Vaikas raukosi, kai siūlote daržovių? Gydytojos patarimai tėvams ir 3 spalvingi receptai, kurie patiks net mažiesiems
Visi esame girdėję tiesą – vaikai turi suvalgyti penkias vaisių ir daržovių porcijas per dieną. Tačiau dažni tėvai su liūdesiu sutiktų, kad ši rekomendacija yra nemenkas iššūkis. Žaliųjų daržovių, kurios turėtų sudaryti apie pusę rekomenduojamų daržovių kiekio ir kurių labai reikia augantiems organizmams, vaikai neretai visai atsisako. Tačiau nėra padėties be išeities – prekybos tinklas „Iki“ dalijasi efektyviais gydytojos metodais ir 3 tinklaraštininkės idėjomis žaismingiems patiekalams.
„Prasidėjęs pavasaris akivaizdžiai atsispindi ir pirkinių krepšeliuose. Matome, kad pirkėjai naudojasi proga po žiemos jau pasimėgauti šviežio derliaus daržovėmis, taip pat aktyviai dairosi įvairovės. Pavyzdžiui, žaliosios lapinės ar „Iceberg“ salotos – klasika, atrandanti vietą dažname krepšelyje. Tačiau pastebime, kad įprastu pasirinkimu jau tapę ir gražgarstės, lapiniai kopūstai, „pak choi“, o ypač – jei šie užauginti Lietuvoje. Taip pat akivaizdi tendencija, kad šiuolaikinis pirkėjas vertina patogumą – ieško ir jau paruoštų salotų mišinių ar vartojimui iškart tinkančių šviežių žalumynų, kurių nebereikia plauti“, – sako Gintarė Kitovė, „Iki“ komunikacijos vadovė.
Ne tik vitaminų, bet ir kalcio šaltinis
Vis dar gajus mitas, kad salotos nesuteiks pakankamai energijos, nes jose mažai kalorijų, todėl į patiekalus įtraukiamos tik kaip garnyras, o ne pagrindinis maistas. Bet iš tikrųjų tai puikus energijos užtaisas organizmui, ypač reikalingas sparčiai augantiems ir besivystantiems vaikams, įsitikinusi konsultacijų klinikos „Endobiogenika“ gydytoja Jurgita Šukevičienė. Ji pažymi, kad salotose yra daug kalcio, reikalingo kaulų augimui.
„Priklausomai nuo salotų rūšies, 100 gramų salotų gali būti nuo 36 mg iki 250 mg kalcio, kai tuo tarpu 100 ml pieno yra 125 mg kalcio. Salotose taip pat yra daug vitamino A, reikalingo sveikai imuninei sistemai, apsaugai nuo infekcijų ir geram regėjimui. Žalumynų lapuose esanti folinė rūgštis būtina normaliam ląstelių ir smegenų vystymuisi, DNR sintezei, netgi yra duomenų, kad padeda kalbos vystymuisi. Salotose taip pat gausu B, C, ir K grupės vitaminų bei geležies, o jų skaidulos padeda žarnyno veiklai, užtikrina, kad maitinsime tik gerąsias žarnyno bakterijas ir taip formuosime teisingą mikroflorą“, – sako gydytoja.
Kaip motyvuoti vaikus valgyti daržovių?
Sveikos mitybos specialistai ir gydytojai gerus mitybos įgūdžius ragina formuoti ankstyvoje vaikystėje, kad vėliau salotų ir daržovių valgymas taptų įpročiu. Medicinos klinikos „Pagalba mažyliui“ vaikų gydytoja Eglė Landzbergaitė-Manuilova tėvams pataria pasitelkti išradingumą, įtraukti vaikus į maisto pirkimą, gamybą ir net serviravimą.
„Tyrimai rodo, kad ir maisto pateikimas lėkštėje, ir net proporcijos lemia didesnį susidomėjimą vaisiais ir daržovėmis. Rekomenduoju pradėti nuo mažos daržovių porcijos ir ją po truputį didinti. Bendraudami, kalbėdamiesi apie vertingas maisto medžiagas motyvuosite vaikus paragauti“, – pataria gydytoja E. Landzbergaitė-Manuilova.
