Šventiškesnės šokoladinio braunio versijos: 5 netikėti ingredientai ypatingam skoniui

Šventiškesnės šokoladinio braunio versijos: 5 netikėti ingredientai ypatingam skoniui

Artėjant šventėms dairomės įvairiausių desertų receptų, eksperimentuojame, tarpusavyje deriname netikėtus ingredientus, todėl pirmoji gruodžio pusė – puikus metas desertų ruošimo treniruotei prieš Kalėdas ar Naujuosius metus. Jeigu šįmet šeimą planuojate nustebinti šokoladiniu desertu, namuose verta pasigaminti braunio. O klasikinį jo receptą dar papildžius įmantresniais ingredientais – jis įgaus visai naujų spalvų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad prieš šventes pirkėjų dėmesio susilaukia ne tik jau paruošti konditerijos gaminiai, bet ir teminiai, specialiai Kalėdoms skirti saldumynai. 

„Kalėdinis laikotarpis – neįsivaizduojamas be desertų, o kad tinklo pirkėjai jų rastų pagal kiekvieno skonį – esame paruošę gausų asortimentą. Parduotuves neseniai pasiekė specialiai šventėms kurti skanėstai. O dar rudenį pristatėme desertus, kuriuos įkvėpė šaltojo sezono skoniai – riešutai, cinamonas, mandarinai. Pastebime, kad artėjant šventėms jie sulaukia daug susidomėjimo Visada daug dėmesio skiriame kepinių sudėčiai. Ieškantiems sveikesnių kepinių siūlome ir desertų be pridėtinio cukraus, laktozės, kvietinių miltų“, – teigia V. Budrienė.

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditeris, sako, kad braunis – vienas mėgstamiausių amerikiečių desertų. Šis desertas JAV toks populiarus, kad gruodžio 8-ąją minima jo diena. Amerikoje braunis ypač išpopuliarėjo XX amžiaus pirmoje pusėje. Sakoma, kad jo recepto šaknys susidėjo iš pačių įvairiausių kultūrų mikso. Braunis susideda iš Pietų Amerikoje mėgstamų ingredientų, europietiškų kepimo tradicijų bei azijietiško valgymo būdo, kai valgoma rankomis. 

„Braunių būna pačių įvairiausių: jie gali būti purūs arba pyragą primenančios tekstūros, šlapi ar sausesni. Paprastai jie valgomi rankomis, dažnai – kartu su pienu, patiekiami šilti su ledais, plakta grietinėle arba apibarstyti cukraus pudra. Kadangi braunį pasigaminti nesudėtinga – JAV šis desertas dažnai ruošiamas ir namuose. Be to, jam nereikia ir jokių įmantrių ingredientų. Užtenka miltų, kiaušinių, sviesto, kakavos miltelių ir cukraus“, –  pasakoja T. Lauvray. 

Kaip teigia jis, šio deserto paruošimas nereikalauja nei daug pastangų, nei laiko. O gražiai jį padekoravus ir papildžius netikėtais ingredientais braunis gali tapti tikra puošmena artėjančių švenčių stalui.

Kokiais ingredientais pagardinti braunį?

Įberkite smulkintų riešutų. Susmulkinkite žiupsnelį pekano, lazdyno, anakardžių, graikinių ar migdolų riešutų peiliu arba juos sudėkite į trintuvą. Prieš kepant – įmaišykite jų į braunio tešlą. Taip jis įgaus labiau žemiško skonio.

Įdėkite sausainių gabalėlių. Jeigu norite, kad braunis būtų sausesnis – į tešlą įmaišykite susmulkintų sausainių. Tiesa, su kiekiu nepersistenkite – smulkintų sausainių užteks ir vieno puodelio. 

Mėgstantiems saldžiai – zefyrai. Tikrų tikriausiems smaližiams į braunių tešlą patariama įmaišyti mažų zefyriukų. O jeigu norite, galite pasigaminti ir zefyrų glajų. Prieš baigiant kepti brauniui, apibarstykite jį zefyrais ir dėkite į orkaitę. Kai zefyrai išsilydys – ištraukite iš orkaitės ir mėgaukitės.

