Pasijuskite lyg Prancūzijoje – tešla su šiuo receptu pavyks net nemėgstantiems gaminti
Skanaudami burnoje tirpstantį, šiltą ir traškų kruasaną, nejučiomis bent mintimis nukeliaujame į Prancūziją, kur galima paragauti pačių gardžiausių ragelių. Sausio 30 d. minima Tarptautinė kruasanų diena, kurią prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva kviečia švęsti skanaujant šviežią sviestinį ragelį, išsikeptą namuose pigesnėmis sąlygomis. Taip pat gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė primena, kiek sviesto ir jo gaminių galime suvartoti per dieną bei kaip išsirinkti sveikatai palankiausią sviestą.
Svarbus sviesto kiekis
Kruasanas yra vienas populiariausių kepinių pasaulyje, ypač pusryčių ir užkandžių metu. Nors jo pavadinimo kilmė yra prancūziška, šis traškus ir burnoje tirpstantis kepinys iš tikrųjų yra austrų sumanymas. Vėliau kruasanas paplito visoje Europoje. Sakoma, kad jį į Paryžių atvežė Austrijos karalienė Marija Antuanetė. Prancūzai ne tik suteikė jam dabartinį pavadinimą, bet ir sukūrė sluoksniuotą jo versiją. Terminas „croissant“ 1863 m. pirmą kartą pasirodė prancūzų kalbos žodyne, o pirmasis receptas buvo paskelbtas 1905 m.
Žodį „croissant“ galime versti kaip „pusmėnulis“, nes šis kepinys savo forma tikrai primena jaunatį ar delčią. Pasak prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, gardaus ir itin traškaus kruasano paslaptis glūdi ne tik jo išskirtinėje formoje, bet ir kepėjų meistriškume. „Tai kulinarijos menas, reikalaujantis kantrybės. Kiekvienas kruasanas yra kaip meno kūrinys, kuriame slypi autentiškumas ir meilė maistui. Tad progai pasitaikius visuomet rekomenduoju pasinaudoti ja ir įsigyti šių kultinių kepinių pigiau.“
Specialistė sako, kad nors kruasanus skanaujame visoje Europoje, Prancūzijoje puoselėjamos labai senos šio kepinio gaminimo tradicijos. „Jeigu kruasane nėra bent jau 25 proc. sviesto, jis oficialiai negali vadintis tokiu pavadinimu. Tad šioje šalyje net įstatymu reglamentuota, kiek tešloje turi būti sviesto bei cukraus“, – sako O. Suchočeva.
Svarbu pasirinkti tinkamą sviestą
Pasak gydytojos dietologės dr. E. Gavelienės, sviestas tinka daugybės patiekalų ir desertų skaninimui. Jame yra imuninei sistemai ir regėjimui svarbaus vitamino A, B12, D, E ir vitamino K2, kuris svarbus osteoporozės ir širdies bei kraujagyslių ligų profilaktikai. Tačiau svarbu, kad maistui gaminti naudojami riebalai turėtų kuo mažiau sveikatai žalingų komponentų, pavyzdžiui, transriebalų.