Gydytoja taip pat primena, kad vaikų mityba priklauso nuo tėvų mitybos: „Taigi, mano pagrindinė rekomendacija būtų ne tik vaikams siūlyti įvairias daržoves, bet ir patiems jų kuo daugiau valgyti. Šitaip nuo mažų dienų padėsite formuotis suvokimui, kad daržovės yra ne tik sveika, bet ir skanu. Tai puikiai iliustruoja taisyklę, kad geras pavyzdys užkrečia. Naujausi tyrimai net skatina siūlyti vaikams kuo įvairesnių skonių (saldu, rūgštu, net kartu) nuo kuo ankstesnio amžiaus, nes būtent tuomet įvairių skonių patyrimas slopina neigiamą atsaką toliau ragauti bei gerina įvairovę mityboje“.
Daugelis šalių švietimą apie daržovių naudą yra įtraukę ir mokyklose, tačiau tyrimai rodo, kad tai paranku daryti jau nuo priešmokyklinio amžiaus, darželinukams. Tinklaraštininkė ir sveikos gyvensenos propaguotoja Natalija Kurganovė siūlo salotas įtraukti į vaikų jau pamėgtus kasdieninius bei spalvingus šventinius patiekalus.
„Gali būti, kad vaikų nereiks perdėm įtikinėti, nes parduotuvių lentynose neseniai pasirodė naujiena – būtent vaikams skirtos „Leafood“ salotos, kurios yra anksčiau nuskintos, mažesnės ir švelnesnio skonio. Itin patogu, kad jų nereikia plauti, tad iš pakuotės žalumynai gali keliauti tiesiai į lėkštę, į delną ar į linksmą sumuštinį. O šių salotų ambasadoriai – vaikų mėgstami Kakės Makės herojai. Spalvingos pakuotės iš karto patraukia dėmesį, tad belieka su vaikais aparti, kokį patiekalą gaminti“, – sako tinklaraštininkė. Įsigyti „Leafood“ Kakė Makė salotų galima visose dviejų ir trijų širdelių „Iki“ parduotuvėse.
N. Kurganovė siūlo tris receptus, kurie ateis į pagalbą ir skubantiems tėveliams, ir tiems, kurie namuose rengia vaikų susibūrimus, gimtadienius bei kitokias smagias šventes. Idėjų bankas gali būti beribis, tačiau svarbiausia, kad tėvai nenumotų ranka į misiją įtraukti daugiau sveiko maisto į kasdienę vaikų dietą.
Vištienos kepsnelių laiveliai
Tėvam, kuriems neretai tenka ieškoti greitų vakarienių namų šaldiklyje, tinklaraštininkė siūlo greitai paruošiamus vištienos kepsnelius, patiektus ant salotų lapų. Taip ir patiekalas atrodys žaismingesnis, ir vaikai gaus nemenką dozę žalumynų – aukso viduriukas tarp greito ir sveiko pasirinkimo.
Porcijos: 2
Reikės: pusės pakuotės (35 g) „Leafood“ Kakė Makė „Baby Green Flame“ salotų, 6 vištienos kepsnelių, pusės saldžiosios paprikos, 1 mažos morkytės, pusės agurko
Gaminame:
1. Didesnius ir tvirtesnius salotų lapelius sudėkite kaip pagrindą (galima dėti 2–3 panašaus dydžio lapelių krūvelę). Ant viršaus sudėkite juostelėmis arba kubeliais pjaustytas daržoves ir po vieną kepsnelį, paruoštą, kaip nurodyta ant pakuotės. Nedėkite labai įkaitusios mėsos ant salotų, nuo karščio žalumynai greičiau vysta.
2. Jeigu vaikai mėgsta – uždėkite patinkančio padažo arba užpilkite alyvuogių aliejaus. Beje, kepsnelius galima keisti paukštienos šlaunelių file, žuvies piršteliais, kotletukais, falafeliais, avinžirniais ar virtais ryžių makaronais.
