3 populiarios pupelių rūšys ir patiekalai iš jų

Recepto autorius: Virtuvesmenas.lt
Ankštinės daržovės yra puikus augalinės kilmės baltymų šaltinis. Dėl gausaus maistinių medžiagų kiekio, pupelės paplito po viso pasaulio virtuves. Specialistai teigia, kad ankštinius augalus į maisto racioną turėtų įtraukti kone kiekvienas. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje pateikiamos ir trumpai aptariamos 3 bene populiariausios pupelių rūšys bei pasidalinama receptų pavyzdžiais.
1. Baltosios
Baltosiose pupelėse gausu visų organizmui būtinų naudingų maisto medžiagų. Šios ankštinės daržovės itin populiarios tarp vegetarų, nes jose gausu geležies. Specialistai pupeles rekomenduoja valgyti šaltuoju metų sezonu, kai kitų daržovių asortimentas tampa gerokai siauresnis.
Kadangi baltos pupelės yra pakankamai kaloringos, pupelių sriuba ar troškinys suteiks ilgesnį sotumo jausmą ir sušildys organizmą, ypač šaltuoju metų laiku. Žinoma, neverta sunerimti, dėl kalorijų, mat šios – naudingos organizmui. Be to, norint sutaupyti laiko gaminant patiekalus iš pupelių, patariama rinktis konservuotas daržoves. Kitaip nei džiovintos, konservuotos daržovės leis sutaupyti laiko gaminant, nes šių jau nebereikia mirkyti ir virti.
2. Raudonosios
Raudonosiose pupelėse yra daugiau maistinės vertės nei baltosiose. Raudonos ankštinės daržovės geriau išlaiko savo formą, nes jose yra mažiau krakmolo. Raudonos pupelės dažniausiai naudojamos meksikietiškuose patiekaluose. Iš jų galima pasigaminti populiariąsias tortilijas, čili troškinius ar salotas.
3. Juodosios
Juodosios pupelės pasižymi ne tik sodria spalva, bet ir itin švelniu skoniu bei aromatu. Be to, kaip ir visos aukščiau minėtos pupelių rūšys, šios taip pat pasižymi maistingumu. Dažniausiai juodosios ankštinės pupelės naudojamos kaip makaronų patiekalų pagardas ar dedamos į padažą. Šios taip pat tinka troškiniams, salotoms, daržovių sriuboms su mėsos priedais.
Akivaizdu, visos pupelių rūšys yra naudingos organizmui. Pagrindinis šių ankštinių daržovių skirtumas – išvaizda ir konsistencija. Baltosios pupelės yra mažesnės ir biresnės, o raudonosios ir juodosios – didesnės, tvirtesnės. Kadangi pupelės yra universalios, iš jų pagamintus patiekalus galima gardinti pamėgtais prieskoniais ar žolelėmis. Taip suteikiant norimą skonį ir aromatą.