Keksas su alyvuogių aliejumi

Keksas su alyvuogių aliejumi

Recepto autorius: Dalios svetainė

Pagaliau išbandytas keksas su alyvuogių aliejumi, kurio vis neprisiruošdavau iškepti. Šio kekso receptas – iš Valpoličelos (Valpolicella) regiono Italijoje.

Jį reikėtų kepti apskritoje kepimo formoje su vidury įstatytu moliniu dubenėliu/puoduku kekso kiaurymei išgauti. Aš pasirinkau lengvesnį būdą ir kepiau apskritoje kiauravidurėje kekso formoje ir, manau, dėl to (kitokio šilumos pasiskirstymo) keksas gavosi sausesnis nei turėtų būti. Bet purus ir lengvos konsistensijos, gražios gelsvos spalvos. Beje, keksas nelabai saldus, maloniai jaučiasi alyvuogių aliejus, kuris, kaip ir tikėjausi, pyrago skonį padaro įdomesnį (juk dėl to ir suintrigavo šis keksas). Gaivumo suteikia tarkuota citrinos žievelė (jos dėjau daugiau nei nurodoma šaltinyje – visą arbatinį šaukštelį – kad būtų aromatingesnis kepinys), bet galima įpilti citrinų ekstrakto. Produktų kiekis yra skirtas 23 cm skersmens apvaliai kepimo formai. Aš kepiau 21 cm skersmens, todėl mano keksas gavosi gana aukštas.

Alyvuogių aliejaus keksui reikės:

  • 450 g miltų
  • 4 nemažų kiaušinių
  • 225 g cukraus
  • 1/4 a.š. tarkuotos citrinos žievelės
  • 160 ml kokybiško alyvuogių aliejaus
  • 180 ml pieno
  • 3 v.š. citrusinio skonio likerio *
  • 1 v.š. (nubrauktas) kepimo miltelių
  • sviesto formai ištepti ir džiūvėsėlių

* – šįkart įpyliau viskio ir, nors nesaldus, bet kepiniui puikiai tiko; o vietoj alkoholio galima įpilti šviežiai spaustų apelsinų sulčių

Orkaitę įkaitiname iki 160 °C. Paruošiame kepimo formą. Jei naudojame kiauravidurę kekso formą – ištepame vidų sviestu ir pabarstome džiūvėsėliais. Jei originalų kepimo būdą – apskritą kepimo formą ir molinį dubenėlį/puoduką – juos irgi ištepame sviestu, pabarstome džiūvėsėliais.
Dideliame dubenyje mikseriu iki purios gelsvos masės išplakame (didžiausiu greičiu) kiaušinius su cukrumi. Suberiame miltus, tarkuotą citrinos žievelę, aliejų, pieną, likerį ir mediniu šaukštu gerai viską išmaišome. Suberiame kepimo miltelius ir vėl išmaišome.
Tešlą sukrečiame į formą (jei kepama su moliniu puodeliu vidury, stengiamės, kad tešla nenustumtų jo į šoną), šaukštu padailiname paviršių ir šauname į įkaitusią orkaitę. Kepame, kol gražiai apskrus ir medinis iešmelis nebesivels tešla – maždaug 40 min. ar kiek ilgiau. Iškepusio kekso neišimame iš formos, pirmiausia visiškai atvėsiname ant grotelių. Pjaustome ataušusį ir patiekiame prie arbatos ar kavos. Skanaus 🙂

Recepto šaltinis: žurnalas „Saveur“ Nr. 75
Keksas su alyvuogių aliejumi
Keksas su alyvuogių aliejumi