Takų vakarėlis
Kas nemėgsta takų?! O kad būtų dar smagiau, N. Kurganovė siūlo leisti mažiesiems susikonstruoti savo svajonių takus. Organizuojant takų vakarėlį vaikams, tradicinius kukurūzų krepšelius verta keisti mažesnėmis kukurūzų geldelėmis – jiems bus daug lengviau juos ruošti ir valgyti. Takai nuostabūs tuo, jog produktus galite parinkti tokius, kokius vaikai labiausiai mėgsta, nepamiršdami salotų. O jeigu tai pirmas kartas – tinklaraštininkė rekomenduoja šiuos.
Porcijos: 4
Reikės: 250-300 g kalakutienos faršo, pusės vištienos sultinio kubelio, 1-2 šaukštų pomidorų padažo, 1 skardinės konservuotų kukurūzų (90 g), 1 avokado, 150-200 g vyšninių pomidoriukų, 1 saldžiosios paprikos, 1 pakuotės (70 g) „Leafood“ Kakė Makė „Baby Romaine“ arba „Baby Green Flame“ salotų, 1 pakuotės kukurūzų geldelių (arba krepšelių takams).
Gaminame:
1. Keptuvėje pakaitinkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite kalakutieną. Mentele pasmulkinkite, apkepkite, įdėkite pusę trupinto sultinio kubelio ir įpilkite šiek tiek vandens, kad kubelis ištirptų. Gerai išmaišykite, pakepkite 3-5 minutes. Įdėkite pomidorų padažo ir dar kartą išmaišykite. Paragaukite – jeigu norisi, pagardinkite druska. Dėkite į dubenėlį.
2. Į atskirus dubenėlius sudėkite kukurūzus, smulkiai pjaustytus pomidoriukus, avokadą, saldžiąją papriką. Salotas suplėšykite arba supjaustykite pusiau ir dėkite į atskirą dubenį.
3. Į kiekvieną dubenėlį įdėkite po šaukštą arba žnyplutes maistui. Leiskite vaikams patiems susikurti savo svajonių takus!
Sumuštinis-gyvatė
Šis, atrodytų, paprastas, bet itin žaismingas būdas pateikti sumuštinius, nustebins net ir daug mačiusius vaikus. Puikiai tiks gimtadieniams!
Porcijos: 8
Reikės: 1 ilgojo prancūziško batono, 5 šaukštų tepamo sūrio, 100 g pjaustyto fermentinio sūrio, 100 g riekelėmis pjaustytos vištienos filė dešros, pusės pakelio (35 g) „Leafood“ Kakė Makė „Baby Romaine“ arba „Baby Green Flame“ salotų, 1-2 pomidorų, 1 agurko, 1 paprikos, 1 putpelės kiaušinio, dantų krapštukų.
Gaminame:
1. Išvirkite kiaušinį ir palikite atvėsti. Tuo tarpu išilgai įpjaukite batoną. Kad galiukai nelūžtų, galite jį šiek tiek sudrėkinti. Išimkite šiek tiek minkštosios dalies, kad sumuštinis stabiliau laikytųsi.
2. Batoną suraikykite į 9-10 dalis. Galiukas bus galva – palikite jį šiek tiek ilgesnį už likusias dalis.
3. Vidines puses ištepkite sūriu. Ant apatinės dalies sudėkite salotas, mėsytę, riekelėmis pjaustytus pomidorus, agurką ir sūrį. Užvožkite viršutine batono dalimi. Galite sutvirtinti dantų krapštuku, tik būtinai įspėkite vaikus arba išimkite juos prieš valgant.
4. Konstruokite gyvatės galvą: viršuje įsmeikite du dantų krapštukus. Į juos įbeskite per pusę perpjautą putpelės kiaušinį. Taip pat galima naudoti alyvuoges, mažus pomidoriukus ar kitokius apvalius produktus. Atpjaukite maždaug 1 cm pločio ir 4 cm ilgio paprikos juostelę. Jos gale įpjaukite apverstą V raidę – tai bus gyvatės „liežuvis“. Įkiškite „liežuvį“ gyvatei į „burną“ (galima naudoti ir marinuotą papriką).
5. Išrikiuokite kūrinį vorele. Priekyje, žinoma, tebūnie gyvatės galva.