Paslaptingieji marcipanai: įdomūs faktai ir desertai žiemiškam vakarui

Paslaptingieji marcipanai: įdomūs faktai ir desertai žiemiškam vakarui

Jeigu šokoladiniais ar karameliniais desertais prisisotinote ir ieškote naujų skonių, pats metas išbandyti skanėstų su kvapniuoju marcipanu. Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad marcipanai – tokie ypatingi desertai, kad yra netgi aprašyti pasakose. Visgi, nors šie skanėstai išsiskiria užburiančiu skoniu, juos paprastai pasigaminsite ir namuose.

Kilmė – nežinoma

Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad žiemą pirkėjai išties ieško sodresnio skonio desertų.

„Desertams sezoniškumas taip pat galioja. Pastebime, kad šaltuoju metų laiku tinklo pirkėjai ieško intensyvesnio, ryškesnio skonio desertų, būtent todėl esame paruošę itin platų įvairiausių saldumynų asortimentą – nuo konditerių gamintų desertų su kava, šokoladu ar karamele iki ypatingo skonio marcipaninių saldainių“, – teigia V. Budrienė.

T. Lauvray pasakoja, kad marcipanai – karališkas desertas, kuris užburia savo skoniu. Marcipanais pagardinti įvairiausi desertai visuomet nustebina, todėl vargu ar rasite žmogų, kuris nemėgtų šio skanėsto. Kaip teigia konditerijos ekspertas, marcipinai, tokie ypatingi, kad netgi turi savo dieną. Amerikoje sausio 12-ąją švenčiama nacionalinė marcipanų diena.

Nepaprasto skonio marcipanai gaminami visai nesudėtingai, o jiems paruošti reikalingi vos keli ingredientai: sutrinti migdolai, cukraus pudra, kiaušinio baltymai bei šiek tiek citrinos sulčių.  

„Norėdami marcipanų pasigaminti namuose pirmiausiai sumaišykite cukraus pudrą ir maltus migdolus. Kiaušinio baltymą išplakite su citrinos sultimis. Supilkite pusę kiaušinio baltymo į dubenį su cukrumi ir gerai išmaišykite. Palaipsniui supilkite likusį, kad masė taptų pakankamai tvirta. Gauta marcipanų masė puikiai tinka įvairiausiems kepiniams pagardinti arba saldainiams gaminti, – sako ekspertas.

Marcipanai itin pamėgti Italijoje ir Vokietijoje, tačiau taip pat šis nuostabus saldumynas jau šimtmečius gyvuoja ir Lietuvoje.

Visgi, iš kur kilo šis skanėstas – iki galo aišku nėra. Vieni mano, kad marcipanai kilę iš Viduržemio jūros regiono, kiti šaltiniai teigia, kad šis skanėstas pirmiausia atsirado Kinijoje, iš kurios receptas ilgainiui nukeliavo į Artimuosius Rytus, o netrukus ir į Europą. Pasakojama, kad marcipanus nuo seno mėgo ir lietuviai. Manoma, kad marcipanai į LDK galėjo atkeliauti jau XII–XIII amžiuje, o šie skanėstai dažnai atsidurdavo ant didikų stalo įvairiausių švenčių metu.

Naudojami skirtingi ingredientai

„Marcipanai daugelyje šalių išties yra neatsiejama įvairiausių švenčių dalis. Pavyzdžiui, Italijoje, Graikijoje ir Kipre marcipaniniai skanėstai valgomi per vestuves arba įvairiausias religines šventes. Prancūzijoje, Austrijoje ar Vokietijoje iš marcipanų pagaminti desertai yra neatsiejama kalėdinio laikotarpio dalis: Vokietijoje ir Austrijoje – tai Kalėdų šventės desertas, o Prancūzijoje – marcipanai yra tradicinio per Trijų Karalių šventę valgomo pyrago ingredientas“, – teigia ekspertas.

Visgi, didžiausiais marcipanų gerbėjais laikomi vokiečiai, o Vokietijos šiaurėje esantis Liubeko miestas netgi vadinamas „pasauline marcipanų sostine“.

Įdomu dar ir tai, kad skirtingose šalyse marcipanams pagardinti naudojami skirtingi ingredientai. Pavyzdžiui, Ispanijoje į marcipanus dedama kedro riešutų, austrai juos pagardina tarkuotomis citrinos žievelėmis. Lotynų amerikiečiai taip pat turi į marcipanus panašų desertą, kuris gaminamas ne iš migdolų, o pistacijų ar kitos rūšies riešutų.

„Iš marcipanų dažniausiai gaminami saldainiai, pyragai, keksiukai, sausainiai, netgi įvairiausi desertams skirti papuošimai – pradedant gėlytėmis ar lapeliais ir baigiant jaunavedžių figūrėlėmis naudojamomis tortui papuošti. Šis skanėstas dažniausiai derinamas su kitais intensyvaus skonio ingredientais arba vaisiais. Marcipanai itin dera su šokoladu, vanile, įvairiausi desertai su marcipanais dažnai pagardinami ir vaisiais, tokiais kaip apelsinai, obuoliai, kriaušės, vyšnios, spanguolės ar abrikosai“, – sako ekspertas ir dalijasi keliais receptais.

Marcipanų ir šokolado saldainiai

Jums reikės:

70 g pieniško šokolado

120 g tamsaus šokolado

40 g sviesto

80 g riebios grietinėlės

250 g marcipanų

Mirkymui:

300 g tamsaus šokolado

Pagaminimas:

Susmulkinkite šokoladą ir sviestą. Tuomet į puodą supilkite grietinėlę ir ją užvirkite. Tuomet sudėkite sviestą ir šokoladą. Kai šokoladas ir sviestas ištirpsta gautą masę atvėsinkite, o jai atvėsus padėkite valandai į šaldytuvą. Galiausiai gautą kremą sumaišykite su marcipanais, viską įvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve 3-4 valandoms. Galiausiai supjaustykite marcipanus kvadratėliais ir pamirkykite ištirpintame tamsiame šokolade, palikite, kol šokoladas atvės ir mėgaukitės.

Marcipanų pyragas su šokoladu

Jums reikės:

80 g juodojo šokolado

200g marcipanų masės

100 g cukraus

4 ketvirčiais supjaustytų kriaušių

40 g kubeliais supjaustyto sviesto

375 g šaldytos sluoksniuotos tešlos

Miltų pabarstymui

Plaktos grietinėlės arba ledų patiekimui

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 220 laipsnių. Susmulkinkite šokoladą ir sumaišykite su marcipanu, tada suvyniokite į maistinę plėvelę ir pašaldykite šaldytuve. Ant vidutinės ugnies įkaitinkite orkaitėje naudoti tinkamą apvalų indą ir suberkite cukrų. Ištirpusį cukrų kaitinkite tol, kol pasikeis jo spalva ir jis taps karamelinis. Tai užtruks 5-8 minutes. Tuomet į cukrų sudėkite sviestą ir galiausiai ant jo gražiai išdėliokite kriaušes. Iškočiokite tešlą ant lengvai miltais pabarstyto darbastalio, tada iš jos išpjaukite apie 26 cm skersmens apskritimą. Iš šaldytuvo ištraukite marcipanus. Juos supjaustykite ir sudėkite ant kriaušių. Galiausiai ant viršaus uždėkite tešlą ir gražiai sulipdykite jos kraštus aplink apvalų indą. Gautą pyragą kiškite į orkaitę ir kepkite 30 minučių, kol pyragas taps auksinis. Palikite atvėsti 5 minutes, tada atsargiai apverskite pyragą į lėkštę. Patiekite su grietinėle arba ledais. Skanaus!