Saldėsiai – kiekvieno gomuriui: 5 lengvai paruošiami desertai su klementinais

Saldėsiai – kiekvieno gomuriui: 5 lengvai paruošiami desertai su klementinais

Šaltuoju metų laikotarpiu namai pakvimpa citrusiniais vaisiais – ir tai nėra nuostabu. Spalio viduryje parduotuves pasiekė pirkėjų ilgai lauktas šviežių klementinų derlius. Šie vaisiai ne veltui tituluojami vitamino C karaliais – jie saugo nuo peršalimo ligų, stiprina imunitetą, netgi palaiko gerą nuotaiką. Be to, klementinai yra puikus ingredientas gaminant desertus – pyragus ar tortus. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad klementinai – bene laukiamiausi šaltojo sezono vaisiai. Šių vaisių populiarumas ypač išauga vėlyvą rudenį, o pardavimų piką jie pasiekia kalėdiniu laikotarpiu.  

„Klementinai tarp pirkėjų vieni populiariausių citrusinių vaisių. Tad vos šviežiam jų derliui pasirodžius parduotuvėse – jie šokteli į populiariausių sezono vaisių sąrašo viršų. Norėdami užtikrinti aukščiausią šių vaisių kokybę, glaudžiai bendradarbiaujame ir kruopščiai atsirenkame tiekėjus. Šįkart šviežias, saldžiųjų klementinų derlius atvyko tiesiai iš saulėtosios Ispanijos“, – sako V. Budrienė.

Pasak „Iki“ komunikacijos vadovės, nuo pat pirmos šviežio derliaus atvykimo dienos klementinų pirkėjams siūloma už prieinamą kainą. Kilogramas šių vaisių šiuo metu lojaliems klientams kainuoja vos 1,99 Eur.

Mandarinų ir apelsinų hibridai

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotoja, sako, kad klementinai yra mandarinų ir apelsinų hibridai. Šie vaisiai skoniu panašūs į mandarinus, tačiau išsiskiria apvalia apelsino forma. Šie vaisiai itin lengvai lupasi ir dažniausiai neturi sėklyčių, todėl juos valgyti – itin patogu. Būtent dėl šios priežasties klementinai yra populiarūs visame pasaulyje.

„Šių vaisių populiarumą, greičiausiai, lėmė ne tik saldus jų skonis ir graži išvaizda, bet ir nauda organizmui. Klementinai – vadinami netgi grožio šaltiniu. Į racioną įtraukus klementinus gražėja oda, reguliarus klementinų valgymas gerina smegenų darbą bei mažina nerimą ar depresiją. O, kadangi net 87 proc. klementino sudaro vanduo – juos valgant organizmas aprūpinamas skysčiai“, – teigia J. Sabaitienė.

Neišmeskite žievelių

Pasak „Iki“ vaisių ir daržovių skyriaus darbuotojos, kulinarijoje plačiai naudojamas ne tik klementinų minkštimas, bet ir žievelės, todėl suvalgius klementinus – jų išmesti nereikėtų. Klementinų žievelėje gausu kvapiųjų aliejų, kurie įvairiausiems patiekalams suteikia sodrų aromatą. Klementinų žieveles panaudoti galima gardinant ne tik saldžius desertus, bet ir pikantiškus patiekalus: padažus, sriubas ar troškinius. Šis netipinis ingredientas puikiai tinka įvairiausių pagardų, tinkančių prie paukštienos patiekalų. Ruošiant šiuos patiekalus ji dažniausiai naudojama tarkuota ir dedama į paukštienai skirtus marinatus ar padažus. Be to, klementinų žievelė gali pasitarnauti ir verdant arbatas.

„Supjaustykite klementinų žievelę plonomis juostelėmis ir leiskite jai kelias dienas pabūti kambario temperatūroje, kad  išdžiūtų. Sudėkite džiovintas žieveles į sandarius indelius ir gaminkite arbatą – tiesiog užpilkite jas karštu vandeniu ir kelias minutes palikite, kad pritrauktų. Gardinkite šviežių klementinų sultimis, medumi, netgi šviežiais rozmarinais“, – pasakoja J. Sabaitienė.

