Spanakopita – graikiškas špinatų pyragas

Spanakopita – graikiškas špinatų pyragas

Recepto autorius: Saldu sūru

Tikriausiai daugelis esame išbandę puikų sūrio ir špinatų derinį, tinkantį tiek cannelloni makaronams (tiesa, šiuo atveju naudojamas ricotta sūris), tiek lietiniams (puikus derinys ir su švelnia, ir su grūdėta varške) , tiek trapios tešlos pyragams įdaryti ir t.t. Plonytė ir traški filo tešla neužgožia įdaro ir šiam patiekalui itin tinka. Spanakopitą galima kepti kaip didelį pyragą arba kaip pyragėlius. Laukiau svečių, todėl patogumo dėlei pasirinkau pastarąjį variantą. Labai patiko tešlos lankstymo būdas – visas įdaras liko savo vietoje.

10-iai didelių arba 20-iai mažų pyragėlių reikės:

  • 5-7 atšildytų filo tešlos lakštų
  • 200 g šviežių špinatų (galima keisti šaldytais)
  • 200 g fetos sūrio (šįkart rinkausi kreminį “Fitaki“)
  • 1 vidutinio svogūno
  • 1 kiaušinio (kambario temperatūros)
  • saujelės smulkiai kapotos petražolės
  • trupučio malto muskato riešuto
  • druskos
  • pipirų
  • šlakelio citrinos sulčių
  • apie 100 g lydyto sviesto tešlai patepti

Smulkiai supjaustome svogūnus ir kepame juos aliejuje, kol pagels. Tuomet dedame pasmulkintus špinatus (jei jie buvo šaldyti – prieš kepdami atšildome). Beriame šiek tiek druskos, pipirų, muskato riešuto ir troškiname, kol špinatai suvys (šaldytus špinatus pakepiname apie 5-7 min.). Paruoštus špinatus dedame į dubenį ir palaukiame, kol gerokai praauš. Išsiskyrusį skystį (jei tokio atsiranda) nupilame. Tuomet špinatus sumaišome su sūriu, petražolėmis, dar kartą pagardiname druska ir pipirais (jei trūksta), citrinos sultimis. Galiausiai įsukame kiaušinį. Įdaras paruoštas.

Linksmoji dalis – vyniojame pyragėlius (slinkties juostos pagalba pereikite iškart į 3-ią minutę ). Tešlos lakštą patepame lydytu sviestu ir padaliname į dvi arba tris (priklauso nuo, kokio dydžio pyragėlius ruošite) ilgas juostas. Juostos gale dedame šaukštą įdaro, imame tešlą už kampelio ir užlenkiame. Ir taip lankstome, kol pasibaigia tešla. Tešlos perteklių nupjauname, patepame pyragėlį sviestu ir dedame į skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Taip suvyniojame visus pyragėlius.

Kepame iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje, kol gražiai parus.

Skanių akimirkų!
Idėja iš David Lebovitz
Spanakopita – graikiškas špinatų pyragas