Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Romantiški užkandžiai lietuviškos meilės dienos iškylai

Gegužės 13 – ąją, kai žaliuojantis pavasaris pasipuošia įvairiaspalviais kvapniais žiedais, minima baltų meilės deivės Mildos diena. Skanūs užkandžiai gamtoje ir laikas skirtas mylimajam – tai puikus būdas paminėti lietuvišką meilės dieną, o romantiškai mylimųjų iškylai gamtoje pravers keli nesudėtingi receptai.

„Šiuo metu „Maxima“ tinklo asortimentas irgi kvepia pavasariu. Tai laikas, kai iš mūsų lietuviškų tiekėjų ūkių į parduotuvių lentynas atvyksta vis daugiau šviežio derliaus: pomidorai, agurkai, salotos, žalumynai, žalieji ir baltieji smidrai bei ilgai lauktos braškės. Šių uogų nuo metų pradžios jau nupirkta trečdaliu daugiau nei pernai – braškių stengiamės pasiūlyti visus metus. Tačiau klientai labai pasiilgsta kvapnių lietuviškų braškių, tad vietinio šviežio derliaus šventė tik prasideda“, – sako Ernesta Dapkienė, „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė.

Į kompaniją šviežiam derliui – sūriai

Spalvingiausias pavasario dienas, o kartu – ir lietuvišką meilės dieną, smagu švęsti gamtoje. Tai gali būti improvizuota iškyla gretimame parke, pagardinta nesunkiai paruošimais užkandžiais.

„Tokiais atvejais visuomet gelbsti šviežia duona, daržovės, uogos ir įvairiausi sūriai. Tai produktai, su kuriais nereikia vargti gaminant, juos paprasta transportuoti ir patogu valgyti rankomis. Sūriai apskritai yra universalus užkandis, mat dera ir su šviežiomis daržovėmis, ir su vaisiais bei uogomis“, – teigia Brigita Baratinskaitė, prekybos tinklo „Maxima“ Maisto departamento gamybos direktorė.

„Kietieji ir fermentiniai sūriai gali būti įvairių užtepėlių ingredientas, nes padeda į vienalytę masę sujungti skirtingus produktus ir suteikia pikantiško skonio. O užtepėlės taip pat yra puikus sprendimas iškylaujant gamtoje – jas galima kabinti čia pat laužoma duona, juostelėmis supjaustytomis daržovėmis“, – teigia B. Baratinskaitė ir dalinsi idėjomis, kuo paskaninti iškylas gamtoje.

Netikėta sūrio užtepėlė

Reikės: maždaug 200 g. smulkiai tarkuoto sūrio – kietojo brandinto (bet tiks bet koks fermentinis sūris), saujos smulkiai sukapotų mėgstamų riešutų, 4-5 plonų juostelių rūkytos šoninės, apie 100 g. majonezo, smulkintų laiškinių česnakų ir krapų, pagal skonį druskos bei grūstų juodųjų pipirų.

Gaminame: ant sausos įkaitintos keptuvės šiek tiek pakepiname riešutus – juos tereikia sušildyti, kad geriau atsiskleistų kvapas bei skonis. Riešutus beriame į sutarkuotą sūrį, o į sausą keptuvę dedame šoninės juosteles ir šiek tiek paskrudiname, paskui paliekame atvėsti. Skrudintą šoninę smulkiai sukapojame ir beriame į indą su sūriu. Čia pat dedame smulkintus žalumynus ir viską sumaišome su majonezu. Užtepėlę perkeliame į sandarų indą, o vėliau valgome tepdami ant šviežios duonos – ją suraikykite dar namuose. Prie šios užtepėlės derės ir juostelėmis supjaustyti lapkotiniai salierai, ją net galite įsukti į salotų lapus.

Sumuštiniai su braškėmis

Reikės: šviežios prancūziškos duonos bagetės (ar kitokios šviesios minkštos duonos), minkštojo sūrio bri, šviežių, griežinėliais pjaustytų braškių, poros prinokusių kriaušių, gražgarstės lapelių (jeigu mėgstate). Kiekis priklauso nuo to, kiek pajėgsite suvalgyti.

Gaminame:
Nuplautas kriaušes perpjauname pusiau, išskobiame sėklas ir įdėję į skardą kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10-15 minučių. Vėliau paliekame atvėsti ir supjaustome griežinėliais. Duoną suraikome vidutinio storio riekelėmis, ant kurių sluoksniuojame kelis lapelius gražgarstės, griežinėlį keptos kriaušės, keletą griežinėlių braškių – pabarstome tik ką sugrūstais pipirais ir užklojame gabalėliu bri sūrio. Tokia sluoksniavimo tvarka leis patogiau nugabenti sumuštinius į iškylos vietą.

Desertui – šviežios uogos su maskarponės kremu

Reikės: stiklinės maskarponės sūrio, 1 kiaušinio, 2 šaukštų cukraus, žiupsnelio druskos, skiltelės žaliosios citrinos, šviežių braškių arba šilauogių – tiek, kiek suvalgysite.

Gaminame: Lengvai išplakite maskarponės sūrį, kad jis taptų purus. Atskirkite kiaušinio trynį nuo baltymo – patartina, kad kiaušinis būtų kambario temperatūros. Trynį išplakite su vienu šaukštu cukraus, kol jis taps purus, o cukrus ištirps. Švariame sausame inde – svarbiausia, kad jame nebūtų jokių riebalų likučių, išplakite baltymą iki standžių putų, tuomet įdėkite likusį šaukštą cukraus ir plakite, kol baltymų masė taps vientisa – kai baltymai gerai išplakti, apvertus indą masė neiškrenta.

Į maskarponės sūrį pirma atsargiai įmaišykite trynį, kol masė taps vienalytė. Tuomet į ją atsargiai – geriau rankomis, o ne elektriniu plaktuvu – įmaišykite išplaktus baltymus ir įspauskite šiek tiek žaliosios citrinos sulčių. Perkelkite kremą į sandarų indą, o atėjus pikniko deserto metui – skanaukite su šviežiomis uogomis. Jeigu iškylai pasirinksite šilauoges, prigriebkite porą mažų dubenėlių ir du šaukštus.