Sotus ir baltymais turtingas pyragas patiks tėčiams – pradžiuginkite juos rikotos sūrio desertu (receptas)

Sotus ir baltymais turtingas pyragas patiks tėčiams – pradžiuginkite juos rikotos sūrio desertu (receptas)

Švelnaus skonio itališkas išrūgų sūris labiau primena pertrintą lietuvišką varškę, tad dažniausiai rikota dedama į pyragus ir kitus desertus: subtilus skonis bei kreminė konsistencija jiems itin tinka. Sveikatai palankios mitybos konsutantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad rikota yra ypač naudinga dėl nemažo kiekio visaverčių baltymų ir sąlyginai nedidelio kaloringumo. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pastebi, kad nors minkštųjų sūrių kategorijoje pagal pardavimus pirmauja maskarponė, pirkėjai jau atranda ir rikotos privalumus. Tad artėjant birželio 4-ajai, Tarptautinei sūrių ir Tėvo dienai, technologai kviečia savo brangų žmogų nustebinti sveikatai palankiu desertu.

Rikota – kalcio ir fosforo šaltinis

Nors įvairių desertų gamybai dažnai pasirenkama maskarponė, kartais verta ją pakeisti drėgnesne, rupesne ir mažiau kaloringa rikota. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tradicinės rikotos kaloringumas nėra didelis – apie 150 kalorijų šimte gramų.

„Šis minkštasis sūris vertinamas dėl visaverčių baltymų, kurių tokiame kiekyje yra apie 8 gramus. Rikota galėtų būti įvardijama ir kaip kalcio bei fosforo šaltinis, joje randama šiek tiek kalio, seleno, vitamino K, o taip pat nemažai vitamino B12 – jis itin svarbus žmonėms, kurie riboja gyvūninės kilmės maistą, bet neatsisako pieno produktų. Jei vitamino B12 dienos norma yra trys mikrogramai, tai šimte gramų šio minkštojo sūrio jos yra apie trečdalis normos – 0,9 mikrogramo“, – teigia dr. E. Gavelienė.

Pasak gydytojos dietologės, nors mūsų kasdienybėje rikota nėra itin įprasta sūrio rūšis, tačiau ją galima panaudoti pačių įvairiausių patiekalų gamyboje: salotoms, kepiniams, gardinant košems ar omletus – taip kartu gausite ir naudingų baltymų.

„Kreminė, šiek tiek saldoko skonio rikota puikiai tinka raciono paįvairinimui, o kaip sūrį naudosite – tik fantazijos reikalas. Įprastesnė mums rikota gaminama iš karvių pieno, bet jos yra ir iš ožkų ar avių pieno išrūgų, taip pat, priklausomai nuo naudojamo pieno, skiriasi ir sūrio riebumas. Turintiems sveikatos bėdų žmonėms reikėtų atkrepti dėmesį, kad rikotoje yra ir sočiųjų riebalų rūgščių (apie 6 gramus šimte gramų), tad vertėtų skanauti šio sūrio rečiau ir mažais kiekiais. Sveikatai palankesnis visiems valgytojams būtų mažiau riebus sūris“, – sako gydytoja dietologė.

Pirkėjai atranda rikotos sūrį

Itališko maisto gerbėjai tikrai ras, kur šį sūrį pritaikyti: pasak „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, rikota gali būti puikus pagrindas įvairioms užtepėlėms, padažui makaronams ar troškiniui, salotoms ir desertams. „Rikotos skoninės savybės geriausiai atsiskleidžia ragaujant ją šaltą, bet sūrį tikrai galima ir termiškai apdoroti. Tik reikia turėti omenyje, kad rikotai netinka aukšta temperatūra – gali atsirasti nemalonus kvapas. Tad rekomenduojama rikotą šildyti pamažu ar įmaišyti į vidutinės temperatūros padažus. Patartina po apdorojimo nepagailėti tyro alyvuogių aliejaus – tai padeda rikotos sūriui išlikti minkštam ir dar geriau atskleisti savo savybes“, – pataria O. Suchočeva.

Rikota nuo kitų minkštųjų sūriu skiriasi ne tik skoninėmis savybėmis, bet ir gamybos procesu. „Dauguma sūrių gaminami, naudojant lėtą fermentacijos ir brandinimo procesą, kai tuo tarpu rikota gaminama naudojant šilumą ir išrūgas – apdorojant nuo mocarelos ar provolono sūrio gamybos likusius išrūgų likučius. Taip pat rikota neturi tokių gerų tirpimo savybių – reaguodama su šiluma ji išlaiko savo tekstūrą. Taip pat rikotoje mažiau riebalų (6-11%), kai tuo tarpu minėtoje maskarponėje jų gali būti iki 50%. Tad pirkėjai, norintys vartoti mažiau riebų maistą jau atranda rikotą ir pritaiko ją savo racione“, – pastebi komercijos operacijų vadovė.

Ji primena, kad prekybos tinklas visoje Lietuvoje sumažino daugiau kaip 600 pirkėjų mėgstamų produktų įprastas kainas iki bene žemiausių rinkoje. „Prieš tai atlikta apklausa parodė, kad 40 proc. pirkėjų stebi kainas skirtinguose prekybos centruose. Nuo šiol to nebereikia daryti – prekybos tinkle „Rimi“ visas mėgstamas prekes galima įsigyti už patrauklią kainą. Taigi, nebereikia rinktis tarp keleto skirtingų prekybos vietų, norint susirinkti savo kasdienį produktų krepšelį, užteks vos vieno apsilankymo fizinėje parduotuvėje arba užsakymo suformavimo elektroninėje erdvėje „Rimi.lt“, – pažymi ekspertė.

Technologai kviečia išsikepti gaivų rikotos sūrio pyragą, kuris tiks šeimos šventėms.

Rikotos sūrio pyragas

RECEPTAS

Pyrago pagrindui reikės:

400 g trapios tešlos sausainių;

150 g sviesto;

1 šaukšto malto cinamono.

Įdarui reikės:

700 g rikotos sūrio;

2 šaukštų kvietinių miltų;

4 vnt. kiaušinių;

150 g baltojo cukraus;

0,5 vnt. apelsino sulčių;

1 vnt. citrinos sulčių.

Viršutiniam sluoksniui reikės:

500 g riebios grietinės;

1,5 šaukšto cukraus pudros.

Gaminimo eiga:

Sutrinkite sausainius ir supilkite ištirpintą sviestą.
Sutrintus sausainius su išlydytu sviestu sudėkite į kepimo formą, išlyginkite dugną ir suformuokite kraštus.
Į atskirą indą sudėkite rikotą, supilkite cukrų, apelsinų ir citrinų sultis. Visus ingredientus lengvai išmaišykite.
Masę supilkite ant sausainių su išlytu sviestu ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 50 min.
Leiskite pyragui atvėsti 20 minučių.
Kol pyragas vėsta, sumaišykite grietinę su cukraus pudra.
Kai pyragas atvės, supilkite sumaišytą grietinę su cukraus pudra ant pyrago ir palikite šaldytuve bent 12 valandų.
Skanaus!