo cukraus
• 1 a. š. cinamono
• 1⁄2 a. š. imbiero miltelių
• 1⁄2 a. š. džiovintų gvazdikėlių
Gaminame:
Į puodą suberkite cukrų, supilkite vandenį ir nuolat maišydami užvirkite. Suberkite cinamoną, imbierą bei gvazdikėlius ir išmaišykite. Puodą nukelkite nuo kaitros ir palaukite, kol atvės. Paruoštą skystį perkoškite, supilkite atgal į puodą, supilkite obuolių bei apelsinų sultis ir gėrimą dar kartą užvirkite. Štai ir viskas – žiemos vakarai dabar bus ir šiltesni, ir gardesni!