Renkantis sviestą gydytoja dietologė ragina atkreipti dėmesį į jo sudėtį. „Pagrindinis sviesto komponentas turėtų būti saldi arba rūgšti grietinėlė. Sveikatai naudingiausias ir palankiausias yra tas sviestas, kurio sudėtinių dalių sąrašas ties tuo ir baigiasi. Tad renkantis sviestą reikėtų ieškoti to, kuris yra 82 % riebumo.“
Dr. E. Gavelienė priduria, kad sviestą galima vartoti saikingai, tačiau vertėtų atsiminti, jog tai itin kaloringas produktas: „Šaukšte (15 g) sviesto yra apie 110 kcal, dėl šios priežasties jį, kaip ir kitus riebalus, rekomenduojama vartoti su saiku. Skaičiuojama, jog sveikatai palankus, kasdieninis sviesto kiekis yra vienas arbatinis šaukštelis. Į šį kiekį reikėtų įskaičiuoti sviestą, kuris tepamas ant duonos bei sviestą, kuris yra patiekaluose. Pavyzdžiui, viename kruasane sviesto yra apie 25 g.“
Populiariausias Lietuvos gamintojų sviestas
O. Suchočeva pastebi, jog pirkėjai labiausiai mėgsta pigesnį Lietuvos gamintojų sviestą, o margarino pastaraisiais metais nuperkama vis mažiau. „Savo asortimente turime išties platų sviesto pasirinkimą, tinkantį įvairiems pirkėjų skoniams. Pirkėjų mėgstamas ne tik įprastas, bet ir sviestas be laktozės. Be to, vis populiaresniu pasirinkimu tampa ir lydytas „Ghi“ sviestas, naudojamas skirtingų patiekalų ir saldžių kepinių gamyboje. Parsineštą iš parduotuvės sviestą rekomenduojame laikyti originalioje pakuotėje arba sandariame inde šaldytuve ir suvartoti iki tinkamumo vartoti termino pabaigos.“
Nors sviesto kepant kruasanus reikės nemažai, ekspertė primena, jog pigiau įsigyti ir sutaupyti sumaniai apsiperkant padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus, papildomas nuolaidas arba kaupimą nuo išleistos sumos: „Visus sutaupyti padedančius „Rimi“ pasiūlymus galima rasti keliose vietose: prisijungus prie savo paskyros adresu www.rimi.lt, taip pat programėlėje telefone arba „Mano Rimi“ kortelių terminale parduotuvėse. O kuo daugiau apsipirksite „Rimi“ parduotuvėse, tuo daugiau „Mano Rimi“ pinigų uždirbsite kitą mėnesį – nuo 1 iki 2,5 proc. „Mano Rimi“ lygiai nustatomi pagal sumą, kuri buvo išleista praėjusį kalendorinį mėnesį.
„Rimi“ kviečia namuose išsikepti kvapnių, pigių ir burnoje tirpstančių kruasanų.
Sviestiniai kruasanai
RECEPTAS
Tešlai reikės:
125 ml šilto pieno;
1 a. š. sausų mielių;
260 g kvietinių miltų;
30 g cukraus;
1 a. š. druskos;
1 vnt. kiaušinio trynio;
170 g šaldyto sviesto;
1 vnt. kiaušinio trynio, sumaišyto su 1 v. š. vandens.
Gaminimo eiga:
1. Dubenyje suplakite mieles ir cukrų. Supilkite pieną ir išplakite.
2. Leiskite mielėms 15 minučių pakilti. Atskirame dubenyje suplakite miltus ir druską.
3. Į miltų mišinį sudėkite ištirpintas mieles, kiaušinį ir išmaišykite. Švelniai išminkykite tešlą dubenyje ir uždenkite.
4. Leiskite tešlai pakilti (apie 2 valandas). Pakilusią tešlą švelniai išminkykite.
5. Tešlą iškočiokite iki 1 cm storio stačiakampio. Sviestą supjaustykite į tris dalis.
6. Ant tešlos uždėkite vieną dalį sviesto.
7. Sviestą galite ištepti taškeliais arba suvynioti tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir tada dėti ant tešlos.
8. Pakelkite vieną tešlos dalį ir sulenkite trečdaliu. Pakelkite antrąją dalį ir užlenkite virš tos dalies, kad primintų voką. Palaikykite tešlą šaldytuve 1 valandą.
9. Išimkite tešlą ir vėl iškočiokite į stačiakampį.
10. Ant tešlos uždėkite antrąją sviesto dalį. Vėl sudėkite į voko formą ir 1 valandą palaikykite šaldytuve. Procesą pakartokite dar kartą, bet paskutinį kartą laikykite šaldytuve per naktį.
11. Ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus tešlą iškočiokite į 0,5 mm storio stačiakampį.
12. Iš tešlos išpjaukite septynis trikampius.
13. Pradėkite sukti kruasanus nuo platesnės dalies prie siauresnės.
14. Sudėkite kruasanus ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. Leiskite jiems pailsėti 2 valandas, kad pakiltų.
15. Galiausiai kruasanus aptepkite kiaušinio plakiniu su vandeniu arba patepkite sviestu.
16. Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Kepkite 15-20 minučių.
17. Prieš patiekdami atvėsinkite ant grotelių.
Skanaus!