Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu

Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu

Recepto autorius: Saldu sūru

Kažkur girdėjau, kad prancūzės vertina savo marčios kulinarinius sugebėjimus pagal tai, kokio plonumo crepes ji iškepa. Tiesa tai ar mitas – nežinia, bet norint iškepti plonyčius ir traškius prancūziškus lietinius tiesiog reikia žinoti keletą paprastų taisyklių:

  • svarbu neperplakti tešlos;
  •  paruošta ji turi būti grietinėlės tirštumo;
  • iškart kepti crepes negalima, tešla turi bent 30 min. pailsėti šaldytuve, kad miltai išbrinktų;
  • prieš pilant tešlą, keptuvė turi būti gerai įkaitinta bei patepta plonu sluoksneliu riebalų.

Šokoladinius lietinius kepiau pirmą kartą ir nesitikėjau, kad bus taip skanu.  Plonyčių ir traškių crepes skonį puikiai papildė švelni ir kvapni apelsininė grietinėlė. Kai jau atsiras tikrų braškių, būtinai išbandysiu variantą ir su jomis bei vaniline grietinėle.  Taigi, ypatingiems pusryčiams ar popiečio desertui  – mūsų namuose šie lietiniai bus tikrai kepami.

10-12 plonyčių lietinių iškepti prireiks:

  • 90 g miltų (naudojau 550 D)
  • 20 g kakavos
  • 1 v.š. cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • 1 vidutinio dydžio kiaušinio
  • 1 trynio
  • 290 ml pieno arba pieno-vandens mišinio
  • 15 ml arba 1 v.š. aliejaus (tirpinto sviesto)

Apelsininei grietinėlei:

  • 200 g riebios grietinėlės (35-36 proc. riebumo)
  • 2 v.š. cukraus
  • 1 a.š. vanilinio cukraus
  • 1 v.š. likerio (geriausiai tiks apelsininis Cointreau)
  • 1 a.š. tarkuotos apelsino žievelės

Į didesnį dubenį persijoti miltus, suberti druską ir cukrų. Išmaišyti ir padaryti miltų mišinyje šulinėlį. Į šulinėlį supilti išplaktus kiaušinius ir 2 v.š. pieno. Su mediniu šaukštu pamažu maišyti skystus ingredientus, kol skystis taps grietinėlės tirštumo. Miltai turi pamažu byrėti nuo kraštų į skystį, kad nesusidarytų gumuliukai. Po to pilti dar pora šaukštų pieno ir vėl maišyti iki tos pačios konsistencijos. Taip pilti pieną, kol įmaišysime visus miltus. Galiausiai įmaišyti aliejų (ar sviestą).

Jei tešloje liko gumuliukų, teks stipriau paplakti.

Paruoštą tešlą dėti į šaldytuvą 30 min., kad išbrinktų miltai.

Keptuvę plonai patepti aliejumi (ar kitais riebalais) – aš tepiau su tešlos šepetėliu, o vienam blynui iškepti užteko kelių lašelių aliejaus. Keptuvė turi būti labai gerai įkaitinta – užlašinus vandens, lašeliai šnypšdami turi “šokti“ iš keptuvės. Pilti 3 v.š. tešlos, paskirstyti ją judinant keptuvę ar voleliu. Kepti kiekvieną lietinio puselę po 1-2 min.

Visus apelsininei grietinėlei reikalingus produktus sudėti į dubenį ir plakti  iki standumo.

Lietinius patiekti su apelsinine grietinėle ir pjaustytais apelsinais (arba be jų).

Saldžių akimirkų!
Lietinių receptas: Leiths Techniques Bible
Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu
Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu
Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu
Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu
Šokoladiniai lietiniai su apelsininiu grietinėlės kremu