Visgi, populiariausias būdas ruošti klementinų žieveles – jas cukruoti, o vėliau panaudoti desertų gamyboje. Žieveles reikėtų lėtai virti cukraus sirupe, vėliau sudėti į skardą ir palikti sustingti. J. Sabaitienė ir dalijasi net penkiais gardžiais pyragų ir tortų su klementinais receptais. 

Tortas su klementinais ir rikota 

Jums reikės: 

Biskvitui:

5 kiaušinių

5 v. š. karšto vandens

180 g cukraus

200 g miltų

1 a. š. kepimo miltelių

1 klementino tarkuotos žievelės

Papuošimui:

2 klementinų

20g pistacijų

Rikotos kremui:

500 g rikotos

200 ml grietinėlės

3 v. š. cukraus pudros

1 a. š. vanilės ekstrakto

2 klementinų sulčių ir tarkuotos žievelės

100 g kapotų pistacijų

5 g želatinos

Gaminimas:  

Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pirmiausia paruoškite biskvitą. Kiaušinius išplakite elektriniu plaktuvu iki standumo, įpilkite karšto vandens ir, po truputį berdami cukrų, plakite dar apie 5 minutes. Dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, supilkite juos į kiaušinių masę. Viską išmaišykite iki vientisos masės ir sudėkite klementinų žievelę. Apvalią kepimo formą padenkite kepimo popieriumi, supilkite į ją paruoštą tešlą ir kepkite orkaitėje 25–30 minučių. Palaukite, kol iškepęs biskvitas atvės, ir išilgai perpjaukite jį į dvi lygias apvalias dalis. Želatiną užpilkite trupučiu šalto vandens ir palaukite, kol išbrinks.

Nedideliame puode pakaitinkite grietinėlę, supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol želatina visiškai ištirps. Į švarų indą sudėkite rikotą, supilkite grietinėlės ir želatinos mišinį, klementinų sultis, vanilės ekstraktą, suberkite cukraus pudrą bei tarkuotą klementinų žievelę ir viską gerai išplakite elektriniu plaktuvu. Į paruoštą kremą įmaišykite kapotas pistacijas. Apvalios formos dugną padenkite vienu biskvito sluoksniu, ant viršaus tolygiai paskirstykite kremą, uždenkite kitu biskvito sluoksniu ir šaldykite tortą šaldytuve bent 3–4 valandas. Kai kremas sutvirtės, išimkite tortą iš formos, apibarstykite cukraus pudra ir papuoškite klementinais bei pistacijomis. 

Tortas su migdolais, baltuoju šokoladu ir klementinais

Jums reikės:

Pagrindui:

150 g smulkių miltų

10 g kepimo miltelių

100 g maltų migdolų

150 g kambario temperatūros sviesto

150 g kokosų cukraus

4 kiaušinių

1 a. š. vanilės ekstrakto

2 klementinų (sulčių ir žievelės)

Įdarui:

10 g želatinos

200 g plakamosios grietinėlės

200 g baltojo šokolado

500 g kreminio sūrio

1v. š. agavų sirupo

1 klementino (sulčių ir žievelės)

Gaminimas:

Viename dubenyje sumaišykite miltus, migdolus ir kepimo miltelius, o kitame – sviestą ir kokosų cukrų. Maišykite sviestą, kol jis taps minkštas ir kreminis, tuomet vieną po kito, vis pamaišydami, įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės ekstraktą bei klementinų sultis. Galiausiai į sviesto ir kiaušinių masę suberkite sumaišytus sausuosius ingredientus, vėl pamaišykite ir suberkite tarkuotą klementinų žievelę. Dvi 20 cm skersmens kepimo formas išklokite kepimo popieriumi, kiekvienos jų dugną padenkite paruošta tešla ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 180 °C. Kepkite pyrago pagrindą apie 25–30 minučių, tuomet ištraukite iš orkaitės, palaukite, kol jis šiek tiek atvės ir kiekvieną dalį padalinkite perpus taip, kad iš viso gautumėte 4 apvalius pagrindo sluoksnius. Išspauskite įdarui skirto klementino sultis, supilkite į jas želatiną ir palaukite, kol ši išbrinks. Nedideliame puode pakaitinkite plakamąją grietinėlę, prieš pat jai užverdant nukelkite puodą nuo viryklės ir suberkite gabalėliais sulaužytą šokoladą.

