Vaikystės skonis – kondensuotas pienas: iš kur jis kilo ir kaip jo pasigaminti namuose?

Vaikystės skonis – kondensuotas pienas:  iš kur jis kilo ir kaip jo pasigaminti namuose?

Kondensuoto pieno tikriausiai esame ragavę visi. Jis puikiai tinka tiek kavai ar arbatai pagardinti, tiek įvairiausiems desertams gaminti. O pasitelkę fantaziją kondensuotu pienu pasaldinsite ir savo šventinį stalą. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad artėjant Kalėdoms populiarėja įvairiausi žiemiški prieskoniai: gvazdikėliai ar cinamonas, o tinklo pirkėjų krepšeliuose dažnai atsiduria ir kondensuotas pienas.

Truputis istorijos

„Artėjant Kalėdoms daugiau laiko sukamės virtuvėje, šeimą lepiname įvairiausiais kepiniais, išbandome kalėdinius receptus. Jau čia pat esančių švenčių nuotaika atsispindi ir tinklo pirkėjų krepšeliuose. Žmonės dairosi įmantresnės žuvies, jūros gėrybių. Išbando ir įvairiausių desertų bei kepinių receptus: ieško skirtingų rūšių miltų, šiam sezonui būdingų prieskonių, tokių kaip cinamonas, maltas imbieras, muskato riešutų prieskoniai ar gvazdikėliai. Šaltąjį sezoną populiarus yra ir kondensuotas pienas“, – sako V. Budrienė.

Nors kartais atrodo, kad šis produktas yra tikrai tradicinis mūsų šalyje, iš tiesų kondensuotas pienas populiarus daugelyje pasaulio valstybių: Amerikoje, Indijoje, Argentinoje, Brazilijoje, Rusijoje, Azijoje bei didžiojoje Europos dalyje. Tačiau iš kur kilo šis produktas?

Remiantis keliautojo Marko Polo raštais, XIII amžiuje totoriai jau sugebėjo kondensuoti pieną. Visgi, konservuotą kondensuotą pieną 1856 m. išrado amerikietis Gailas Bordenas. Pasakojama, kad jo susidomėjimą pieno produktais ir konservavimu paskatino kelionė laivu, kurios metu jis matė, kaip dėl sugedusio šviežio pieno mirė keli vaikai. Po kelių bandymų sutirštinti pieną, Bordenas atidarė  kondensuoto pieno gamyklą, kurios produkcija labai greitai išpopuliarėjo visoje Amerikoje.

Pasigaminti galima ir namuose

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, sako, kad kondensuotas arba sutirštintas pienas yra pienas, iš kurio pašalinta dalis vandens, bei jis pasaldintas nemažu kiekiu cukraus. Sutirštintas pienas dažnai naudojamas įvairiausių desertų ir kepinių gamyboje.

„Be kondensuoto pieno neįsivaizduojamas Lietuvoje ypatingai mėgstamas tinginys. Kondensuotas pienas naudojamas žaliųjų citrinų pyrago, karamelinių saldainių, netgi ledų gamyboje. Kondensuoto pieno dedama ir į įvairiausių sausainių ar šokoladinio pyrago tešlą. O Azijoje, Vietname, kondensuotu pienu gausiai gardinama karšta ar šalta kava, netgi arbata“, – sako konditerijos ekspertas.

Kaip teigia T. Lauvray, kondensuoto pieno galima pasigaminti ir namuose. O tam prireiks vos trijų ingredientų – pieno, cukraus ir sviesto. „Sutirštintas pienas gaminimas nesudėtingai. Tereikia ant ugnies pavirti pieną sumaišytą su cukrumi. Kai skystis iš puodo nugaruos, į gautą mišinį įmaišyti sviesto ir leisti jam sutirštėti“, – teigia ekspertas ir dalijasi keliais receptais su šiuo puikiai visiems pažįstamu produktu.

Sausainiai su kondensuotu pienu ir šokoladu

Jums reikės:

3/4 puodelio ir dar kelių šaukštų sviesto

2 šaukštų cukraus

1/2 puodelio saldinto kondensuoto pieno

1 1/2 stiklinės miltų

1 šaukštelio kepimo miltelių

Žiupsnelio druskos

1/2 puodelio šokolado drožlių

Pagaminimas:

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių. Maišytuvu sumaišykite sviestą ir cukrų. Į gautą tešlą įmaišykite saldintą kondensuotą pieną. Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Į sviesto mišinį sudėkite likusius sausus ingredientus ir viską išmaišykite. Galiausiai sudėkite šokolado drožles. Rankomis iškočiokite nedidelius rutuliukus. Juos suplokite ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite apie 10 minučių, kol krašteliai taps auksinės spalvos.

Dviejų ingredientų kondensuoto pieno triufeliai

Jums reikės:

180 g kondensuoto pieno

60 g kakavos miltelių

Pagaminimas:

Nedidelę stačiakampę kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Į vidutinio dydžio dubenį supilkite kondensuotą pieną. Tuomet palengva įmaišykite kakavos miltelius. Kai tik mišinys pradės tirštėti, rankas pasitepkite alyvuogių aliejumi ir išminkykite tešlą. Tešla turi būti minkšta, bet ne lipni. Jei ji per šlapia, tiesiog įpilkite daugiau kakavos miltelių. Jei per sausa, įpilkite daugiau kondensuoto pieno. Tešlą supilkite į paruoštą formą, tolygiai paskleiskite pirštais ir apie valandą palaikykite šaldytuve. Atvėsusią tešlą išimkite iš formos ir padėkite ant pjaustymo lentos. Galiausiai ją supjaustykite ir apibarstykite kakavos milteliais. Skanaus!