Svogūnų tarta

Svogūnų tarta

Recepto autorius: Skanėstai

Anksčiau visiškai ignoruodavau receptus, kurių pavadinime yra man nesuprantamų žodžių. Ne kartą taip esu aplenkusi ir įvairiausias tartas. Kol vieną dieną atsitiktinai perskaičiau, kad šis žodis reiškia, kad patiekalas tiesiog yra pagamintas iš trapios tešlos, su kokiu nors įdaru. Kaip ten sakoma?.. Bijoma to, kas yra nepažįstama, nauja, nežinoma… O kartais už tos nežinomybės slepiasi elementarūs dalykai, į kuriuos nekreipdami dėmesio prarandam dalelę kažko įdomaus.

Šį itin paprastą ir skanų patiekalą kepu jau ketvirtą kartą. Idėjų sėmiausi iš įvairių blogerių: širšių lizdo, savaitgalio rendez-vous, kai kurių užsienio puslapių. Visus šaltinius sudėjusi suradau sau pačiai tinkamiausią receptą, kuris gal nėra itin išvaizdus, bet skoniu man pats pačiausias. Atvirai sakant pavalgius sėdėjau ir galvojau – o gražus jis man ar ne? Gal gražus, nes skanus? O gal gražus, nes kitoks? Apskritai turbūt juokinga, kad daugiau kalbu apie patiekalo grožį nei skonį… ? Ir prie ko čia išvis tas grožis? Esmė ta, kad vietoj įprastų svogūnų naudojau mėlynuosius, nes esu visiška jų fanatikė. Mama sakė – nebus taip skanu, kaip su paprastais. Cha, mamos irgi klysta. :)) Visgi tiek skonis, tiek grožis yra suvokiami individualiai, todėl siūlau išsikepti ir įsivertinti patiems.

25 cm neaukštai skardelei reikia:

Tešlai:

  • 200 g miltų
  • 100 g sviesto
  • žiupsnis druskos
  • 2 v.š. šalto vandens
  • 1 kiaušinis

Įdarui:

  • ~ 400 g mėlynųjų svogūnų
  • 0,5 a.š. malto muskato
  • druskos pagal skonį
  • česnakinių pipirų pagal skonį
  • 50 g sviesto
  • 2 didelių kiaušinių
  • 200 ml šilto pieno
  • 0,5 v.š. miltų
  • 60 g tarkuoto “Džiugo“
  • 100 g karšto rūkymo kalakutienos kumpelio (galima keisti šonine)

Eiga: Pirmiausia reikia pasiruošti tešlą. Šaltą vandenį kelioms minutėms patalpinu į šaldiklį (šito nebūtina daryt, jei iš jūsų krano bėga labai šaltas vanduo). Miltus sumaišyti su druska, sudėti kubeliais pjaustytą sviestą ir apvelti, kol gausis smėlinė konsistencija. Įmušti kiaušinį, pilti vandenį ir užminkyti tešlą. Dėti ją į maistinę plėvelę ar maišelį ir laikyti šaldytuve 1 val.

Svogūnus supjaustyti pusžiedžiais, sumaišyti su prieskoniais ir vis maišant kepinti svieste 15 min, kol svogūnai sukrenta, tampa peršviečiami. Tuomet berti miltus, pamaišyti ir dar pakepti. Pieną pašildyti ir pamažu supilti į svogūnų masę ir pakaitinti dar kelias minutes. Kiaušinius suplakti, ir sumaišyti su sūriu bei smulkintu kumpeliu. Svogūnus nukelti nuo ugnies ir sumaišyti su kiaušinio plakiniu.

Atšalusią tešlą iškočioti, įkloti į paruoštą skardą, sudėti įdarą ir kepti iki 180 C įkaitintoje orkaitėje ~35 minutes.
Svogūnų tarta