Rudens skoniai: patiekalai su riešutais ir džiovintais vaisiais – nuo kiaulienos suktinuko iki sveikuoliškų batonėlių
Ieškote ne tik įmantresnių skonių, bet ir sveikesnių patiekalų ingredientų – gardinkite juos riešutais ar džiovintais vaisiais. Tai dar vienas puikus būdas stiprinti imunitetą ir praturtinti organizmą mineralų ir skaidulų turinčiu maistu. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad riešutų ir džiovintų vaisių pardavimai šaltuoju metų laikotarpiu išauga, o pirkėjai juos renkasi ne tik užkandžiams, bet ir kalėdinėms dovanoms.
Ir skanūs, ir naudingi
„Lietuviai vis labiau vadovaujasi sveikatingumo tendencijomis, subalansuotą maistą renkasi ir užkandžiams, todėl riešutai bei džiovinti vaisiai sulaukia daug pirkėjų dėmesio. Pastebime, kad jų pardavimai padidėja ir prieš Kalėdas. Be to, pirkėjams siūlome ir riešutų rinkinių asortimentą, kurie gali tapti puikiu priedu prie kalėdinių dovanų“, – teigia V. Budrienė.
Pasak komunikacijos vadovės, pardavimų duomenys rodo, kad, vertinant riešutų be papildomų skonių, prieskonių ar apvalkalų kategoriją, pirkėjų mėgstamiausi yra pistacijų riešutai – jų parduodama daugiausia. Po jų rikiuojasi graikiniai riešutai bei žemės riešutai. Populiariausių džiovintų vaisių trejetuką sudaro džiovintos slyvos, razinos ir džiovinti abrikosai.
Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad tiek džiovinti vaisiai, tiek įvairiausių rūšių riešutai – ne tik skanūs, bet ir maistingi bei sveikatai naudingi produktai. Riešutų ir džiovintų vaisių įtraukimas į kasdienį racioną gali pagerinti savijautą, netgi padėti išvengti širdies ligų, diabeto, netgi reguliuoti normalų kūno svorį. Be to, džiovintuose vaisiuose ir riešutuose gausu skaidulų, kalio netgi antioksidantų.
Įvairus panaudojimas kulinarijoje
Tiek džiovintų vaisių, tiek riešutų panaudojimas kulinarijoje yra labai platus: riešutais ar džiovintais vaisiais gali būti gardinama pusrytinė košė, natūralus jogurtas ar naminė granola. Tiek riešutai, tiek džiovinti vaisiai dažnai dedami į salotas ar mišraines. Jie yra ir puikus įvairiausių padažų ar džemų ingredientas. Pavyzdžiui, džiovinti vaisiai įvairiausiems padažams ar džemams suteikia subtilaus, natūralaus saldumo, otrintais riešutais mėgstamas gardinti itališkas pesto padažas.
Anot V. Juodkazienės, riešutai dažnai sutinkami ir azijiečių virtuvėje. Žemės riešutais ar pistacijomis dažnai praturtinami įvairiausi azijietiški troškiniai, riešutai dažnai dedami į salotas, netgi mėsos patiekalus. Įvairiausiais riešutais: dažniausiai pistacijomis ar kedrp, gardinami ir itališki makaronų patiekalai. Džiovinti vaisiai įvairiausiose virtuvėse taip pat dažnai derinami prie pikantiškų patiekalų: dažniausiai įvairiausių rūšių mėsos. Džiovintomis slyvomis, persikais ar abrikosais dažnai įdaromos vištos ar antys.
„Džiovinti vaisiai puikiai tinka ir prie kiaulienos, pavyzdžiui, įvairiausių suktinukų gamyboje. Džiovintais vaisiais dažnai gardinami prancūziški paštetai. O tie, kurie stengiasi vartoti kuo mažiau cukraus, džiovintais vaisiais, tokiais kaip datulės ar figos, saldina įvairiausius desertus: pradedant pyragais ir baigiant elegantiškomis tartaletėmis“, – pasakoja ekspertė.
Kaip teisingai laikyti?
V. Juodkazienės teigimu, nors riešutai ir džiovinti vaisiai atrodytų ilgai negendantys produktai – kelias jų laikymo taisykles žinoti pravartu. Anot jos, riešutus geriausia laikyti atokiau nuo tiesioginės šviesos ir karščio, todėl jiems geriausia namuose rasti vėsią, tamsią vietą. Pasak ekspertės, tiek riešutus, tiek džiovintus vaisius geriausia laikyti ne plastikiniuose pakeliuose, o sandariuose stikliniuose induose.
„Riešutus ar džiovintus vaisius laikykite atokiau nuo svogūnų ar česnakų – mat jie gali sugerti stiprų šių daržovių skonį. Jeigu perkate didelį kiekį riešutų – vertėtų juos rinktis nelukštentus, kiautuose. Mat lukštenti riešutai greičiau genda. O jeigu įsigijote didelį išlukštentų riešutų ar džiovintų vaisių kiekį – juos galite ir užšaldyti. Tinkamai šaldiklyje laikomi džiovinti vaisiai jame išsilaikyti gali net iki metų“, – sako V. Juodkazienė ir dalijasi keliais nepaprasto skonio receptais, su šiais rudeniniais ingredientais.
Kiaulienos vyniotinis su figomis ir riešutais
Jums reikės:
Kiaulienos nugarinės
Druskos
Juodųjų pipirų
Provanso žolelių mišinio
Kelių puodelių džiovintų figų
Puodelio natūralių obuolių sulčių
Saujos graikinių riešutų
Gabalėlio sviesto
Svogūno
Kelių skiltelių česnako
Saujos džiūvėsėlių
Pagaminimas:
Išilgai įpjaukite kiaulienos nugarinės šoną palikdami poros centimetrų storio sienelę ir atverskite išklotinę. Mėsą gausiai apibarstykite Provanso žolelėmis, druska ir pipirais. Džiovintas figas apvirkite obuolių sultyse, kol susidarys tirštokas sirupas. Baigę virti į jį suberkite saują graikinių riešutų. Su sviestu apkepkite susmulkintą svogūną ir česnako skilteles. Sudėkite į keptuvę su figomis. Įberkite saujelę džiūvėsėlių, kad įdaras būtų tirštesnis. Paruoštu įdaru padenkite kiaulienos išklotinę ir pradėkite vynioti. Vyniotinį apriškite konditeriniu siūlu ir kelias minutes apskrudinkite keptuvėje. Tada suvyniokite į foliją ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Po geros valandos jau galėsite ragauti.
Bolivinių balandų batonėliai su riešutais, sėklomis ir džiovintomis spanguolėmis
Jums reikės:
Bolivinės balandos
Migdolų riešutų
Moliūgų sėklų
Kokosų drožlių
Džiovintų spanguolių
Medaus
Pagaminimas:
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Į kepimo skardą suberkite bolivinių balandų sėklas, stambiai smulkintus migdolų riešutus, moliūgų sėklas bei kokoso drožles. Paskrudinkite orkaitėje apie 7 min. Suberkite į dubenį ir atvėsinkite. Į atvėsintus riešutus bei sėklas suberkite džiovintas spanguoles ir supilkite medų. Sumaišykite iki vientisos masės. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Iš pagamintos masės suformuokite 2–3 cm storio riešutų ir sėklų masės lakštą. Kepkite orkaitėje apie 20–25 min., kol masė sutvirtės. Atvėsinus supjaustykite norimo dydžio gabalėliais. Skanaus!