Pabodo lašiša – paragaukite į ją panašios alpinės šalvies: derinkite ir su grikiais, ir vaisiais
Lašišą mėgsta daugelis, tačiau ar ragavote alpinės šalvies? Ši žuvis pasižymi į lašišą panašia spalva, tačiau kur kas švelnesniu skoniu. Šalvis, kaip ir lašiša, yra nesudėtingai paruošiama žuvis. Be to, ji lašišai nenusileidžia ir gerosiomis savo savybėmis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad ieškantys dar neragautų skonių pirkėjai daug dėmesio kreipia į įvairesnes žuvis ir jūros gėrybes.
Gyvena šaltuose, švariuose vandenyse
„Lašiša, karpis ar silkė – žuvys, kurias lietuviai yra pamėgę nuo seno. Ir nors tradicinės žuvys į pirkėjų krepšelius vis dar sutinkamos gausiausiai, pastebime, kad gyventojai vis drąsiau eksperimentuoja. Ragauja ne tik įvairesnės žuvies: plekšnės, juodojo paltuso ar alpinės šalvies, bet ir įmantresnių jūros gėrybių“, – teigia V. Budrienė.
„Iki“ atstovė Vilma Juodkazienė, pasakoja, kad alpinė šalvis į lašišą panaši yra ne veltui. Ši žuvis priklauso būtent lašišinių žuvų šeimai. Šalvis dažniausiai gyvena šaltuose, krištolo skaidrumo vandenyse. Šios žuvys aptinkamos Šiaurės Amerikoje, Skandinavijos šiaurėje, Alpių kalnuose esančiuose ežeruose. Įdomu dar ir tai, kad jos aptikti galima ir Lietuvos upėse – šios žuvys gali gyventi praktiškai bet kur, kur yra aptinkamas šaltas ir itin švarus vanduo.
„Alpinė šalvis pasižymi subtiliu, į lašišą panašiu skoniu, todėl patiks ir tiems, kurie mėgsta ne tik raudoną, o ir baltą žuvį. Kaip ir lašiša – alpinė šalvis turi ir daugybę gerųjų organizmui naudą teikiančių medžiagų. Joje gausu baltymų, seleno bei omega-3 riebalų rūgščių, kurios yra būtinos gerai smegenų, širdies veiklai“, – teigia „Iki“ atstovė V. Juodkazienė.
Kaip ją pagaminti?
Kaip ir lašiša ar kitos žuvys, alpinė šalvis paruošiama itin nesudėtingai ir greitai. Visgi, kelias taisykles ją ruošiant žinoti praverstų. Prieš kepant šią žuvį svarbu ją nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Prieš dėdami į keptuvę ar orkaitę – nepamirškite apibarstykite prieskoniais: patartina naudoti druską ir pipirus. Jeigu norite įmantresnių skonių, rinkitės ir raudonėlius, čiobrelius, rozmarinus, krapus ar petražoles.
Jeigu šios žuvies gabalėliai yra kepami keptuvėje, V. Juodkazienė sako, kad jai iškepti užtenka 3–4 minučių iš kiekvienos pusės, priklausomai nuo gabalėlio storio. Jeigu alpinę šalvį kepate orkaitėje – gabalėliams iškepti prireiks 7–10 minučių.
Žinoma, kiekvienam patiekalui ne ką mažiau svarbus yra ir garnyras. Alpinė šalvis dar išraiškingesnio skonio įgaus, jeigu prie jos pasigaminsite paprastą bolivinių balandų ir grybų pagardą. Prie šio patiekalo dar galite priderinti ir mėgstamų žalumynų, pavyzdžiui, įmaišyti keptų špinatų.
Prie šios žuvies puikiai tinka ir lengvos kopūstų, morkų, svogūnų salotos. Jeigu norite, į šias salotas dar galite įmaišyti ir mangą, taip jos įgaus dar egzotiškesnį skonį. Žinoma, reikėtų nepamiršti ir mėgstamų prieskoninių žolelių, pavyzdžiui, kalendros, citrinos sulčių, aliejaus, druskos ir pipirų. Alpinė šalvis, kaip ir daugelis kitų žuvų, puikiai dera ir su tradicinėmis Cezario salotomis, rudaisiais ryžiai, įvairiais būdais ruoštomis bulvėmis.
V. Juodkazienė dalijasi ir trimis receptais su šia nepaprasta žuvimi.
Šiltos grikių salotos su alpine šalvimi
Jums reikės:
• 200 g grikių
• alpinės šalvies
• 2 batatų
• 150 g burokėlių lapų
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
• šlakelio alyvuogių aliejaus
Padažui:
• 4 v. š. natūralaus jogurto
• 2 skiltelių česnako
• 1 v. š. citrinų sulčių
Gaminame:
Grikius išvirkite pasūdytame vandenyje pagal ant pakuotės nurodytas instrukcijas, nuplaukite burokėlių lapus ir įtrinkite lašišą druska. Batatus nulupkite, supjaustykite griežinėliais ir suberkite į kepimo popieriumi išklotą skardą. Apibarstykite juos druska, apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C. Kepkite apie 15 minučių, tuomet šalia bulvių įkomponuokite žuvį ir kepkite dar 10 minučių. Salotų inde sumaišykite burokėlių lapus, bulves, grikius bei šalvies gabalėlius. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus padažui skirtus ingredientus, pilkite ant salotų ir skanaukite.
Citrininis alpinės šalvies kepsnys
Jums reikės:
• 2 gabalėlių alpinės šalvies
• 2 v. š. sviesto
• 2 v. š. citrinos sulčių
• ½ citrinos
• 3 skiltelių česnako
• 3 g šviežių petražolių
• žiupsnelio džiovintų čiobrelių
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Puode ištirpinkite sviestą, suberkite smulkintas česnako skilteles, petražolių lapelius bei visus prieskonius, supilkite citrinos sultis ir viską gerai išmaišykite. Į kepimo popieriumi išklotą skardą paguldykite lašišos gabalėlius, kiekvieną gausiai apliekite paruoštu padažu, o ant viršaus uždėkite po pora citrinos griežinėlių. Pašaukite skardą į orkaitę, įkaitintą iki 200 °C, ir kepkite žuvį apie 12 minučių. Patiekite su mėgstamu garnyru – puikiai tiks daržovių salotos, kepti smidrai ar ryžiai!
Alpinė šalvis su mangų ir avokadų padažu
Jums reikės:
• 500 g alpinės šalvies
• 2 v. š. sviesto
• 1 mango
• ½ avokado
• 1 pomidoro
• ½ raudonojo svogūno
• ½ žaliosios citrinos
• žiupsnelio druskos
• žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
Gaminame:
Mangą ir pomidorą supjaustykite nedideliais kubeliais, avokadą sutrinkite šakute, o raudonąjį svogūną susmulkinkite peiliu arba elektriniu maisto smulkintuvu. Vaisius ir daržoves sudėkite į dubenėlį, įberkite šiek tiek druskos bei pipirų, apšlakstykite žaliosios citrinos sultimis ir išmaišykite. Kol paruošite lašišą, padažą laikykite šaldytuve. Žuvies gabalėlius padalinkite į 2 lygias dalis, apibarstykite druska bei pipirais ir pirštų pagalvėlėmis įtrinkite prieskonius į žuvį. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir kepkite žuvies gabalėlius 7-8 minutes. Patiekite aplietą mangų ir avokadų padažu. Skanaus!