Apie minutę luktelėkite, kol šokoladas ištirps, tuomet su visomis klementinų sultimis į grietinėlę supilkite išbrinkusią želatiną ir maišykite, kol ištirps ir želatina. Švariame inde rankiniu plaktuvu išplakite kreminį sūrį ir agavų sirupą, į gautą kremą suberkite tarkuotą klementinų žievelę, supilkite balto šokolado bei grietinėlės mišinį ir viską gerai išmaišykite. Kai kremas sustandės, padenkite juo visus paruoštus pyrago pagrindo sluoksnius, sudėkite juos vieną ant kito, likusiu kremu padenkite tortą iš išorės ir įdėkite jį į šaldytuvą. 

Klementinų ir imbiero pyragas

Jums reikės:

½ puodelio sviesto

¾ puodelio cukraus

2 kiaušinių

½ puodelio klementinų sulčių

1 ½ puodelio miltų

1 a. š. malto imbiero

1 a. š. cinamono

½ a. š. kvapiųjų pipirų

¼ a. š. druskos

2 v. š. klementinų žievelės

1 a. š. kepimo miltelių

½ a. š. sodos

Gaminimas: 

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Ištirpinkite sviestą. Į dubenį suberkite cukrų, supilkite sviestą. Masę gerai išplakite plaktuvu. Įmuškite kiaušinius, supilkite klementinų sultis ir plakite, kol viskas gerai išsimaišys. Kitame dubenyje sumaišykite miltus, maltą imbierą, cinamoną, kvapiuosius pipirus, druską, tarkuotą klementinų žievelę, kepimo miltelius ir sodą. Viską išmaišykite ir gautą masę sudėkite į sviesto mišinį, dar kartą išmaišykite. Supilkite pyrago tešlą į kepimo formą ir kepkite orkaitėje 30-35 minutes. Leiskite pyragui visiškai atvėsti, tada supjaustykite jį griežinėliais ir patiekite su plakta grietinėle ir klementinų skiltelėmis. Skanaus.

Veganiškas sūrio pyragas su kokosais ir klementinų žele

Jums reikės: 

75 g datulių

50 g avižų

30 g pekano riešutų

250 šilkinio tofu

3 v. š. kokosų sviesto

3 v. š. klevų sirupo

1 v. š. citrinos sulčių

1 puodelio klementinų sulčių

1 v. š. želatinos miltelių

Gaminame:

Datules pamirkykite šiltame vandenyje, kad jos suminkštėtų. Į trintuvą sudėkite datules, avižas ir pekano riešutus. Viską susmulkinkite iki vientisos masės. Keksiukų kepimo formeles ištepkite riebalais ir sudėkite datulių masę į dugną. Į trintuvą sudėkite šilkinį tofu, kokosų sviestą, supilkite klevų sirupą ir citrinų sultis. Viską sutrinkite ir sluoksniuokite ant datulių masės viršaus. Į nedidelį puodą supilkite klementinų sultis, įberkite želatinos miltelių ir kelias minutes pavirkite. Dar šiltą želė masę supilkite ant gautų pyragaičių viršaus. Galiausiai sudėkite į šaldytuvą ir palaukite kol sustings.

Klementinų pyragas su spanguolėmis

Jums reikės:

3 puodelių miltų

16 g arbatinio šaukštelio kepimo miltelių

60 g puodelio smulkintų džiovintų spanguolių

1/2 puodelio cukraus

3 kiaušinių

Klementinų žievelės

Aliejaus

1 puodelio nesaldinto jogurto

1 a. š. vanilės ekstrakto

Gaminame:

Miltus sumaišykite su kepimo milteliais. Į dubenį su džiovintomis spanguolėmis įberkite 1 šaukštą miltų ir jas apvoliokite. Atidėkite į šalį. Į kitą dubenį suberkite cukrų ir kiaušinius. Suplakite šakute arba mikseriu. Sudėkite tarkuotą klementinų žievelę, įpilkite aliejų, vanilės ekstraktą, jogurtą ir viską išmaišykite. Sudėkite miltų mišinį ir išmaišykite iki vientisos masės. Tada suberkite džiovintas spanguoles ir dar kartą išmaišykite. Supilkite pyrago tešlą į kepimo formą, prieš tai pateptą riebalais ir pabarstytą miltais. Kepkite iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje 35-40 min. arba kol pyragas taps auksinės spalvos. Iškepus leiskite jam pravėsti. Apibarstykite cukraus pudra.