Pagaliau prasidėjo lietuviškų braškių sezonas: kaip jas laikyti namuose ir 2 vaikystės įkvėpti receptai

Pagaliau prasidėjo lietuviškų braškių sezonas: kaip jas laikyti namuose ir 2 vaikystės įkvėpti receptai

Tikrieji pavasario simboliai – 20 laipsnių perkopianti šiluma, žiedais apsipylusios obelys bei pirmosios kvapnutėlės ir be galo lauktos lietuviškos braškės. Vietos ūkiuose prisirpusios lietuviškos uogos šią savaitę jau pristatomos į „Iki“ parduotuves. Pasak Gintarės Kitovės, prekybos tinklo komunikacijos vadovės, toks ankstyvas lietuviškų braškių startas pirkėjų buvo sutiktas su entuziazmu – vos uogoms pasirodžius, pirkėjai skuba jų paragauti.

„Pirmosios lietuviškos braškės – vienos laukiamiausių naujo derliaus gėrybių. Jos ypač vertinamos už šviežumą, nes ką tik nuskabytos iškart atkeliauja į parduotuves. Dėl to glaudžiai bendradarbiaujame su vietos ūkininkais, kad vos uogoms prisirpus, jų galėtumėme nedelsiant pasiūlyti pirkėjams. Džiugu, kad tą padaryti šiemet galime jau gegužės pradžioje“, – sako G. Kitovė.

Kaip elgtis, kad braškės namuose išstovėtų ilgiau

Šviežioms artėjančia vasara kvepiančiomis braškėms atsispirti sunku, todėl ne vienas jų įsigyja daugiau nei vienam valgymui. Jos delikačios ir sultingos, tačiau netinkamai laikomos gali gana greitai prarasti tvirtumą ir imti gesti. „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė dalijasi keliais naudingais patarimais, kad šviežios braškės namuose išstovėtų ir kelias dienas.

Namuose apžiūrėkite. Parduotuvėje pirktas braškes namuose reikėtų dar kartą atidžiai apžiūrėti, ar kelionės namo metu jos nebuvo pažeistos. Tokias vertėtų kuo greičiau suvalgyti – jos gesti pradės greičiausiai.

Neplaukite visų. „Nors natūraliai norisi iškart nuplauti šviežias gėrybes, iš tiesų braškių reikėtų nusiplauti tik tiek, kiek dabar valgysite. Jų plona odelė lengvai sugeria skystį, o papildoma drėgmė gali paskatinti gedimo procesus. Tad jeigu neketinate uogų valgyti iškart, jų ir neplaukite“, – pataria J. Sabaitienė.

Laikykite šaldytuve. Į indo dugną įdėkite kelis popierinių rankšluosčių sluoksnius – jie sugers drėgmę ir ilgiau išlaikys uogas šviežias. Tada išdėliokite anksčiau atrinktas braškes, uždenkite jas dar vienu popierinio rankšluosčio sluoksniu ir dėkite į šaldytuvą. Geriausiai tinka vaisiams skirtas stalčius arba viršutinė lentyna, kur temperatūra nėra per žema.

Neplaukite šiltam vandenyje. Tokiame vandenyje uogos lengviau praras tvirtumą. Naudokite vėsų ar kambario temperatūros vandenį, į jį taip pat galite įpilti šaukštelį obuolių acto – jis padeda pašalinti nešvarumus ir prailgina braškių galiojimo laiką.

Išimkite iš šaldytuvo anksčiau. Braškės bus skanios ir aromatingos, jei jas iš šaldytuvo ištrauksite likus maždaug 30 minučių iki valgymo.

2 idėjos pagrindiniam patiekalui – bus skanu kaip pas močiutę

Braškės neabejotinai yra vienas skaniausių užkandžių, taip pat puikiai tinka desertuose, kokteiliuose, pusryčių patiekaluose. Tačiau su braškėmis galima paruošti ir sočių, skanių pagrindinių patiekalų, sako „Iki“ kulinarijos technologė Gailė Urbonavičiūtė. Naudodami tradicinius nebrangius ingredientus, braškių patiekalus galite paruošti labai paprastai ir greitai, o tuomet ir mintimis, ir skoniu grįšite į vaikystę.

Blyneliai su varške ir braškėmis

Porcijos: apie 10 blynelių

Gaminimo laikas: 30 min.

Reikės: 2 kiaušinių, 200 ml pieno, 50 ml gazuoto vandens, 190 g kvietinių miltų, žiupsnelio druskos, 500 g šviežių braškių, 300 g varškės, 2 šaukštų grietinėlės, 2 šaukštų cukraus.

Gaminame:
1. Paruoškite blynų tešlą: į dubenį įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir išmaišykite iki vientisos masės. Supilkite pieną, gazuotą vandenį, žiupsnelį druskos ir šiek tiek cukraus. Viską išmaišykite iki vientisos masės – jei ji per skysta, įberkite šiek tiek miltų, o jei per tiršta, įpilkite pieno arba vandens.
2. Paruoškite varškę: sutrinkite varškę rankiniu trintuvu ar šakute, įmaišykite 2 šaukštus cukraus ir grietinėlę. Kruopščiai išmaišykite.
3. Pasirūpinkite braškėmis: nuplaukite uogas ir pašalinkite kotelius. Supjaustykite skiltelėmis.
4. Lietinius kepkite įkaitintoje keptuvėje su trupučiu aliejaus. Tuomet ant kiekvieno blyno uždėkite po porciją varškės, apibarstykite braškių skiltelėmis ir susukite į ritinėlį arba sulenkite į trikampį. Galite valgyti ir šaltus, bet skaniau būtų juos dar kartą sudėti į keptuvę ir pakepti, kad varškė sušiltų. Taip paruoštus blynus geriausia apibarstyti cukraus pudra, užpilti natūraliu jogurtu arba uogiene.

Naminiai koldūnai su braškėmis

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: apie 70 min.

Reikės: 300 g miltų, 1 kiaušinio, ¾ puodelio karšto vandens, 1 šaukštelio druskos, 500 g braškių, 2 šaukštų cukraus, šviežių mėtos lapelių.

Gaminame:
1. Paruoškite koldūnų tešlą: miltus persijokite į dubenį, įberkite druskos ir palaipsniui supilkite vandenį. Nuolat maišykite. Įmuškite kiaušinį, sumaišykite produktus. Pabarstykite lentą miltais, išimkite tešlą iš dubens ir išminkykite tešlą. Geriausia tešlą tuomet dar suvynioti į foliją ir pusvalandžiui atidėti į šalį.
2. Padalykite tešlą į dvi dalis ir kiekvieną iškočiokite kočėlu. Naudodami pjaustytuvą arba paprastą stiklinę išpjaukite tešloje apskritimus.
3. Į tešlos apskritimus dėkite po pusę braškės (jeigu jos mažos, galite dėti ir visą), pabarstykite cukrumi ir sulipdykite koldūno kraštus.
4. Paruoštus koldūnus išvirkite. Dėkite juos į verdantį vandenį, o kai vanduo su koldūnais vėl užvirs, sumažinkite ugnį ir virkite 2-3 minutes.
5. Išimkite braškių koldūnus iš vandens ir sudėkite į lėkštę. Patiekite su jogurtu arba grietine.

Daugiau informacijos:
Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė
Mob. tel. +370 653 59493
El. p. gintare.kitove@iki.lt