Pasigaminkite meksikietiškų fajitų: puikiai tiks iškylai, o asmeniui kainuos iki 3 eurų
Klasikinėms fajitoms dažniausiai naudojama jautiena, pagardinta aštriais prieskoniais, tačiau ją galima pakeisti ir švelnesne vištiena, paimprovizuoti su keptomis daržovėmis ar padažu. O tam, kad būtų patogu gamtoje patiekalą valgyti rankomis, reikėtų pasirūpinti tortilijomis. Vištiena su daržovėmis – puikus derinys, įsitikinusi palankios sveikatai mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė. Ji pataria atkreipti dėmesį į ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną ir gaminti ją be odos. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva siūlo rinktis lietuvišką mėsą, kurios kokybei skiriama itin daug dėmesio.
Vištienoje – lengvai pasisavinami baltymai
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, nevertėtų mėsos kepti riebaluose – sveikatai palankiausia ją gaminti lėtai kepant ant silpnos ugnies orkaitėje, prieš tai pamarinavus švelniai rūgščiame padaže, arba garinti garuose: „Aliejuje keptų vištienos gabaliukų, apvoliotų miltuose, džiūvėsėliuose ar tešloje valgyti geriau nereikėtų visai arba bent jau labai retai. Be to, vištieną visada reikia gerai termiškai apdoroti, nes iki galo jos neiškepus, didėja infekcijos rizika.“
Be to, palankiausia sveikatai rinktis vištieną be odos: „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia vištienos dalis yra krūtinėlė. Ji liesesnė už kitas vištos dalis, ypač jei valgoma be odos. Geriausia rinktis ekologiškuose ūkiuose užaugintą vištieną, nes tokios mėsos nauda sveikatai, lyginant su neekologiškuose ūkiuose užaugintos mėsos sudėtimi, yra didesnė. Be to, į tai rekomenduojama atsižvelgti perkant mėsą vaikams – jų mityboje neturėtų būti nereikalingų organizmui medžiagų.“
Pasak specialistės, vištiena vertinga dėl lengvai pasisavinamų baltymų, taip pat organizmui reikalingų vitaminų, mineralų bei mažo kiekio riebalų. „Vištienoje yra gerai subalansuotų, žmogaus organizmui būtinų aminorūgščių, o vertingiausia – jos krūtinėlė, kuri yra liesesnė už kitas vištienos dalis“, – teigia gydytoja dietologė.
Lietuviška vištiena itin vertinama pirkėjų
Renkantis vištieną parduotuvėje, verta atsižvelgti į jos ženklinimą ir produkto pagaminimo šalį.
Vištienos asortimentas prekybos centruose didelis, o atsižvelgiant į sveikatai palankesnius sprendimus galima rinktis be antibiotikų užaugintą visą viščiuką ar vištienos dalis: šlauneles, blauzdeles, sparnus, krūtinėlių bei vidinę filė. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad pirkėjai itin vertina lietuvišką vištieną – tik ja ir prekiaujama „Rimi“ parduotuvėse.
„Lietuvoje užtikrinamos geros vištų laikymo sąlygos, skiriama itin daug dėmesio mėsos kokybei. Kadangi kai kuriuose ūkiuose vištų auginama, palyginus, mažiau, jų gyvenimo kokybė yra geresnė, be streso, o tai turi reikšmės ir mėsos kokybei. Be to, vietinių gamintojų produkcija parduotuvių lentynas pasiekia per trumpiausią laiką, tad ji yra šviežesnė,patyrusi mažiau aplinkos sąlygų pokyčių. O pasirinkus „Rimi Greatlife“ pažymėtą vištieną arba Vilniaus paukštyno vištienos liniją be antibiotikų, galite būti tikri, kad produkcija užauginta be jų“, – sako O. Suchočeva.
Ekspertė primena, kad renkantis vištieną prekybos centre reikėtų patikrinti jos galiojimo terminą ir atkreipti dėmesį į tinkamas laikymo sąlygas, o parsinešus mėsą namo, ją reikėtų iškart padėti į šaldytuvą bei laikyti ne aukštesnėje kaip +4 laipsnių temperatūroje.
Besiruošiantiems į gamtą ekspertė siūlo sutaupyti. „Visoje Lietuvoje bei internetinėje parduotuvėje „Rimi.lt“ sumažinome daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų prekių įprastas kainas: galite rasti net apie 100 pieno produktų, apie 80 mėsos ir žuvies gaminių, apie 60 duonos gaminių sumažintomis kainomis. Taip pat šviežių vaisių ir daržovių, svarbiausių higienos bei kitų kasdienio apsipirkimo krepšelio prekių“, – vardija O. Suchočeva.
Kulinarijos technologė Lina Barčaitė namuose fajitas pataria gaminti orkaitėje, o ne kepti keptuvėje: „Tuomet nereikės stovėti prie viryklės ir stebėti, kad vištiena gerai iškeptų, bet neperkeptų. Orkaitėje paprikų ir svogūnų krašteliai gražiai karamelizuosis, įgaus subtilų skonį. Tik reikėtų rinktis didelę kepimo skardą ar indą, kad daržovėms ir mėsai būtų pakankamai vietos.“
Meksikietiškos fajitos su vištiena*
RECEPTAS
Patiekalui reikės:
Tortilijų pakuotės – kvietinės tortilijos „Rimi Planet“ – 2,89 €/ 320g;
500 g vištienos krūtinėlių – viščiukų krūtinėlių filė „Rimi“ 3,45 € / 500g;
3 paprikų – raudonosios saldžiosios paprikos (70+mm) 1kl. 3,79 € / 1 kg;
2 svogūnų;
2 šaukštų aliejaus kepimui;
1 laimo;
1/2 puodelio grietinės (nebūtina).
Prieskonių mišiniui reikės:
1 šaukšto čili miltelių;
1/2 šaukšto paprikos miltelių;
1/2 šaukštelio svogūnų miltelių;
1/4 šaukštelio česnako miltelių;
1/4 šaukštelio malto kumino;
1/8 šaukštelio maltų kajeno pipirų;
1 šaukštelis cukraus;
1/2 šaukštelio druskos.
Kaip gaminti:
Įkaitinkite orkaitę iki 190ºC. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite visus fajitos prieskonius ir atidėkite į šalį.
Svogūnus, paprikas ir vištienos krūtinėlę supjaustykite plonomis juostelėmis. Sudėkite vištieną ir daržoves į didelę kepimo skardą arba kepimo indą.
Vištieną ir daržoves apšlakstykite kepimo aliejumi, tada pabarstykite prieskonių mišiniu. Gerai išmaišykites, kol viskas pasidengs aliejumi ir prieskoniais. Vištieną ir daržoves tolygiai paskleiskite ant kepimo skardos.
Kepkite įkaitintoje orkaitėje 35-40 minučių, įpusėjus kepimui, kartą pamaišykite. Iš orkaitės ištrauktą mėsą ir daržoves apšlakstykite pusės laimo sultimis.
Patiekdami į kiekvienos tortilijos vidurį įdėkite po nedidelį kiekį mėsos ir daržovių. Ant viršaus uždėkite šlakelį grietinės ir, jei norite, papildomai išspauskite laimo sulčių.
Skanaus!
*Šios produktų kainos užfiksuotos birželio 20 d. e. parduotuvėje „Rimi.lt“.