Įmaišykite daržovių. Brauniai gali būti ne tik skanūs, bet ir maistingi. Ypač, jeigu juos pagardinsite daržovėmis. O svarbiausia – tinkamai jas pasirinkti. Brauniams puikiai tinka burokėliai, saldžiosios bulvės, avokadai, cukinijos – visos daržovės, kurios turi pakankamai švelnų, neįkyrų skonį.

Natūraliam saldumui – vaisiai ir uogos. Bananai, braškės, slyvos, citrinos, šilauogės, avietės –puikiai dera su šokoladinio braunio skoniu. O jeigu šaldiklyje turite šaldytų uogų – nepamirškite panaudoti ir jų.

T. Lauvray siūlo tris lengvai pagaminamus braunio receptus, kuriuos lengvai paruošite namuose.

Braunis su avokadų glajumi 

Jums reikės:

300 g juodojo šokolado

2 v. š kokosų aliejaus

2 vidutinio dydžio avokadų

½ puodelio medaus arba klevų sirupo

1 v. š vanilės ekstrakto

3 kiaušinių

½ puodelio kakavos miltelių

½ puodelio kokosų miltų

Glajui pagaminti reikės: 

1 vidutinio dydžio avokado

3 v. š kakavos miltelių

3 v. š klevų sirupo

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite popieriumi. Į dubenį, pastatytą virš verdančio vandens, sudėkite juodąjį šokoladą ir kokosų aliejų. Šokoladą ištirpinkite ir maišykite, kol gausite vientisą masę, tada nukelkite nuo ugnies ir atidėkite į šalį. Avokadus sudėkite į virtuvinį kombainą ir sutrinkite iki vientisos masės. Į didelį indą įmuškite kiaušinius, įmaišykite kokosų miltus ir kakavos miltelius. Supilkite juodąjį šokoladą ir sudėkite trintus avokadus. Maišykite, kol tešla taps vientisa. Tešlą supilkite į paruoštą skardą ir paskirstykite. Kepkite 12-15 min. arba kol tešlos viršus taps kietas. Išimkite iš orkaitės ir leiskite atvėsti. Paruoškite glajų. Avokadą sutrinkite virtuviniame kombaine, įpilkite kakavos miltelių ir  klevų sirupo. Glajumi aptepkite braunio viršų. Skanaus!

Braunis su bananais

Jums reikės:

1 puodelio trintų bananų

2 didelių kiaušinių

2/3 puodelio sviesto

1 puodelio universalių miltų

½ puodelio kakavos miltelių

1 a. š kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

Žiupsnelio cukraus

¾ puodelio šokolado drožlių

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite popieriumi. Sviestą ištirpinkite ir atidėkite į šalį, kad atvėstų. Vidutinio dydžio dubenyje sumaišykite miltus, kakavos miltelius, kepimo miltelius ir druską. Į tą patį indą įmuškite kiaušinius ir viską gerai išmaišykite. Sudėkite trintus bananus, suberkite cukrų, ištirpintą sviestą ir vanilę. Sudėkite šokolado drožles. Masę išmaišykite ir supilkite į kepimo skardą, tešlą gerai paskirstykite. Kepkite 40 minučių. Supjaustykite, patiekite ir mėgaukitės!

Braunis su zefyrais

Jums reikės: 

2 puodelių cukraus

3 didelių kiaušinių

½ puodelio ištirpinto sviesto

½ puodelio augalinio aliejaus

¾ puodelio miltų

1 puodelio kakavos miltelių

Žiupsnelio druskos

1 puodelio šokolado drožlių

2 puodelių nedidelių zefyrų

Gaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros. Kepimo skardą išklokite popieriumi. Vidutiniame dubenyje persijokite miltus ir kakavos miltelius. Įberkite druskos ir atidėkite į šalį. Į kitą indą sudėkite cukrų ir kiaušinius. Išplakite plaktuvu. Supilkite ištirpintą sviestą, miltus, kakavos miltelius, druską. Masę supilkite į dubenį su miltais. Ant viršaus suberkite zefyrus ir šokolado drožles. Viską gerai išmaišykite ir supilkite į kepimo skardą. Kepkite 45 minutes. Prieš pjaustydami ir patiekdami visiškai atvėsinkite. Mėgaukitės!