Tarptautinė dešrainių diena: svarbiausias ingredientas ir du receptai, kurie nepaliks abejingų

Tarptautinė dešrainių diena: svarbiausias ingredientas ir du receptai, kurie nepaliks abejingų

Liepos 23 d. minima tarptautinė dešrainių diena gali tapti puikia proga namuose surengti dešrainių vakarėlį ir išbandyti pačius netikėčiausius skonių derinius. Patiekalas, nors ir itin lengvai bei greitai pagaminamas, tikrai nėra nuobodus, jei įdedame šiek tiek fantazijos ir pasirenkame tinkamus ingredientus, sako „Mantinga“ technologė Daiva Beržanskienė.

Dešrainis ypač asocijuojasi su vasara, kai darže auga svogūnai, agurkai, pomidorai – visas kiemas tarsi kviečia gaminti. Kaip pažymi D. Beržanskienė, jei dešrelės ir įvairūs priedai – skonio reikalas, tai tinkama bandelė yra vienas svarbiausių pavykusio dešrainio ingredientų.

„Svarbiausias kriterijus renkantis dešrainių bandeles – jų tekstūra. Ruošiant bandeles – šildant, apkepant grilyje, orkaitėje ar keptuvėje – jos turėtų išlaikyti formą, nesutrupėti, pakeptos bandelės turėtų pasidengti traškia plutele, tačiau viduje būti minkštos ir tirpstančios burnoje. Tad reikėtų rinktis iš tų gaminių, kurie yra pakankamai tvirti išorėje, tačiau purūs ir minkšti viduje“, – sako „Mantinga“ technologė.

Taip pat, pasak jos, renkantis dešrainių bandeles vien jau dėl patogumo pirmiausia vertėtų ieškoti įpjautų bandelių. „Dažnas bent kartą gaminęs dešrainius ir turėjęs pats įpjauti bandelę per vidurį ir paskui dėti į jį pagardus, turbūt pastebėjo, kad kartais tai gali būti gan sudėtingas iššūkis, tad mūsų gaminamos bandelės jau yra perpjautos“, – komentuoja D. Beržanskienė.

Skoniais turtingas amerikietiškas dešrainis

4 porcijoms jums reikės:

4 juostelių šoninės
4 pasirinkto skonio dešrelių
0,5 puodelio majonezo
4 „Mantinga“ amerikietiškų dešrainių bandelių „Cosmos“
1 saujos supjaustytos romaninės salotos
1 puodelio valgomojo šaukšto pjaustytų pomidorų
2 v. šaukštų smulkiai pjaustytų laiškinių česnakų

Apsukite dešreles šoninės juostelėmis, gaminimo metu galuose ją užtvirtinkite dantų krapštukais. Didelėje vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje (arba grilyje) apkepinkite dešreles, jas vartydami, kad šoninė tolygiai apskrustų. Kepkite, kol šoninė taps traški.

„Dešrelėms kepant, bandeles pašildykite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, grilyje ar kitoje keptuvėje kelias minutes, kol plutelė paruduos. Kiekvienos bandelės vidų ištepkite majonezu, įdėkite romaninės salotos ir pomidorų. Galiausiai, įdėkite apkepusią dešrelę ir apibarstykite viską laiškiniu česnaku“, – procesą komentuoja D. Beržanskienė.

Prancūziška elegantiško dešrainio versija

4 porcijoms jums reikės:

4 pasirinkto skonio dešrelių
4 „Mantinga“ prancūziškų dešrainių bandelių „Cosmos“
Aštrių garstyčių pagal skonį
Saujelės smulkiai tarkuoto „Gruyere“ (arba „Goudos“, „Ementalio“) sūrio

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių, užkaiskite nedidelį puodą dešrelėms apvirti. Kol dešrelės verda (jokiu būdu nepervirkite), minutei į įkaitintą orkaitę pašaukite dešrainių bandeles.

Iš orkaitės išimtų bandelių vidų padenkite garstyčiomis, įdėkite dešrelę, įberkite šiek tiek pasirinkto kietojo ar puskiečio sūrio. Trumpam pašaukite dešrainius į orkaitę, kad sūris išsilydytų.

„Tradicinės prancūziškų dešrainių bandelės netalpina tiek daug ingredientų, kaip amerikietiškos, tačiau namuose surengtos dešrainių fiestos metu gali tapti puikiu patiekalu. Beje, gaminant dešrainius su prancūziškomis bandelėmis visada galima eksperimentuoti, pavyzdžiui, apsukant bandelę šoninės juostele ar apibarstant pasirinktu sūriu“, – sako D. Beržanskienė.